Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Κριτική στο συνδικαλισμό του ΚΚΕ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤΗΠ

Η αγωνία όλων των συναδέλφων μας για και το τι μέλλει γεννέσθαι στην WIND με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και το πέρασμα της ιδιοκτησίας στους κατόχους των ομολόγων,χτυπάει κόκκινο. Η προηγούμενη αναδιάρθρωση στοίχισε απώλειες 300 θέσεων εργασίας.Έχουμε λοιπόν, κάθε λόγο να αγωνιούμε. Παράλληλα, η επιχείρηση εργοδοτών-κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ ξεχαρβαλώματος δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών, δείχνει να συνεχίζεται με το σχεδιαζόμενο 2ο μνημόνιο.

Ενώ οι εργαζόμενοι ζούμε μέσα σε αυτή την δίνη που μας καταδικάζει σε μαζική φτώχεια και ανεργία, ενώ σε αυτές τις συνθήκες η ενότητά μας είναι το ζητούμενο ώστε να μπορούμε να ανασυγκροτηθούμε συνολικά οι εργαζόμενοι στο επιχειρησιακό σωματείο της WIND, γινόμαστε αποδέκτες μιας νέας επίθεσης από το ΣΕΤΗΠ-ΠΑΜΕ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούμαστε πως είμαστε σύμμαχοι του κεφαλαίου, της ΓΣΕΕ και του προέδρου της Παναγόπουλου και συνυπεύθυνοι που ξεπουλάμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων, ότι δεν ασχοληθήκαμε με την μετακίνηση των συναδέλφων από το Μαρούσι στην Λ.Αθηνών, ότι δεν απαιτήσαμε να σταματήσουν οι απολύσεις.

Το ΣΕΤΗΠ-ΠΑΜΕ επανειλλημένα μας έχει χαρακτηρίσει εργοδοτικό σωματείο με κριτήριο την μη ταύτισή μας μαζί τους. Το σημαντικότερο είναι πως αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και συκοφαντικές, γιατί:

Το Σωματείο μας από την στιγμή της ίδρυσής του και ως σήμερα προσπάθησε να βελτιώσει τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας και το κατάφερε με την διεκδίκηση και υπογραφή 3 (τριών ) Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Έχουμε δεχτεί επανειλλημένες διώξεις από την διοίκηση της εταιρίας.Ένα από τα παραδείγματα δίωξης ήταν η ανεπιτυχή προσπάθεια απόλυσης μέλους του ΔΣ του Σωματείου που ήταν και μέλος του ΣΕΤΗΠ. Την ανάκληση της απόλυσης επιχείρησε να την οικειοποιηθεί το ΣΕΤΗΠ, παρά το γεγονός ότι ήταν καρπός των ενεργειών του Σωματείου που κορυφώθηκε με καθολική συμμετοχή των συναδέλφων μας στην απεργία που κήρυξε το Σωματείο μας.

Τρέξαμε καθημερινά για τα προβλήματα των συναδέλφων όπως το επίδομα ακουστικού- ξένης γλώσσας και τα διαλείμματα στο τμήμα της Εξυπηρέτησης Πελατών, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Υπερασπίσαμε τις θέσεις εργασίας για όλους τους συναδέλφους.Στο τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών και ειδικότερα στο DCC στην Θεσσαλονίκη δώσαμε σημαντικό αγώνα με συμμετοχή όλων των συναδέλφων του τμήματος, αλλά και συγκέντρωση υπογραφών, που απέφεραν αναδίπλωση της εταιρίας και προσφοράς βελτιωμένων επιλογών για την πλειοψηφία των συναδέλφων.

Επιχειρήσαμε την ακύρωση της απόλυσης του Θανάση Γραμμόζη με καθημερινές παραστάσεις διαμαρτυρίας του κτηρίου της Λ.Αθηνών και μαζική συμμετοχή συναδέλφων στην επιθεώρηση εργασίας και συγκρότηση ταμείου αλληλεγγύης. Η επιλογή της υποχώρησης του Θανάση δεν ήταν του σωματείου αλλά του ίδιου αφού επέλεξε να μην συνεχίσει τον αγώνα.

Για την μετακίνηση και τα προβλήματα που θα προέκυπταν τα έχουμε έγκαιρα επισημάνει και αναφέρει στην Διοίκηση της WIND με υπόμνημα στο Τμήμα Προσωπικού και με συναντήσεις με το ΔΣ του σωματείου. Σε αυτά να προσθέσουμε την προσφυγή μας στην Επιθεώρηση Εργασίας και την απαίτησή μας να έρθουν στο κτήριο της Λ.Αθηνών για να ελέγχξουν αν πληρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, επιχειρήσαμε συναντήσεις των συναδέλφων με καλέσματα του ΔΣ σε Μαρούσι και Λ.Αθηνών προκειμένου να τους ενημερώσουμε για την συνάντηση με την διοίκηση της WIND και να ακούσουμε τις προτάσεις των συναδέλφων για τις θέσεις στάθμευσης και τα υπόλοιπα προβλήματα της μετακίνησης.Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί παρά τις βελτιωτικές κινήσεις που έκανε η διοίκηση της WIND μετά από την πίεση του Σωματείου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε και για τις θέσεις στάθμευσης να δοθεί οριστική λύση υπέρ των συναδέλφων και όχι την κοροϊδία του rotation.

Προσφύγαμε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και την Επιθεώρηση Εργασίας, χωρίς να έχουμε αυταπάτες ως ΔΣ αλλά και χωρίς να καλλιεργήσουμε αυταπάτες στους συναδέλφους μας. Απεναντίας, ξεκαθαρίσαμε τους ρόλους τους και τα περιορισμένα όριά τους για επιτυχίες υπέρ των εργαζομένων και τονίσαμε στους συναδέλφους πως μόνο με την συμμετοχή τους στους αγώνες μπορεί να φέρουν αποτελέσματα.

Όσο, για την προσπάθειά μας για συντονισμό των σωματείων στις τηλεπικοινωνίες, μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.Ο προβληματισμός πρέπει να είναι στο ΣΕΤΗΠ και να εξηγήσει γιατί τα επιχειρησιακά σωματεία του χώρου δεν επιδιώκουν να συστρατευθούν με το ΣΕΤΗΠ; Δυστυχώς, για το ΣΕΤΗΠ οι συνάδελφοι το βλέπουν σαν ένα κομματικό συνδικάτο που οι αγώνες του γίνονται με κριτήριο να υποστηριχθεί ο κομματικός του φορέας, δηλαδή το ΚΚΕ, καθώς και ότι απαξιώνουν ευτελίζουν και συκοφαντούν όποιον αγώνα δεν είναι κάτω από τις «ταξικές» τους φτερούγες. Οι συγκεντρώσεις του Σωματείου μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις αποφασίζονται δημοκρατικά, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις όπου μπαίνουν για ψηφοφορία όλες οι προτάσεις, ανάμεσα σε αυτές και οι προτάσεις του ΠΑΜΕ.Το ότι δεν συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ δεν μας «βαφτίζει» αυτόματα σε φίλο ή εχθρό κάποιου φορέα ή συνδικαλιστικού θεσμού.Ούτε φυσικά το ΠΑΜΕ είναι το «όργανο» μέτρησης της αγωνιστικότητας, αλλιώς θα οδηγούμασταν στο οξύμωρο σχήμα: «είσαι με το ΠΑΜΕ είσαι αγωνιστής, δεν είσαι με το ΠΑΜΕ, είσαι πουλημένος».

Όλες αυτές οι ενέργειες ήταν συλλογικές και αποφασίζονταν μέσα από συλλογικές συζητήσεις που λαμβάνονταν στις Γενικές Συνελεύσεις που συμμετείχαν οι ίδιοι οι συνάδελφοι.
Τέλος, συμμετέχουμε με απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης στη πρωτοβουλία των σωματείων των τηλεπικοινωνιών για συντονισμό της δράσης μας με βάση τα κοινά μας προβλήματα.Στις συναντήσεις αυτές επανειλλημένα οι παριστάμενοι από το Σωματείο μας θέσαμε το θέμα να προσκαλεθεί και το ΣΕΤΗΠ στις συναντήσεις.

Μπορούμε φυσικά να εξηγήσουμε αυτή την συμπεριφορά του ΣΕΤΗΠ:
Ένας λόγος είναι η αδιαφορία και η αποστροφή που τους δείχνουν οι συνάδελφοί μας όχι μόνο στο Σωματείο μας αλλά και σε άλλα επιχειρησιακά σωματεία όπως της VODAFONE. Ένας άλλος λόγος είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές όπου η αποστολή τους είναι η συγκέντρωση ψηφοφόρων στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ.

Επίσης, με αυτή την συμπερισφορά πιστεύουν πως θα συσπειρώσουν πρώτα τους εαυτούς τους και θα «πείσουν» τους συναδέλφους μας πως οι μόνοι που ενδιαφέρονται για τα προβλήματά τους είναι αυτοί που είναι ταξικά καθαροί, για αυτό εξαπολύουν πόλεμο με φανταστικούς εχθρούς.

Αυτά τα λίγα για το ΣΕΤΗΠ γιατί έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε όπως την υπεράσπιση των θέσεων και των συνθηκών εργασίας μας και αυτόν τον αγώνα τον δώσαμε και θα τον ξαναδώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέσα στην WIND αλλά και με την αλλήλεγγύη σωματείων και συλλογικοτήτων χωρίς αποκλεισμούς.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ (WIND)-ΠΑ.Σ.Ε.ΤΙΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: