Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Όταν το σύστημα καταρρέει από την υποχρηματοδότηση...

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)

Διεύθυνση Γραμματείας: Κ. Π. Ν. Σάμου «Φάρος», Θ. Σοφούλη 261, 83100, Σάμος.

Τηλ.: 2273023443, 2273087070. ΦΑΞ: 2273023441.

Κινητά: 6956248200,6936828341.

prolipsiworkers@yahoo.gr



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μάς βρίσκει εργαζόμενους σε Κέντρα Πρόληψης με αβέβαιο παρόν και μέλλον καθώς, δυστυχώς, η πραγματικότητα μας δείχνει ότι η Πρόληψη των Εξαρτήσεων συνεχίζει να κατανοείται ως ζήτημα «διαφημιστικών εξορμήσεων» κι όχι έμπρακτης φροντίδας για την προαγωγή της ψυχο-κοινωνικής υγείας και γενικά της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Αυτή την στιγμή 18 από τους περίπου 330 εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτήσεων της χώρας δεν θα πληρωθούν μισθούς του μήνα Σεπτέμβρη, εξ αιτίας κυρίως των σωρευμένων οφειλών των σημερινών διευθύνσεων Υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ, οι οποίες ανέρχονται πλέον στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μια ενδεικτική εικόνα της διαμορφωμένης κατάρρευσης στον χώρο της Πρόληψης των Εξαρτήσεων προσφέρουν τα παρακάτω στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβρη:

-Το ιστορικό Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης Αλίμου-Αργυρούπολης-Γλυφάδας-Ελληνικού κλείνει. Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι 14 εργαζόμενοι τους μισθούς Σεπτεμβρίου, το ηλεκτρικό και το τηλέφωνο είναι κομμένα, τα ενοίκια των εγκαταστάσεων σε Άλιμο και Αργυρούπολη είναι απλήρωτα εδώ και ενάμιση χρόνο και εκκρεμούν αγωγές εξώσεων, ενώ οι απλήρωτες εισφορές στο ΙΚΑ και την εφορία ανέρχονται σε 70.000€. Στο το Κέντρο Πρόληψης Γλυφάδας έχει μείνει μόνο ένα επιστημονικό στέλεχος και τα στελέχη των όμορων Κέντρων ανέλαβαν πέρα από το ωράριό τους να καλύπτουν το κέντρο αυτό. Πρόσληψη επιπλέον στελεχών σε αυτή την περίοδο, όπως έχει ζητήσει ο ΟΚΑΝΑ, δεν μπορεί να γίνει, καθώς αυτό θα σημάνει την επιδείνωση τ ων οικονομικών προβλημάτων.

- Οι 4 εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Κω είναι απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες.

-Στο Κέντρο Πρόληψης Αιγάλεω-Αγίας Βαρβάρας-Χαϊδαρίου υπάρχουν οφειλές ασφαλιστικών εισφορών ύψους 90.000€ των 7 εργαζομένων, οφειλές δύο ετών στην εφορία, οφειλές ενοικίων, μισθών λογιστή και καθαρίστριας.

-Στο Κέντρο Πρόληψης Ζακύνθου οφείλονται στο ΙΚΑ οι ασφαλιστικές εισφορές των 6 εργαζομένων, ύψους 60.000€.

-Στο Κέντρο Πρόληψης Βοιωτίας (Λειβαδιά) οφείλονται γύρω στα 50.000€ στο ΙΚΑ, ενώ έχουν μείνει μόνο 2 επιστημονικά στελέχη. Το παράρτημα της Θήβας έχει μείνει χωρίς εργαζόμενους.

-Το Κέντρο Πρόληψης Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο) υπολειτουργεί, καθώς έχουν μείνει 2 επιστημονικά στελέχη. Το παράρτημα του Μεσολογγίου υπολειτουργεί με μία εργαζόμενη.

-Το Κέντρο Πρόληψης Ευρυτανίας υπολειτουργεί με 2 επιστημονικά στελέχη. Οφείλονται οι εισφορές τους στο ΙΚΑ και ο λογιστής δεν συντάσσει τους οικονομικούς απολογισμούς των προηγούμενων 2 ετών.

-Το Κέντρο Πρόληψης Θεσπρωτίας και το Κέντρο Πρόληψης Γρεβενών υπολειτουργούν, καθώς έχουν μείνει με 2 επιστημονικά στελέχη έκαστο.

-Μόνο δύο επιστημονικά στελέχη διαθέτει και το Κέντρο Πρόληψης Λήμνου, όπου δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα σωστής λειτουργίας των υποδομών του.

-Το Κέντρο Πρόληψης του πολυπληθούς Νομού Φθιώτιδας υπολειτουργεί με 3 επιστημονικά στελέχη, δεν υπάρχουν χρήματα για κάλυψη θέσης ψυχολόγου, αλλά και για υλικά επιστημονικών και ενημερωτικών παρεμβάσεων.

- Στο ταμείο του Κέντρου Πρόληψης Χίου υπάρχουν χρήματα για έναν μήνα ακόμη. Το ίδιο και στο Κέντρο Πρόληψης Ξάνθης, όπου οφείλονται και εισφορές στο ΙΚΑ και δεν υπάρχουν υλικά για επιστημονικές και ενημερωτικές παρεμβάσεις.

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αδιαφορία της Πολιτείας, εργαζόμενοι με πείσμα και μεράκι ώστε να προσφέρουμε ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες ποιότητας στις τοπικές κοινωνίες, ιδιαιτέρως στα παιδιά και τους νέους.

Απαιτούμε η Κυβέρνηση να στηρίξει το έργο μας, σε μια πρώτη φάση εξασφαλίζοντας:

* Την επανέναρξη της μισθοδοσίας των 18 απλήρωτων συναδέλφων μας και την έγκαιρη καταβολή όλων των μισθών εφεξής.
* Την καταβολή του ποσού των 15 εκατομμυρίων ευρώ στα Κέντρα Πρόληψης, που προβλέπεται βάσει των προγραμματικών συμβάσεων που το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ έχουν συνυπογράψει.
* Την πάγια και επαρκή χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 με Αποκλειστικό Κωδικό.

Περιμένουμε αμέσως μετά τις εκλογές, την αξιοποίηση των προτάσεων του Σωματείου στην προοπτική της νομοθέτησης ενός αρτιότερου θεσμικού πλαισίου, που θα μετατρέπει τα σημερινά Κέντρα Πρόληψης από θνησιγενείς αστικές εταιρείες σε ένα εύρωστο, αποκεντρωμένο δίκτυο ειδικών Δημόσιων Υπηρεσιών με μόνιμη χρηματοδότηση, εργασιακή εξασφάλιση του προσωπικού και αναβαθμισμένης ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ενημερωθήκαμε «στο παραπέντε» πως ο Υπουργός Υγείας, σε μια προσπάθεια αποποίησης των σοβαρότατων ευθυνών του για το δημιουργημένο χρέος των 15 εκ. ευρώ, έστειλε πρόσφατα στο Υπουργείο Οικονομικών επιστολή, με την οποία ζητά εκ νέου την εκταμίευση 7,7 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης. Καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει υπεύθυνα και άμεσα υπέρ της εκταμίευσης του ποσού ώστε να ανασάνουν τα Κέντρα Πρόληψης, έστω την ύστατη στιγμή. Οι δεσμεύσεις για «στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων» πρέπει να κατέβουν από τα προεκλογικά μπαλκόνια και να περάσουν από τα δημόσια ταμεία – για να δοθούν πίσω στους φορολογούμενους πολίτες με τη μορφή δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Δεσμευόμενοι για μια νέα χρονιά επιστημονικού έργου και αγώνων σε σχολεία, χώρους άθλησης, πλατείες, στρατώνες, φυλακές, χώρους εργασίας, αλλά και στους δρόμους, για μια κοινωνία πιο δίκαιη και υγιή,


Το Δ.Σ. του Σωματείου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

66224.....52416