Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Σύντομη εκλογική ανάλυση

Πολλοί με ρωτούν πως είδα τις εκλογές.


Δεν είχα και πολύ όρεξη να γράψω κάτι διότι θεωρώ ότι η συγκυρία έχει πολύ έντονες κοινωνικές διαδικασίες που πρέπει να αναδειχτούν (αναβρασμό στις τηλεπικοινωνίες, στις ασφαλιστικές, στο λιμάνι, στα ΜΜΕ, σε δομές πρόνοιας του δημοσίου –απ’ την πρόσθετη διδακτική στήριξη μέχρι τα κέντρα απεξάρτησης κ.α.). Αλλά τελικά είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό των φετινών εκλογών, δηλαδή υπάρχει έντονη κοινωνική κινητικότητα και δεν γίνονται σε «αγωνιστικό κενό». Υπάρχουν προβλήματα στην κοινωνία, υπάρχουν αγώνες. Και είχαμε μέσα σε μια τέτοια κατάσταση τις εκλογές.



Ποιός κέρδισε τί;


Καταρχήν το εκλογικό σώμα αυξήθηκε κατά 10.000 σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Τότε είχα γράψει ένα εκτενές άρθρο (στο http://rizospastes.blogspot.com/2009/06/2009_19.html ) όπου μιλούσα για τριχοτόμηση της ελληνικής κοινωνίας στα αστικά κέντρα (σε αντιδραστικό δεξιό μπλοκ, σοσιαλδημοκρατία/χωνευτήρι/κέντρο, συνειδητή αποδοκιμασία). Σε εκείνο το άρθρο χρησιμοποιούσα τον ισχυρισμό των Μαύρη και Βερναρδάκη ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είναι εκκαθαρισμένοι και ότι το εκλογικό σώμα είναι μικρότερο. Είχα χρησιμοποιήσει ως εκλογικό σώμα αυτό που πρότεινε η Public Issue (8.234.000 άτομα). Το ίδιο κάνω και τώρα. Ας θεωρήσουμε το εκλογικό σώμα 8.244.000 (αφού αυξήθηκε κατά 10.000) και όχι 9.933.000 που λέει το Υπουργείο. Ξέρω ότι ίσως έτσι χάνεται μεγάλο μέρος της αποχής, και ότι ίσως μειώνονται τα πραγματικά ποσοστά όλων των κομμάτων, αλλά ας το δεχτούμε. Το ίδιο έκανα άλλωστε και στις ευρωεκλογές.


Τι είχαμε όμως με βάση αυτό το μικρότερο εκλογικό σώμα;

-- ΠΑΣΟΚ = 3.003.000 ψήφοι = 36,5%

-- ΔΕΞΙΟ ΜΠΛΟΚ = 2.730.000 ψήφοι = 33,1%

(νδ+λαος+δημ.αναγέννηση+χρ.αυγή)

-- ΑΠΟΧΗ+ΛΕΥΚΟ = 1.242.000 ψήφοι = 15%

ΑΡΙΣΤΕΡΑ = 866.000 = 10,5%

(κκε+σύριζα+ανταρσύα+κκε μ-λ)

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ = 173.000 = 2%


Χάθηκε η τριχοτόμηση;

Στα αστικά κέντρα;


Ισχυρίζομαι πως όχι!


Στις μεγάλες πόλεις η αριστερά + οικολόγοι παίρνουν μεγαλύτερα ποσοστά, και τα δύο πρώτα βασικά μπλοκ (σοσιαλδημοκρατία + δεξιά) λιγότερους ψήφους. Είναι αυτό που ειπώθηκε και στο προηγούμενο άρθρο για τις ευρωεκλογές, ότι… «καθότι το «προφίλ» αυτού που απείχε «προσομοίαζε» αυτόν που θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ ή Οικολόγους στα αστικά κέντρα, μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτός ο κόσμος, αν ψηφίσει, μάλλον θα κατανεμηθεί ισοσκελώς σε «Δεξιά», «Κέντρο», «Αριστερά»-οικολόγοι. Δηλαδή η «συνειδητή αποδοκιμασία», αν γίνει εκλογική επιλογή κάποιου πολιτικού «μπλοκ», μάλλον θα τριχοτομηθεί στις πόλεις.»

Επίσης: η συνειδητή αποχή/αποδοκιμασία μπορεί να μειώθηκε σε σχέση με τις ευρωεκλογές κατά 662.000 άτομα (1.904.000 το είχα υπολογίσει στο προηγούμενο άρθρο), αλλά αυξήθηκε σίγουρα κατά 300.000 άτομα που δεν ψήφισαν σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Και όπως ξέρουμε, είναι άλλο το "ειδικό βάρος" των βουλευτικών εκλογών, και άλλο το βάρος των ευρωεκλογών. Είναι δηλαδή σίγουρο (και φαίνεται διαχρονικά) πως η αποχή έχει τάση αύξησης και εκφράζει πια πολιτική συμπεριφορά, αν και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές πολλοί πήγαν να ψηφίσουν σε σχέση με τις (πρωτόγνωρες σε αποχή) πρόσφατες ευρωεκλογές. Γιατί; Μα γιατί ήταν εκλογές «διακυβεύματος», δηλαδή «αλλαγής κυβέρνησης»! Ο κόσμος ήθελε να αλλάξει η κυβέρνηση, να φύγει η δεξιά, για αυτό ψήφισε. Και ψήφισε ΠΑΣΟΚ! Η αριστερά απέτυχε να ηγεμονεύσει στο μπλοκ της συνειδητής αποδοκιμασίας/αποχής, μεγάλο μέρος αυτού του ρεύματος ψήφισε ΠΑΣΟΚ, το οποίο πήρε ψήφους και από το δεξιό μπλοκ αλλά και από την αριστερά.


Αυτή είναι η πραγματική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το «χωνευτήρι». Χωρίς να αυξήσει τους ψήφους του σε σχέση με το 2004 (που έχασε τις εκλογές), τώρα κέρδισε από τη δυσαρέσκεια: από τη δυσαρέσκεια όχι μόνο δεξιών ψηφοφόρων αλλά κυρίως όσων απείχαν στις ευρωεκλογές και έχουν «ελλιπή αντιπροσώπευση». Αυτό είναι ταυτόχρονα και το μείον του. Δείχνει ότι δεν έχει πραγματικά διευρυνθεί σαν σχηματισμός σε σχέση με παλιότερα π.χ. το 2004, ότι ηγεμόνευσε συγκυριακά την συνειδητή αποδοκιμασία/δυσαρέσκεια, ότι πολλοί το ψήφισαν ως «λύση ανάγκης» για να φύγει η «απαράδεκτη δεξιά» και όχι γιατί ξαφνικά τους μάγεψε ο Γιωργάκης.

Είναι σίγουρο δηλαδή ότι η ανοχή απέναντι στο μπατσοκ θα είναι πιο μικρή απ’ ότι παλιότερα.



Αυτό είναι το βασικό μου συμπέρασμα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δευτερεύων συμπεράσματα όπως


--ο δικομματισμός είναι σε φθίνουσα πορεία, ειδικά στις πόλεις και στα πιο νέα και ενεργά κοινωνικά στρώματα. Σε αυτές τις εκλογές η φθορά προήλθε κυρίως από την κατάρρευση της ΝΔ που μέχρι και πρωτοκλασσάτα ονόματα δεν μπόρεσε να εκλέξει


-- η Αριστερά δεν μπορεί να ηγεμονεύσει και να εκπροσωπήσει την πραγματική κοινωνική δυσαρέσκεια που υπάρχει απέναντι στα δύο μεγάλα κυβερνητικά κόμματα (αν και το επόμενο διάστημα θα υπάρχει «ανοιχτό γήπεδο» για μια -εκ των αριστερών- πολιτική επίθεση στο μπατσοκ, την ώρα που η νδ θα «ψάχνεται» μετά τη συντριβή της),


--- το «πολύ» ΛΑΟΣ πήρε +117.000 ψήφους σε σχέση με το 2007 -τη στιγμή που η ΝΔ έχασε 700.000- και δεν μπορεί να ηγεμονεύσει στο δεξιό μπλοκ αλλά μόνο να υπάρχει ως μικρός ακροδεξιός θύλακας (ο οποίος δυστυχώς μεγαλώνει συνέχεια στις λαϊκές δυτικές γειτονιές Αθήνας και Θεσσαλονίκης)



Thats all folks!

Και μη ξεχνάτε! Η ΝΔ κατέρρευσε λόγω των αγώνων μας! Προχωράμε!!

(μέχρι να καταρρεύσουν τα πααάντα και να ζήσουμε ζωή που δεν την φανταστήκαμε που λένε και οι χειμερινοί κολυμβητές…….)



Υ.Σ.

Το μπατσοκ ήδη έδειξε το πώς θα πορευτεί. Αφού ο κόσμος θέλει πιο φιλολαϊκή πολιτική, αλλά εγώ, σαν αστικός σχηματισμός, δεν το θέλω, τότε «δοκιμάζω και βλέπω που με παίρνει». Μπαίνω π.χ. στα Εξάρχεια και βλέπω αντιδράσεις. Δεν σταματώ την ιδιωτικοποίηση των ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά (και ας το υποσχέθηκα ανοιχτά πριν τις εκλογές) και βλέπω πόση αντίδραση σηκώνεται. Κόβω την πρόσθετη διδακτική στήριξη και αφού βλέπω αντιδράσεις την ξαναφέρνω. Κόβω τα κολλέγια που αντιδράσανε όλοι οι πανεπιστημιακοί, και σε λίγο καιρό το ξαναφέρνω.

ΒΛΕΠΩ ΠΟΥ ΜΕ ΠΑΙΡΝΕΙ, ΔΟΚΙΜΑΖΩ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΩ.

ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΟΡΕΥΤΕΙ ΤΟ ΜΠΑΤΣΟΚ. Δεν είναι μαλάκες. Ξέρουν γιατί τους ψήφισε ο κόσμος, ξέρουν ότι έχουν ισορροπίες να κρατήσουν και πρέπει να δοκιμάζουν συνεχώς.

Το κίνημα θα δοκιμαστεί λοιπόν από εδώ και πέρα ως προς την

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ως προς την καταστροφή των ψευδαισθήσεων σε πολύ κόσμο ότι το μπατσοκ «δεν θα μας πειράξει», «θα κάνει αλλαγές προς το καλύτερο» κτλ.…


Αλήθεια, πόσο έτοιμοι είμαστε;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: