Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Το ζήτημα των απολύσεων/ανεργίας είναι κομβικό


Παράλληλα με τη διαδικασία της εξέγερσης του Δεκεμβρίου, μια άλλη σημαντική κοινωνική διαδικασία λαμβάνει χώρα και αλληλοσχετίζεται με την κοινωνική οργή. Μιλάμε για τη σημαντική αύξηση των απολύσεων. Είναι κάτι που το διαπιστώνουμε και οι ίδιοι, στο φιλικό μας περιβάλλον: βρεθήκαμε σε μια παρέα 5 φίλων, όπου οι 4 απολύθηκαν πρόσφατα! Κοντινή μας φίλη πήγε να εγγραφτεί στον ΟΑΕΔ της οδού Δωδεκανήσου (Θεσσαλονίκη) μόλις αυτός άνοιξε από τις διακοπές των Χριστουγέννων και βρήκε μπροστά της 65 άτομα!
Και άλλα πολλά...

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε για το συγκεκριμένο θέμα μια είδηση από το in.gr.

Να σημειώσουμε μόνο ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται παντού με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μόνο με απολύσεις. Ήδη στην Σίνδο, την βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, πολλές βιομηχανικές μονάδες άρχισαν να εισάγουν την τετραήμερη εβδομάδα με μείωση αποδοχών.

Τέλος: αυτές που πιέζονται ιδιαίτερα είναι οι μικρές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους του τριτογενή τομέα π.χ. γραφικές τέχνες. Εκεί βλέπουμε λοιπόν τη μείωση προσωπικού π.χ. από 3 σε 2 άτομα, κάτι που δεν σημαίνει μόνο ότι κάποιος μένει άνεργος, αλλά και ότι αυτοί που μένουν στη δουλειά αναγκάζονται να πειθαρχήσουν περισσότερο. Η κουβέντα που κυκλοφορεί στους χώρους είναι "σώπα, δεν βλέπεις τι γίνεται έξω..." κάτι που αποδεικνύει δυστυχώς τις σημαντικές αδυναμίες απάντησης σε ότι συμβαίνει.


Τα πρώτα πλήγματα της οικονομικής κρίσης στον τομέα της απασχόλησης άρχισαν να γίνονται ορατά, ενισχύοντας τους φόβους για ραγδαία αύξηση της ανεργίας το 2009, τους οποίους συμμερίζεται και ο ΟΟΣΑ. Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Οκτώβριο «χάθηκαν» 37.737 θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στο δελτίο οικονομικής συγκυρίας, δείχνουν αύξηση των απολύσεων τον Οκτώβριο, με σωρευτική απώλεια θέσεων εργασίας που ξεπερνά τις 37.000.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης έφτασαν τις 119.606 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι καταγγελίες σύμβασης ανήλθαν σε 114.322 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις διαμορφώθηκαν σε 43.021. Έτσι, μέσα σε έναν μήνα «χάθηκαν» 37.737 θέσεις εργασίας.

Ανακοπή της πτωτικής πορείας της ανεργίας και πιθανή ενίσχυσή της στο πρώτο τρίμηνο του 2009, προβλέπει στην τελευταία για το 2008 έκθεσή του και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: