Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Αγώνας στη Νίκη Εκδοτική

Οι απολύσεις στη « ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.» είναι εκδικητικές και παράνομες.

Έγιναν όταν οι εργαζόμενες αρνήθηκαν να κάνουν απλήρωτες υπερωρίες.

Μετά από κάλεσμα που έγινε από τις απολυμένες εργαζόμενες στη «ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.» και την Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων – Ανέργων, 50 συνάδελφοι από διάφορους κλάδους, από συλλογικότητες και σωματεία συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 19/11έξω από το κτίριο της εταιρείας για να διαμαρτυρηθούν για τις απολύσεις που έχουν γίνει και για να απαιτήσουν την επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Οι απολύσεις έχουν εκδικητικό χαρακτήρα. Οι συναδέλφισσες αρνήθηκαν να κάνουν απλήρωτες υπερωρίες και η διεύθυνση τις απέλυσε.

Στη συγκέντρωση, εκτός των προκηρύξεων που μοιράζονταν, των ανακοινώσεων που γίνονταν από τη ντουντούκα και του πανό που ανοίχτηκε, ζητήθηκε να υπάρξει συνάντηση των υπευθύνων της εταιρίας με τις απολυμένες, τις συλλογικότητες και τα σωματεία που βρίσκονταν εκεί.

Η άρνηση του εκπροσώπου της εργοδοσίας να δεχτεί τις απολυμένες και μέλη των συλλογικοτήτων και των σωματείων που παρευρίσκονταν εκεί ήταν προκλητική. Στην αρχή δέχτηκε να συναντηθεί με τρία άτομα, ενώ οι απολυμένες ήταν τέσσερις. Στη συνέχεια δεν ήθελε κανέναν γιατί όπως είπε: «εσείς είστε πολλοί και εγώ ένας». Να τονιστεί πως η εργοδοσία είχε καλέσει τρεις «φουσκωτούς» (πιθανά μπράβους νυχτερινών κέντρων) για να «περιφρουρηθεί» από τη διαμαρτυρία.

Οι συγκεντρωμένοι ύστερα από το σχετικό «σπρώξιμο», με τους μπράβους της εργοδοσίας, μπήκαν όλοι μέσα στο κτίριο της «ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.». Αμέσως κατέφθασαν τέσσερα περιπολικά της αστυνομίας.

Η συνάντηση με τον διευθυντή πραγματοποιήθηκε τελικά, υπαίθρια και δημόσια, μπροστά στην είσοδο του τυπογραφείου. Ο διευθυντής Χατζηγεωργίου και η προσωπάρχισσα Μακρή (η οποία ήταν αρκετά προκλητική) δέχτηκαν τις επικρίσεις και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των απολυμένων. («Μας πετάξατε σα σκουπίδια έξω από τη δουλειά, χωρίς να νοιαστείτε για το ότι έχουμε οικογένειες να ζήσουμε» …). Η συμπεριφορά του διευθυντή έγινε ακόμα πιο προκλητική. Δήλωσε ευθαρσώς ότι απέλυσε 60, διορθώνοντας αμέσως ότι οι απολυμένοι είναι 70, για να προστατεύσει τους υπόλοιπους 130 εργαζομένους. «Περνάμε κρίση», είπε. Η απάντηση των απολυμένων ήταν πολύ αποστομωτική: «Γιατί, όταν δεν περνούσατε κρίση, μας μοιράσατε τα κέρδη σας». Η συνάντηση όπως ήταν αναμενόμενο δεν έβγαλε τίποτα θετικό.

Με το τέλος της διαμαρτυρίας αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 26/11 στις 5.30 μ.μ., νέα συγκέντρωση έξω από το κτίριο της εταιρείας (Γ. Αβέρωφ 26-28, κοντά στο σταθμό του Περισσού).

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ μέχρι να υποχρεωθεί η εταιρεία να πάρει πίσω τις απολύσεις και να σεβαστεί τα εργατικά δικαιώματα. Επισημαίνουμε πως η Επιθεώρηση Εργασίας δεσμεύτηκε να ελέγξει την καταγγελία για απλήρωτες υπερωρίες στη «ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.». Αλήθεια η εργοδοσία τι απάντησε σε αυτό τον έλεγχο;

Κανένας εργαζόμενος να μην αδιαφορήσει για τον συνάδελφο δίπλα του που απολύεται, ή που παραβιάζονται τα δικαιώματά του. Αύριο θα είναι και η δική σου η σειρά. Κανένας εργαζόμενος να μην πει, «αυτά συμβαίνουν σε άλλη εταιρεία, εμάς δε μας αφορά». Σήμερα είναι οι εργαζόμενοι στη «ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.», αύριο μπορεί να συμβεί και στο δικό σου εργασιακό χώρο. Ιδιαίτερα σήμερα που τα αφεντικά, στο όνομα της κρίσης, επιτίθενται με λύσσα στις εργατικές κατακτήσεις.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ – ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση των αφεντικών

Οι απολυμένοι από τη «ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.»

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΑΝΕΡΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: