Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Σημαντικές κινήσεις σε αγώνες που διεξάγονται

Μια σειρά κινήσεων αλληλεγγύης και στήριξης εργαζομένων που διώκονται έλαβε χώρα την εβδομάδα που μας πέρασε. Συγκεκριμένα:

Στην Θεσσαλονίκη έγιναν παρεμβάσεις για το ζήτημα της δίωξης του Σ.Μάλαμα, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου της WIND. Την Πέμπτη 40 άτομα από την Επιτροπή Συμπαράστασης με πανό, ντουντούκα και προκηρύξεις επισκέφτηκαν τα κεντρικά ιδιόκτητα καταστήματα της WIND σε Εγνατία και Βαρδάρη, μοίρασαν κείμενα και συζήτησαν με τους εργαζόμενους και ενημέρωσαν τον γύρω κόσμο. Το ίδιο και το Σάββατο 22/11 με παρέμβαση στα καταστήματα της Τσιμισκή και της Μητροπόλεως. Επίσης την Παρασκευή το πρωί έγινε παρέμβαση στα κεντρικά της WIND στο Ωραιόκαστρο. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη πρωινή βάρδια είχε γύρω στους 15 εργαζόμενους από τους 50 συνολικά.

Επίσης κυκλοφόρησαν και δύο πολύ καλά αφισάκια στην πόλη. Ένα υπογεγραμμένο από το Σωματείο και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και αλληλέγγυους φορείς και εργαζομένους, και ένα με πρωτοβουλία της συλλογικότητας garsonlekiastika, πολύ ευφάνταστο.

Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν σε αυτό το μέτωπο με αποκορύφωμα την συγκέντρωση στα δικαστήρια την Τετάρτη 26/11 στις 8.30, μέρα που δικάζεται ο συνάδελφος.

Παρεμβάσεις όμως στήριξης και αλληλεγγύης έγιναν και στην Αθήνα. Την Τετάρτη που μας πέρασε έγινε παρέμβαση στην MANCO συστήματα πληροφορικής (δες και προηγούμενο άρθρο στο rizospastes.blogspot.com/2008/11/manco.html )

Κόσμος από την ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων μαζί με τους θιγόμενους εργαζομένους μπήκαν στα κεντρικά γραφεία, συνομίλησαν και μοίρασαν κείμενα στους εργαζόμενους που δούλευαν, αντιπαρατέθηκαν με τον εργοδότη, και έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης, δεν έχει μόνο απολύσει δύο εργαζομένους, δεν χρωστάει μόνο χρήματα στους απολυμένους και σε πολλούς άλλους εργαζομένους, αλλά προχώρησε και στο εξής απίστευτο: μήνυσε τους 2 απολυμένους με βάση όσα κατάγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας! Αν η μήνυση αυτή σταθεί και περάσει, αμφισβητεί τον ίδιο το ρόλο του σώματος της Επιθεώρησης Εργασίας (και ολόκληρου του υφιστάμενου Εργατικού Δικαίου), αφού η καταγγελία στην Επιθεώρηση δεν θεωρείται πια κάτι που απαιτεί διερεύνηση από την επιθεωρήτρια ή τον επιθεωρητή αλλά ως ψευδομαρτυρία του εργαζόμενου. Ποιος ο ρόλος λοιπόν της Επιθεώρησης, αν τίθεται ζήτημα ότι το δικαστήριο πρέπει να διερευνήσει τα λεγόμενα του εργαζόμενου; Η Επιθεώρηση Εργασίας αντικαθίσταται βασικά από το δικαστήριο.

Πάντως η αυθαιρεσία του συγκεκριμένου εργοδότη φαίνεται ότι συναντά πολλές αντιστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την παρέμβαση της Τετάρτης και άλλοι εργαζόμενοι εκδηλώνουν τώρα διάθεση να καταγγείλουν αυθαιρεσίες και να αντισταθούν, συσπειρωμένοι με όσους ήδη έχουν ξεκινήσει να αγωνίζονται.

Παρέμβαση όμως έγινε και χθες Σάββατο στον Πατάκη στην Αθήνα από το σωματείο Βιβλίου-Χάρτου για να ανακληθούν απολύσεις. Όλες αυτές οι κινήσεις είναι πολύ σημαντικές: δεν είναι μόνο δείγμα αλληλεγγύης, αλλά αποτελούν σημαντικό μέσο πίεσης ενάντια στις διώξεις της εργοδοσίας. Είναι κινήσεις που πρέπει να στελεχώνονται από το όσο δυνατόν περισσότερο κόσμο που «κόπτεται» πραγματικά για την ενίσχυση της ταξικής πάλης.

Ακολουθεί η προκήρυξη που μοιράστηκε στα καταστήματα της WIND.




Πίσω από τα χαμόγελα και τη φιλική εξυπηρέτηση...
κρύβεται η δίωξη των εργαζομένων!

Η WIND είναι γνωστή σε όλους μας, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής (και όχι μόνο) τηλεφωνίας. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι τα χίλια μύρια κύματα από τα οποία έχουν περάσει οι εργαζόμενοι της που αγωνίζονται…Συγκεκριμένα:

 Το καλοκαίρι του 2005, μετά από ένα κύμα απολύσεων, ιδρύεται για πρώτη φορά επιχειρησιακό σωματείο στην εταιρεία.

 Το φθινόπωρο του 2006 ξεκινά αγώνας για να υπογραφτεί η πρώτη συλλογική σύμβαση στην WIND. Αυτό επιτυγχάνεται το καλοκαίρι του 2007 με μεγάλα οφέλη για τους εργαζόμενους. Κατά τη διαπραγμάτευση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, η διοίκηση της WIND άσκησε αγωγή προσπαθώντας να κηρύξει παράνομη τη διοίκηση του Σωματείου, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια ανάμιξης στην εσωτερική
λειτουργία της συλλογικότητας των εργαζομένων.

 Οι πιέσεις προς το σωματείο και τους εργαζομένους συνεχίζονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρώην στέλεχος της εταιρίας έχει ασκήσει αγωγή ενάντια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου για προκήρυξη όπου καταγγελλόταν η αυθαίρετη συμπεριφορά του ενάντια σε συνάδελφο-μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου.

 Τον Απρίλιο του 2008 ξεκινά η διαδικασία υπογραφής νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης. Αυτή τη φορά η εταιρεία είναι πιο καλά προετοιμασμένη. Κωλυσιεργεί τις διαδικασίες και με διάφορα προσχήματα απολύει εργαζομένους, ακόμα και με πολυετή υπηρεσία (όπως τον Ιούλη απέλυσε τεχνικό που αγωνιζόταν και για τον οποίο ξεσηκώθηκαν αυθόρμητα οι συνάδελφοι του).

 Ένα από τα πιο πρόσφατα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας ήταν πως είχαν αφαιρεθεί από κατάστημα της WIND στη Θεσσαλονίκη, οι καρέκλες για την ανάπαυση των εργαζομένων, που έπρεπε έτσι να ξεροσταλιάζουν όρθιοι σε όλο το ωράριο τους!! Όταν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου στη Θεσσαλονίκη, Στέφανος Μάλαμας, εντόπισε και ανέδειξε το γεγονός, δέχτηκε μήνυση από τον υπεύθυνο προϊστάμενο!!


Ο Στέφανος Μάλαμας δικάζεται στις 26 Νοέμβρη.

Μαζί του δικάζονται στην ουσία όλοι οι εργαζόμενοι. Γιατί η δίωξη του είναι μια ακόμα πράξη ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, όχι μόνο του Σωματείου της WIND, αλλά και κάθε εργαζόμενου που αγωνίζεται.

ΖΗΤΑΜΕ: Να αποσυρθεί τώρα η μήνυση
Να σταματήσει η εργοδοτική
τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς

Συγκέντρωση στα δικαστήρια, Τετάρτη 26 Νοέμβρη στις 8.30


Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων ΤΙΜ (WIND)-Επιτροπή Συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων της WIND

Δεν υπάρχουν σχόλια: