Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Η τύχη μας δουλεύει...

Αναδημοσιεύω μια είδηση που έχει περάσει λίγο στα ψιλά (και αυτό είναι περίεργο) αλλά έχει μεγάλη σημασία νομίζω.

Πρόκειται για το σχέδιο στρατιωτικών της Τουρκίας (και μιλάμε για μεγάλα κεφάλια)
να κάνει πραξικόπημα ενάντια στον εσωτερικό (τουρκικό) εχθρό - τους ισλαμιστές του Ερντογάν.

Ένα σχέδιο που προέβλεπε την δημιουργία "τεχνητής" έντασης με την Ελλάδα στα σύνορα του Έβρου, μια κατάσταση τύπου Ίμια και χειρότερη, που θα μπορούσε π.χ. να οδηγήσει σε επιστράτευση.
Σκέφτομαι λοιπόν πόσα τέτοια σχέδια έχουν στα συρτάρια τους οι στρατιωτικοί, όχι μόνο της γείτονας χώρας που επιδίδονται σε αυτό το σπορ, αλλά και οι δικοί μας.
Και πόσο εύκολα μπορούν να στρέψουν τις εσωτερικές κοινωνικές συγκρούσεις σε εθνικές...

Μήπως να έχουμε το νού μας;
Δεν μου αρέσει η συνωμοσιολογία αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι, σε περιόδους κρίσης το χαρτί του έθνους και του πολέμου ξαναπέφτει στο τραπέζι...
και επιπλέον, η σύλληψη πολλών ανώτερων στρατιωτικών στην Τουρκία δεν νομίζω ότι θα περάσει αναπάντητη από το τουρκικό βαθύ κράτος. Και όποια απάντηση του θα μας επηρεάσει σίγουρα...



Αγκυρα


Την κορυφή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αγγίζει πλέον το κύμα συλλήψεων ανώτατων αξιωματικών. Στο πλαίσιο των ερευνών για απόπειρα πραξικοπήματος, συνελήφθησαν μεταξύ άλλων οι πρώην αρχηγοί της αεροπορίας, του ναυτικού, δύο πρώην διοικητές της Α’ Στρατιάς και ο αντιστράτηγος που διηύθυνε την επιχείρηση σύλληψης του Οζταλάν στην Κένυα.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στην Αγκυρα έντεκα ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, ο πρώην διοικητής της Α’ Στρατιάς (με έδρα την Κωνστατνινούπολη) στρατηγός Εργκίν Σαΐγκούν και ο αντιστράτηγος ε.α. Ενγκίν Αλάν. Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός που συντόνιζε από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων την επιχείρηση απαγωγής από την Κένυα και σύλληψης του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν το 1999.

Αργότερα και μέχρι το βράδυ συνελήφθησαν, ένας ακόμη πρώην διοικητής της Α' Στρατιάς Τσετίν Ντογάν, ο πρώην διοικητής της Βορείου Θαλάσσιας Περιοχής ναύαρχος ε.α. Φεγιάζ Ογουτσού και ο πρώην της Νοτίου Θαλάσσιας Περιοχής ναύαρχος ε.α. Λουτφί Σαντζάρ.

Συνολικά συνελήφθησαν 49 ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι απόστρατοι στρατηγοί, οι δύο απόστρατοι υποναύαρχοι, οι τέσσερις απόστρατοι αντιστράτηγοι, τρεις πρώην συνταγματάρχες και ένας επίσης απόστρατος πλοίαρχος.

Συνολικά, περισσότερα από 40 άτομα συνελήφθησαν τη Δευτέρα στην Τουρκία στο πλαίσιο των ερευνών, ανακοίνωσε στη Μαδρίτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επιχειρήσεις για τη σύλληψη των αξιωματικών πραγματοποιήθηκαν νωρίς το πρωί από την αστυνομία της Αγκυρας, σύμφωνα με εισαγγελική παραγγελία που διαβιβάστηκε από την Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εφόδους σε 20 σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας.

Το όνομα του ναυάρχου ε.α. Ορνέκ είχε εμπλακεί στις αποκαλύψεις του τουρκικού Τύπου για τις απόπειρες πραξικοπήματος το 2004 με τις κωδικές ονομασίες «Σεληνόφως» (Αγισιγί) και «Ξανθιά» (Σαρικίζ).

Οι τελευταίες αποκαλύψεις ήλθαν τον περασμένο μήνα από την εφημερίδα Taraf και αφορούσαν το σχέδιο πραξικοπήματος με την κωδική ονομασία «Βαριά».

Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων προβοκάτσια για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης εντός της χώρας και στο πλαίσιο αυτό σχεδιαζόταν τεχνητή κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα με εισβολή στον Έβρο και βομβιστικές επιθέσεις σε τεμένη στην Τουρκία.

Στις 11 σελίδες του σχεδίου, αναφερόταν πως η Α’ Στρατιά στην Κωνσταντινούπολη σχεδίαζε τη σύλληψη και συγκέντρωση σε γήπεδα 200.000 ατόμων που πιθανώς θα προέβαλαν αντίσταση στο πραξικόπημα. Επίσης προβλεπόταν η συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης από τους πραξικοπηματίες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι ο ρόλος του στρατού έχει περιοριστεί δραστικά στην Τουρκία. Ο Ερντογαν είναι ηγεμονία (με όλη τη σημασία του όρου) στην Τουρκική κοινωνία και επιπλέον απολαμβανει τη στήριξη του κεφαλαίου. Δεν είμαστε στο 1980. Το διεθνές κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον είναι διαφορετικό από το 1980 εξάλλου