Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Η κρίση φέρνει αγώνες


Η κρίση "καλπάζει" και έχει πυροδοτήσει πλήθος αγώνων (και συχνά εξεγέρσεων),

από την Κίνα ( http://stocks.pathfinder.gr/news/673341.html, http://indy.gr/other-press/kina-apergies-diadilseis-kai-biaies-sygkroyseis-me-tin-astynomia)

και την Αμερική ( http://www.tvxs.gr/v5559 )

ως την Γουαδελούπη ( http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=992858 )

την Ανατολική Ευρώπη και άλλες χώρες
(δες http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=15746884,23637188 )



Στην Ελλάδα η κρίση βιώνεται με το κύμα απολύσεων και ακόμα περισσότερο με την ιδεολογική τρομοκρατία των ΜΜΕ και της εργοδοσίας στη βάση των απολύσεων που λαμβάνουν χώρα: δηλαδή, ενώ πραγματικά έχουν αυξηθεί οι απολύσεις, το ζήτημα διογκώνεται επιδεικτικά (είναι ενδεικτικά τα καθημερινά πρωτοσέλιδα των δύο εφημεριδών της Θεσσαλονίκης "Αγγελιοφόρος" και "Μακεδονία") έτσι ώστε να πειθαρχήσει ο εργαζόμενος κόσμος και να δεχτεί μέτρα όπως η μείωση ημερών εργασίας/αποδοχών, η ελαστικοποίηση της εργασίας, οι εντατικότεροι ρυθμοί κτλ.

Βέβαια, όπως είπε και συνάδελφος στην δουλειά, "δεν φοβόμαστε την κρίση αφού δεν έχουμε και πολλά να χάσουμε". Πράγματι, τα επίσημα ποσοστά ανεργίας που προβλέπονται για το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα δεν διαφέρουν σημαντικά από τα προηγούμενα χρόνια του '90 και του 2000 ενώ οι μισθοί είναι καθηλωμένοι εδώ και 20 σχεδόν χρόνια.
Αλλά ήδη πολύς κόσμος νιώθει τον φόβο της απόλυσης πιο έντονα και αυτό έχει επίδραση: ανησυχεί, συναινεί, συμβιβάζεται.

Σε αυτή τη συγκυρία, είναι λοιπόν σημαντικό να φωτίσουμε τις στιγμές αγώνα ενάντια στις απολύσεις: στιγμές σημερινές, όπως οι καταλήψεις δύο εργοστασίων στην Αθήνα αυτή την στιγμή (δες π.χ. για την περίπτωση της Φάρου στο http://katalipsiesiea.blogspot.com/2009/02/blog-post_1334.html)

αλλά και στιγμές παλιότερες (κατεβάστε από την παρακάτω ιστοσελίδα την μπροσούρα που αναφέρεται στο κίνημα καταλήψεων εργοστασίων στην Θεσσαλονίκη στις αρχές της δεκαετίας του '80 ---http://www.mediafire.com/?uzknqyvmzji ).

Τέλος: στο ιστολόγιο που έχει φτιαχτεί για την κρίση, δημοσιεύτηκε ένα πολύ καλό θεωρητικό κείμενο του γερμανικού περιοδικού Wildcat που αξίζει να το δείτε καθότι, όπως επισημαίνουν και οι Wildcat, το θέμα δεν είναι μόνο οι αγώνες -αυτοί όπως λένε έχουν ήδη ξεκινήσει- αλλά και τι προοπτικές φέρνουν μέσα τους οι εκάστοτες αγώνες ( http://crisisreloaded.blogspot.com/2009/02/wildcat.html ).


Και αυτό έχει μεγάλη βαρύτητα αν σκεφτούμε τον (δυστυχώς) συντηρητικό/εθνικιστικό αγώνα των ντόπιων εργατών ενάντια στους μετανάστες εργάτες που έχει ξεσπάσει αυτή τη στιγμή στην Βρετανία...

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Απεργία στην Υγεία, δράση στο ΑΧΕΠΑ






Κλείσιμο των ταμείων στο Πανεπιστημιακό ΑΧΕΠΑ έγινε σήμερα, μέρα απεργίας των γιατρών του ΕΣΥ. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε.



ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ … ΑΠΟ 2,99E

Τα τελευταία δύο χρόνια, στο έδαφος κεντρικών αλλαγών των ρυθμίσεων του χρόνου εργασίας, εξελίσσεται ένας δίκαιος αγώνας του ιατρικού κλάδου που προσβλέπει στη μείωση του συνολικού χρόνου εργασίας, στις αυξήσεις στον βασικό μισθό και τις αποδοχές, καθώς και σε προσλήψεις. Ένας αγώνας που ωστόσο δεν έβλεπε οφθαλμοφανή και σημαντικά για μεγάλα κοινωνικά κομμάτια προβλήματα στην περίθαλψη:

Δεν έβλεπε στον εργασιακό του χώρο τις νέες εργασιακές σχέσεις, με τα stage, τους εργολάβους, τους κακοπληρωμένους, κακοασφαλισμένους και τρομοκρατημένους εργαζόμενους.

Δεν έβλεπε τους ειδικευόμενους που για την απόκτηση της ειδικότητας θα απασχολούνται για πάνω από μια δεκαετία, όπου ο χρόνος της απλήρωτης ανεργίας πριν και μετά το αγροτικό καθώς και στα μεσοδιαστήματα των αναμονών της ειδικότητας ξεπερνάει τον χρόνο της εργασίας τους.

Δεν έβλεπε το διαρκή εκβιασμό του συμβασιούχου υγειονομικού εργάτη και όχι μόνο…

Δεν έβλεπε την καθήλωση του ταμείου ανεργίας και του βασικού μισθού σε επίπεδα εφηβικού χαρτζιλικιού.

Δεν έβλεπε την διαρκή υποβάθμιση της περίθαλψης.

Δεν έβλεπε ότι από την πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης που το σύστημα παρήγαγε αποκλείονταν διαρκώς και περισσότερα στρώματα.

Δεν έβλεπε τους αποκλεισμένους ανασφάλιστους ντόπιους και ξένους.

Δεν έβλεπε τον αποκλεισμό 300.000 ασφαλισμένων στο ΙΚΑ λόγω της αύξησης των αναγκαίων για την περίθαλψη ενσήμων από πενήντα σε εκατό.

Δεν έβλεπε την ουσιαστική εξαφάνιση, λόγω της κρατικής πολιτικής περικοπών, των βιβλιαρίων απορίας.

Δεν έβλεπε την λίστα για επεμβάσεις με τους λίσταρχους, τα φακελάκια και τους ασθενείς υποταγμένους στην εξουσία της ιεραρχίας του νοσοκομείου.

Δεν έβλεπε τα απογευματινά ιατρεία με αμοιβή στα νοσοκομεία, που δημιουργούσαν διαφορετική πρόσβαση στο δημόσιο νοσοκομείο για τους έχοντες από ότι για τους υπόλοιπους λεηλατώντας για μια ακόμα φορά «υπέρ εχόντων» τους δημόσιους πόρους.

Δεν έβλεπε εκείνους τους «συναδέλφους» που αντί για τα συμφέροντα των αρρώστων προωθούσαν τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών.

Δεν έβλεπε στα γεγονότα του Δεκέμβρη τα νοσοκομεία, περικυκλωμένα από ασφαλίτες, που συνελάμβαναν τους τραυματίες του κοινωνικού πολέμου, εμποδίζοντας στην ουσία την πρόσβαση στην περίθαλψη σε όσους αγωνίζονταν για τα αυτονόητα.

Δεν έβλεπε…

Οι αιτίες αυτής της κοινωνικής μυωπίας των κλαδικών αγώνων είναι βαθιές και ριζικές. Είναι στο χέρι των αγωνιζόμενων ανθρώπων να τις βρουν και να τις ξεριζώσουν…

Επειδή εμείς ως εργαζόμενοι στη βιομηχανία της περίθαλψης, που συμμετέχουμε με τα χαρακτηριστικά μας στον τελευταίο αγώνα, βλέπουμε αυτά τα προβλήματα και μας αφορούν...

Επειδή εμείς ως εκπαιδευόμενοι-άνεργοι-μελλοντικοί εργαζόμενοι στην περίθαλψη, ως επικουρικοί-συμβασιούχοι, ανασφάλιστοι stageάδες, απασχολούμενοι σε εργολάβους, βλέπουμε αυτά τα προβλήματα και μας αφορούν...

Επειδή εμείς ως χρήστες των υπηρεσιών περίθαλψης και άμεσοι δέκτες των προβλημάτων της, βλέπουμε αυτά τα προβλήματα και μας αφορούν...
Επειδή έχουμε βαρεθεί να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλο...

Επειδή γνωρίζουμε κάθε μέρα και καλύτερα τους εχθρούς μας…

Μπλοκάρουμε σήμερα τον εισπρακτικό μηχανισμό του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μην παρεμποδίζοντας καμία άλλη λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου πλην της εισπρακτικής.

Για να σταματήσει το νοσοκομείο να αποκλείει τους ανασφάλιστους ασθενείς, μετανάστες και ντόπιους.

Για να σταματήσει η εμπορευματικοποίηση, κρατική και ιδιωτική, της περίθαλψης.

Για τη δωρεάν, ισότιμη, καθολική κοινωνική πρόσβαση σε ένα ποιοτικό σύστημα περίθαλψης.

Για ένα νοσοκομείο χωρίς τη μαυρίλα των σχέσεων stage και εργολαβιών.

Για μια κοινωνία χωρίς αφεντικά και δούλους.


εργαζόμενες-οι στη βιομηχανία της υγείας/αλληλέγγυοι-ες

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Όταν οι προσωρινοί "τρώνε πόρτα" στο συνδικάτο (μια παλιά ιστορία...)

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποκλειστούν οι προσωρινοί εργαζόμενοι από τα συνδικάτα.
Παλιότερα είχαμε δημοσιεύσει έναν τέτοιο τρόπο στο
http://rizospastes.blogspot.com/2008/06/blog-post_04.html
Εδώ δημοσιεύουμε μια ανακοίνωση από εργαζόμενες στην COSMOTE, διαφωτιστική για το πως μπορεί να δημιουργείται η επισφάλεια και από τους κόλπους του παραδοσιακού συνδικαλιστικού κινήματος...


ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ Ή ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΟΥΜΕ;

Αθήνα, 31 Γενάρη 2009

Την προσεχή εβδομάδα θα διεξαχθούν οι εκλογές της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας στα κτίρια της εταιρίας μας στην Αθήνα.

Η εφορευτική επιτροπή αρνήθηκε να αποδεχτεί την αίτηση υποψηφιότητας ενοικιαζόμενου/ης συναδέλφου προερχόμενου/ης από το σύγχρονο δουλεμπόριο με την δικαιολογία ότι δεν είναι Cosmote. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τον/ην αφήσουν, όπως και τους άλλους ενοικιαζόμενους και υπαλλήλους της Γερμανός να ψηφίσουν.

Πως προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση η επιτροπή; Μήπως παρασύρθηκε από ερώτημα που λαθεμένα απηύθυνε στην εταιρία; Και αν ναι, η εταιρία γιατί παρεμβαίνει και γιατί σκόπιμα αποκρύπτει τον νόμο και τις ευνοϊκές διατάξεις για τους ενοικιαζόμενους;

Οι συνδικαλιστές που γνωρίζουν και δρουν σε οποιοδήποτε όργανο, επιτροπή ή σύλλογο, γιατί συντάχθηκαν μ’ αυτήν την θέση;

Και τι εννοούν με την μη αποδοχή της αίτησης; Η εταιρία, δηλαδή, υποχρεώνεται να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου για τους υπαλλήλους Cosmote. Αλλά, να μην τις εφαρμόσει για τους adecco, job center και ακόμα του ίδιου ομίλου Γερμανός, που προσφέρουν τις υπηρεσίες του στον χώρο εργασίας της Cosmote; Η εταιρία δεν ευθύνεται σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος σε έναν ενοικιαζόμενο υπάλληλο;

Ακούστηκε από κάποιους, ότι αυτός/η ο/η υπάλληλος θα φύγει μόλις του λήξουν τη σύμβασή του. Μα αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν: παραιτήθηκε μέλος της επιτροπής υγιειν. και ασφ. υπάλληλος Cosmote. Και τι φοβούνται; Άλλωστε, ισχύει ότι όποιος φεύγει, αναπληρώνεται από τον επόμενο.

Γιατί η διοίκηση της εταιρίας και οι συνδικαλιστές αγνοούν τον νόμο, όταν στις αντίστοιχες εκλογές μέσα στον όμιλο ΟΤΕ το 2008 (30/1/08), πήραν μέρος και οι ενοικιαζόμενοι της ΟΤΕPLUS;

Γιατί αγνοούν τις κοινοτικές οδηγίες 89/391/ΕΟΚ, 91/383/ΕΟΚ, άρθρο 22 παρ. 10 Ν 2916/01 στα οποία αναφέρεται ότι ο έμμεσος εργοδότης είναι υπεύθυνος για τις συνθήκες εργασίας του μισθωτού και για το εργατικό ατύχημα;

Γιατί αγνοείται ό ίδιος ο νόμος 1568/1985, άρθρο 2,3 και 4;

Και τέλος, γιατί η εταιρία έχει λόγο;

Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι όχι μόνο έχουν δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στην επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας , αλλά ακριβώς επειδή είναι οι πιο επισφαλώς εργαζόμενοι, επιβάλλεται το σωματείο μας ,και όλοι εμείς οι συνάδελφοι να τους εξασφαλίσουμε αυτό το δικαίωμα.

ΕΛΕΟΣ συνάδελφοι, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι έχουν δυο αφεντικά (τον έμμεσο εργοδότη και τον άμεσο) δεν μπορεί να προστεθεί και ΤΡΙΤΟ!!! που θαναι το συνδικαλιστικό κίνημα.

Να πάρει θέση το σωματείο , η ομοσπονδία ΟΤΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθηνών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιτροπής Υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και η ΓΣΕΕ.

ΔΕΝ μπορεί να λέμε λόγια, και στην πράξη να δεχόμαστε αυτές τις μορφές εργασίας. Να δεχόμαστε ένα σύγχρονο δουλεμπόριο, εργαζόμενους στην ίδια εταιρία με άλλους μισθούς, με άλλα δικαιώματα, ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ.

ΚΑΛΟΥΜΕ την εφορευτική επιτροπή να δεχτεί την αίτηση υποψηφιότητας του/της συναδέλφου μας, και να αγνοήσει την όποια ανάμειξη της εταιρίας, αλλά και τις μικρόψυχες ψηφοθηρικές λογικές.

Πάνω από όλα η αλληλεγγύη των εργαζομένων και όχι οι σκοπιμότητες



Ολυμπία Βαλσαμή Μαρία Θεωνά

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Άγρια κόντρα στα JUMBO

Αναδημοσίευση είδησης από το "TV χωρίς σύνορα"(www.tvxs.gr ) για τη μάχη στα JUMBO.
Περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν και σε άρθρα στον Ριζοσπάστη όπως αυτό http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4912976&publDate=22/1/2009


Υ.Σ. Να λοιπόν γιατί το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ συσπειρώνει κόσμο από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι ούτε το πρόγραμμα της Παπαρήγα, ούτε το πρόταγμα του "αντιιμπεριαλιστικού αγώνα" ή της Λαϊκής Συμμαχίας (με τους μικρούς εργοδότες, τους αυτο-απασχολούμενους, τους αγρότες κ.α.). Είναι η παρέμβαση σε ζήτηματα καθημερινά, όπως οι απολύσεις, σε χώρους που ο μόνος συνδικαλιστικός ιστός που έχει απομείνει είναι αυτός του κόμματος.



Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που απειλούν με φυλάκιση και χρηματικές κυρώσεις υπέβαλε η γνωστή πολυεθνική εταιρεία «Τζάμπο», με την οποία απαιτεί την παύση των κινητοποιήσεων για την ανάκληση της απόλυσης υπαλλήλου, κατά συνδικάτων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.


Εκδικάζεται σήμερα (σημ. 6/2) στις 13.00 στα δικαστήρια Ευελπίδων η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατάθεσε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η εταιρεία Τζάμπο.

Η πολυεθνική απαιτεί να παύσουν οι κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο μήνα έξω από καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα ζητώντας την επιστροφή του πρώην υπάλληλού της Ν. Νικολόπουλου στην εργασία του. Ο Νίκος Νικολόπουλος εργαζόταν σε κατάστημα της εταιρείας στην Βάρη απ’ όπου απολύθηκε δύο φορές, στις 15.12.08 και στις 12.01.09, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης. Ο απολυμένος συνδικαλιστής έχει καταθέσει μήνυση όπου αναφέρει ότι στελέχη της εταιρείας απείλησαν τον εργαζόμενο – απειλές που στρεφόταν και κατά των μελών της οικογένειάς του- και επιχείρησαν να τον εξαγοράσουν με 50.000 προκειμένου να παραιτηθεί από την εργασία του.


Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η εταιρεία στρέφεται κατά του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Σωματείου Εργαζομένων Καρφούρ – Ντία – Μαρινόπουλος και των προέδρων αυτών, καθώς και κατά του απολυμένου Ν. Νικολόπουλου, μελών του ΠΑΜΕ και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά. Κατά τις κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα τουλάχιστον 8 άτομα συνελήφθησαν και παραπέμφηκαν σε δίκη σε όλη την Ελλάδα ενώ η εταιρεία έχει καταθέσει κι άλλες μηνύσεις κατά αγνώστων για τις κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματά της.


Η εταιρεία «Τζάμπο» με την αίτησή της καθιστά υπεύθυνους τους συνδικαλιστές για τις ζημίες που ισχυρίζεται πως έχει υποστεί εξαιτίας των κινητοποιήσεων και ζητάει από το δικαστήριο να απαγορεύσει μελλοντικές κινητοποιήσεις που προσβάλλουν τα συμφέροντά της, να ληφθούν κατασταλτικά μέτρα για την εφαρμογή της απαγόρευσης, να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για παύση κάθε συνδικαλιστικής δραστηριότητας μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εγκαλουμένων, η «Τζάμπο» ζητάει την επιβολή κράτησης μέχρι ενός χρόνου και χρηματική ποινή 6.000 ευρώ στον καθένα. Επίσης, «εκτός από την απειλή της χρηματικής ποινής και της προσωπικής κράτησης, να υποχρεωθεί καθένας από τους καθ' ων να καταβάλει εγγυοδοσία ύψους ποσού ευρώ εκατό χιλιάδων (100.000)».

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Δύο κείμενα για το ζήτημα της Κωνσταντίνα Κούνεβα


Δύο ενημερωτικά κείμενα για το ζήτημα της Κ.Κούνεβα.

Το κείμενο που ακολουθεί μοιράστηκε από μέλη της "Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού", που συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση της κατειλημμένης Λυρικής. Έγινε ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας της, τις συνθήκες που επικρατούν στον εργασιακό τομέα τους, αλλά και τους αγώνες που έδωσαν και δίνουν η Κωνσταντίνα και οι συνάδελφοι της.

Ανακοίνωση 3/2/2009

Ποιοί σακάτεψαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα;

42 μέρες από την δολοφονική επίθεση και το σακάτεμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα κι όμως τα ανθρωποειδή που της επιτέθηκαν κυκλοφορούν ελεύθερα!

Ίσως για να επιλέξουν το επόμενο θύμα που θα στοχοποίησουν και θα επιτεθούν.

42 μέρες από την δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα και οι υπουργοί δημοσίας τάξης και δικαιοσύνης δεν ευαισθητοποιήθηκαν να βγάλουν ούτε μια ανακοίνωση για την πορεία των ερευνών, αν υποθέσουμε ότι γίνονται έρευνες για την αποκάλυψη των ενόχων. Ούτε βεβαίως ο Αρχηγός της Αστυνομίας ή οι άλλοι αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες. Ποιά είναι άλλωστε η Κωνσταντίνα Κούνεβα; Μια απλή καθαρίστρια ειναι. Αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο σε έναν από τους "εντιμότατους κυρίους ή κυρίες" θα έδιναν συνεντεύξεις κάθε μισή ώρα. Θα ήταν πρώτη είδηση σε όλα τα κανάλια.
Ποιοί όμως σακάτεψαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα; Ποιοί επιτέθηκαν στην γραμματέα του σωματείου μας; Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κύριοι αρμόδιοι; Γιατί δεν τους απευθύνετε το εκκωφαντικό ερώτημα κύριοι καναλάρχες; Ποιοί και γιατί οργάνωσαν την αντισυγκέντρωση στις 24 Νοέμβρη και προπυλάκισαν την Κωνσταντίνα κυνηγώντας την μέχρι την Ομόνοια;

42 μέρες από το σακάτεμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα και οι εργολάβοι-δουλέμποροι συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους. Παραμένουν ασύδοτοι και προσφέρουν στις υπηρεσίες τους καλυπτόμενοι πίσω από ολόκληρο το νομικό οπλοστάσιο που τους προστατεύει. Η υπουργός Απασχόλησης δεν έχει κάνει καμία ενέργεια να το καταργήσει και να τους αποπέμψει από τα υπουργεία, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ένα σχεδόν μήνα μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, ευαισθητοποιήθηκε και κάλεσε τη μάνα της Κωνσταντίνας που τη συνόδευε η αντιπρόεδρος του σωματείου και η δικηγόρος μας. Παρά τις υποσχέσεις της όμως για ολόπλευρη συνδρομή, τις αποκλειστικές νοσοκόμες τις πληρώνει η οικογένεια από τις συνδρομές του κινήματος αλληλεγγύης! Τελευταία προθυμοποιήθηκε να τις πληρώσει η ΑΔΕΔΥ.

42 μέρες από την δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας και η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που επιτρέπουν την δράση και την ασυδοσία των εταιρειών που ενοικιάζουν ανθρώπους την αυγή του 21ου αιώνα! Για να αποσείσει μάλιστα τις τεράστιες ευθύνες της, μερικές φορές συγκεκαλυμμένα, άλλες απροκάλυπτα προσπαθεί να υπονομεύσει ή και να συκοφαντήσει την "Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού" Όπως όταν αρνήθηκε να υπογράψει το υπόμνημα που συντάξαμε με τα αιτήματά μας και καταθέσαμε μαζί με την πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών στο Γενικό Γραμματέα του υποργείου εργασίας. Όπως όταν προχθές πριν από την συγκέντρωση και πορεία των σωματείων και του Κινήματος Αλληλεγγύης προς την Κωνσταντίνα Κούνεβα "αποκήρυξε" την συγκέντρωση χωρίς μάλιστα να τους το ζητήσει κανένας! Όπως αρνείται μέχρι σήμερα να διαχωρίσει την θέση της από το εργοδοτικό σωματείο της ΟΙΚΟΜΕΤ και την υπονομευτική δράση του. Θέλουμε να το δηλώσουμε ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση: Αποτελούμε οργανικό μέρος του εργατικού κινήματος και αυτή μας την ιδιότητα αλλά και την αυτονομία μας δεν πρόκειται να την παραχωρήσουμε σε κανέναν. Ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μιλάει εξ'ονόματός μας. Η δράση της γραμματέως του σωματείου μας και η τραγική της σημερινή θέση δεν προσφέρεται ούτε για πολιτική εμετάλλευση, ούτε για πλυντήριο των ευθυνών καμιάς πλευράς και κανενός φορέα. Η ΓΣΕΕ δεν είναι φέουδο κάποιων προσώπων, ούτε κάποιας πλειοψηφίας αλλά ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα. Απέναντι σε προσπάθειες προσχηματικές πειθαρχείας σε "ανώτερα όργανα", εμείς θα επιμένουμε να πειθαρχούμε στις αξίες του εργατικού κινήματος και του εργατικού πολιτισμού."Έκαστος εφ'ω ετάχθη"!

Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα! Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αλλά και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρωτοστατήσουν έστω και τώρα στο ξεκίνημα ενός πανεργατικού αγώνα που θα καταργήσει τις δουλεμπορικές εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων και στην καταστρατήγηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που τις κατοχυρώνει; Θα διώξει δίνοντας το καλό παράδειγμα σαν την γυναίκα του Καίσαρα, τον εργολάβο καθαρισμού που καθαρίζει τα γραφεία της ή θεωρεί ότι οι εργολάβοι είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι για την ίδια, όπως και οι πάνω από 50 εργαζόμενοι με τα προγράμματα stage που δουλεύουν ανασφάλιστοι στις υπηρεσίες της;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Έλληνες και μετανάστες:
Σας καλούμε να πυκνώσετε τις γραμμές του σωματείου μας και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα δίκαια αιτήματά μας. Σας καλούμε σε επαγρύπνηση και σε αγώνες μέχρι να δικαιωθούμε. Μην υποκύπτετε στις απειλές και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Είναι ελάχιστοι και είμαστε χιλιάδες! Ο αγώνας της Κωνσταντίνας δεν μπορεί και δεν θα πάει χαμένος. Η αποτρόπαια πράξη εναντίον της ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που δεν θα κάνει πίσω αν δεν δικαιωθούν οι στόχοι μας. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους, όλες τις συλλογικότητες, οργανωμένες και ανοργάνωτες στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την νεολαία που από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε και συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στο τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί για την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Απαιτούμε:
ΝΑ αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι που σακάτεψαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Έξω οι εργολάβοι δουλέμποροι από τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Κατάργηση της ενοικιασμένης και ανασφάλιστης εργασίας.
Κατάργηση ολόκληρου του νομικού οπλοστασίου που τα κατοχυρώνει.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
ΤΗΛ.ΦΑΞ.2108221083
http://pekop.formyjob.net/
e-mail:pekop1999@gmail.com
κινητά:6978844725-6978844730




Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την πάλη ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 4 Φλεβάρη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΕΚΟΠ και της Πρωτοβουλίας μας στη 1η ΔΥΠΕ Αττικής, η οποία είναι η εποπτεύουσα αρχή των Νοσοκομείων του Νομού Αττικής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Σκοπός της παράστασης διαμαρτυρίας ήταν να απαιτήσουμε:
Α) Να δοθούν τώρα στην ΠΕΚΟΠ όλα τα στοιχεία για τις συμβάσεις που υπογράφουν τα Δημόσια Νοσοκομεία με εταιρείες καθαρισμού
Β) Να διαμαρτυρηθούμε για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των καθαριστριών των Δημόσιων Νοσοκομείων.
Γ) Να αλλάξει αμέσως το καθεστώς μισθοδοσίας και οι καθαρίστριες να πληρώνονται από τις υπηρεσίες των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Σημειώνουμε εδώ την προκλητική παρουσία ισχυρότατων ειδικών αστυνομικών Δυνάμεων (ΜΑΤ, πυροσβεστικό όχημα) έξω από τη ΔΥΠΕ, στο πλαίσιο της συνολικότερης αυταρχικής αντιμετώπισης των κοινωνικών κινημάτων το τελευταίο διάστημα.

Αντιπροσωπεία της ΠΕΚΟΠ, της Πρωτοβουλίας Σωματείων και της ΟΙΥΕ συναντήθηκε με τον υποδιοικητή της 1ης ΔΥΠΕ κ. Μπεχράκη. Ο κ. Μπεχράκης μας ενημέρωση ότι η ΔΥΠΕ ούτε υπογράφει τις σχετικές συμβάσεις και ότι αυτές μπορεί κανείς να τις βρει στα αντίστοιχα νοσοκομεία. Επίσης μας ενημέρωσε ότι τα πορίσματα των ελέγχων του ΣΕΠΕ (Επιθεωρήσεις Εργασίας – Υπουργείο Απασχόλησης) για τις καθαρίστριες στα Δημόσια Νοσοκομεία ουδέποτε κοινοποιήθηκαν στη ΔΥΠΕ.

Από τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τη στάση των δημόσιων οργανισμών που απασχολούν ενοικιαζόμενους εργαζομένους:

1) Για ποιο λόγο οι συμβάσεις των Δημόσιων Νοσοκομείων με τις εταιρείες καθαρισμού αποτελούν επτασφράγιστο κρατικό μυστικό; Μήπως γιατί αποκαλύπτουν ότι τα Νοσοκομεία καταβάλλουν για αμοιβές πολύ μεγαλύτερα ποσά από όσα φτάνουν στις καθαρίστριες; Για ποιο λόγο επέλεξε στις 14 Ιανουαρίου η Διοίκηση του «Ευαγγελισμού» να εμπαίξει και να παραπλανήσει τους εκπροσώπους της ΠΕΚΟΠ και των σωματείων, όταν δήλωνε ότι δεν έχει συμβάσεις και ότι πρέπει να πάμε στις ΔΥΠΕ;

2) Για ποιο λόγο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του δημοσίου, όπως είναι το ΣΕΠΕ, δεν κοινοποιούν τα πορίσματα των ελέγχων στις διοικήσεις των Νοσοκομείων και τις εποπτεύουσες αρχές, όπως είναι οι ΔΥΠΕ; Μήπως γιατί εάν κοινοποιούνταν οι έλεγχοι στους δημόσιους οργανισμούς που κάνουν τις συμβάσεις θα υπήρχε ζήτημα ακύρωσης των συμβάσεων, εφόσον ρητά σχετικές εγκύκλιοι και νόμοι επιβάλλουν την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας; Μήπως με αυτό τον τρόπο συγκαλύπτεται η δράση των δουλεμπορικών εταιριών.

Εμείς δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι να ανεχόμαστε τον εμπαιγμό και τη συγκάλυψη. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να αποκαλύψουμε την πραγματικότητα του σύγχρονου δουλεμπορίου και θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στο απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων. Καλούμε όλα τα σωματεία στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Φλεβάρη στις 5 μ.μ. (Ανδρέα Λόντου 6, β΄ όροφος)

Ο Δεκέμβρης που δημιουργεί...

Είναι ξεκάθαρο ότι μετά τον Δεκέμβρη έχουμε πια νέες κοινωνικές διαδικασίες.
Είναι έκδηλο από πολλά γεγονότα, όπως:

--Τη σκληρή μάχη που δίνεται για να μη γίνει τσιμέντο/πάρκινγκ το πάρκο Κύπρου κ Πατησίων στην Αθήνα (για λεπτομέρειες δες και http://kiproukaipatision.blogspot.com/). Ποιός θα περίμενε τόσο δυναμικές συγκρούσεις έξω από το δημαρχείο Αθηνών; Θα γίνονταν αν δεν υπήρχε ο Δεκέμβρης; Ποιός θα περίμενε ότι δεκάδες συνελεύσεις γειτονιάς συνεχίζουν μετά τον Δεκέμβρη και επεκτείνουν τη δράση τους;(δες π.χ. http://protovoulianopolis.blogspot.com/)

--Την προσπάθεια οργάνωσης ακόμα και στους πιο δύσκολους εργασιακούς χώρους, με τις πιο επισφαλείς συνθήκες (δες π.χ. την προσπάθεια οργάνωσης εργαζομένων σε προγράμματα STAGE http://indy.gr/analysis/protoboylia-stage-drase-tra ή την προσπάθεια οργάνωσης των εποχιακών του ΟΤΕ στο http://www.swmateiostonote.blogspot.com/)

--Τις καταλήψεις ως διαδεδομένη μορφή πάλης από διαφορετικά κοινωνικά κομμάτια. Από τη Λυρική Σκηνή και την ΕΣΗΕΑ ως την ΕΥΑΘ και το νοσηλευτικό προσωπικό.

--Τη συστηματική παρέμβαση που γίνεται για το ζήτημα των εργολαβικών εργαζομένων με αφορμή την υπόθεση της Κ.Κούνεβα. Ποιός θα περίμενε χιλιάδες κόσμου σε μια πορεία πρωτοβάθμιων σωματείων (και όχι της ΓΣΕΕ ή του ΠΑΜΕ); Ποιός θα περίμενε πρωτοβουλίες όπως αυτή http://athens.indymedia.org/calendar/event.php?id=16221

--Τον δυναμισμό που βγαίνει σε χώρους που "δεν κινούνταν φύλλο", όπως η σημερινή αυθόρμητη πορεία οικοδόμων του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης μετά τον θάνατο συνάδελφου τους από την πτώση γερανού (δες http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=985275).

Όπως έχει δηλωθεί και σε παλιότερο κείμενο, μπορούμε να το βροντοφωνάξουμε:
Σύντροφοι, είμαστε σε καλύτερη θέση πια!

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Ο Δεκέμβρης που τρομάζει...


Η διπλανή εικόνα από το λιμάνι του Πειραιά μας έδωσε μια μικρή αίσθηση ευχαρίστησης (γιατί καλώς ή κακώς όλο εμείς γευόμαστε τα δακρυγόνα) αλλά το παρακάτω απόσπασμα είναι αυτό που έχει σημασία (από συζήτηση στην Βουλή για τις συγκρούσεις των αγροτών από την Κρήτη με τα ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά):


«Γιατί δεν πήγε ο υπουργός κάτω στη Κρήτη να συζητήσει μαζί τους και γιατί περιμένατε τα τρακτέρ να έρθουν να πολιορκήσουν τη Βουλή και το υπουργείο Γεωργίας;» σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού: «Όποιος πιστεύει ότι τα τεράστια τρακτέρ με τις δολοφονικές πιρούνες μπροστά, έπρεπε να κάνουν βόλτα στην Αθήνα, μετά από όσα έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο, να βγει και να το πει δημόσια».