Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Από τις απολυμένες στον Δήμο Ευόσμου

Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε χθες το πρωί σε χώρους του δήμου Ευόσμου.
Αφορά τις απολύσεις εργαζομένων.
Χθες γινόταν το δικαστήριο για να χαρακτηριστούν οι απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές αλλά πήρε αναβολή.
Το κείμενο εξηγεί πλήρως την κατάσταση.





ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ!
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!


Είμαστε στους δρόμους από την 1 Ιουλίου και ζητάμε να ανακληθούν οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις μας από την Δημοτική Επιχείρηση Ευόσμου (ΔΗΚΕΕ), γιατί στις 30 Ιουνίου μας ειδοποίησαν τηλεφωνικά να πάρουμε τις απολύσεις μας, ενώ δουλεύουμε επτά χρόνια συνεχώς και καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης.

Είμαστε αορίστου χρόνου γιατί δουλεύαμε επί επτά χρόνια αφού ενώ το πρόγραμμα με το οποίο προσληφθήκαμε τελείωσε στα πέντε χρόνια, εμείς συνεχίζαμε. Γιατί συνεχίζαμε; Φυσικά επειδή υπήρχε και υπάρχει ανάγκη και αυτήν καλύπταμε. Τις χρονιές 2007-2008 και 2008-2009, το ΚΔΑΠ λειτούργησε με 70 παιδιά, αν και δεν υπήρχε κανένα πρόγραμμα. Διαψεύδονται οι δικαιολογίες του τύπου «έπρεπε να κλείσει το ΚΔΑΠ» από τις δικές τους αποφάσεις! Είμαστε εργαζόμενοι στην ΔΗΚΕΕ και έναν χρόνο πριν, που έγινε η μετατροπή της σε κοινωφελή αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο ότι είμαστε απαραίτητοι για την λειτουργία της.
Και πως μπορούσε να είναι διαφορετικά; Θα έμεναν τα παιδιά μόνα στο σπίτι; Όταν το 2000 οι παιδικοί σταθμοί του Ευόσμου ήταν τέσσερις και φιλοξενούσαν 200 παιδιά και τώρα είναι έξι με 650 παιδιά, ενώ ετοιμάζεται ο βρεφονηπιακός; Όταν υπάρχουν σε εκκρεμότητα πάνω από εκατό αιτήσεις γονιών για τους παιδικούς σταθμούς.
Οι ανάγκες για δομές παιδικής προστασίας, στον Εύοσμο, συνεχώς αυξάνονται αφού είναι ένας δήμος με συνεχή αύξηση πληθυσμού και ιδιαίτερα μαθητικού, αφού οι νέοι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία νέες οικογένειες. Είμαστε απαραίτητες και προκύπτει από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Όταν μας απέλυσαν από το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, το μετονόμασαν, σε κέντρο θερινής απασχόλησης και το λειτούργησαν με συμβασιούχους. Η απόλυση και η αντικατάσταση εργαζόμενων, όσες αλχημείες και αν γίνουν, είναι στοιχείο που αποδεικνύει την εκδικητική απόλυση μετά από 7 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας και διεκδίκησης δεδουλευμένων με επίσχεση εργασίας.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο, μετά από απόφαση συνέλευσης οι εργαζόμενοι στην ΔΗΚΕΕ, προχωρήσαμε σε επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων και στο διάστημα της επίσχεσης κινητοποιηθήκαμε με ενημέρωση των κατοίκων του Ευόσμου, συνεντεύξεις τύπου, αποκλεισμό του Πολιτιστικού, συγκέντρωση και πορεία, μαζικές παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Είμασταν σταθερά σε όλες τις κινητοποιήσεις, με ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των αποφάσεων των συνελεύσεων και του συλλόγου και στην μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων. Στην τριμερή του Απριλίου για την καταβολή δεδουλευμένων απειληθήκαμε από τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΕ, στην διάρκεια της διαδικασίας, με την φράση «θα δουν οι εργαζόμενοι τι τους περιμένει το καλοκαίρι». Από τον Ιούλιο είμαστε στους δρόμους σταθερά και διεκδικούμε την δουλειά μας, με τον σύλλογο και τους αλληλέγγυους εργαζόμενους.

Προσφύγαμε τον Απρίλη στο ΑΣΕΠ με αίτηση θεραπείας της πρώτης απόφασης, με την οποία κρινόταν ότι δεν συντρέχουν προϋποθέσεις μετατροπής των συμβάσεών τους. Στις 9 Οκτώβρη βγήκε η απορριπτική απόφαση από το ΑΣΕΠ για τις τέσσερις, ενώ πριν λίγες μέρες βγήκε η απόφαση για την μια συνάδελφο και κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις μονιμοποίησης. Προσληφθήκαμε την ίδια μέρα και με ίδιες συμβάσεις εργαζόμασταν στην δημοτική επιχείρηση, ίδια χρόνια. Το ίδιο και η τέταρτη μόνο που εργαζόταν αλλού. Όλες πήραμε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι καλύπταμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες!
Όταν το ΑΣΕΠ, ζήτησε συμπληρωματικά δικαιολογητικά για την πληρωμή μας, το διάστημα της άτυπης σύμβασης, τι έστειλε ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΕ και για πρώτη φορά δεν λαμβάνεται υπ’ όψη η άτυπη σύμβαση σε επίπεδο τουλάχιστον αιτήσεων θεραπείας από τον νομό Θεσσαλονίκης και απορρίπτονται αιτήσεις, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη η αγωγή μας για καταβολή δεδουλευμένων για το επίμαχο διάστημα;

Όλοι ξέρουν και συμβαίνει παντού, ότι εργάζονται οι εργαζόμενοι πριν την υπογραφή της σύμβασης (πολλές φορές για μήνες απλήρωτοι και ανασφάλιστοι), κάτω από την πίεση της ανεργίας, για αυτό συμπεριλαμβάνεται στο ΠΔ 164/2004, μετά από τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων το 2004. Ξέρουν να ετοιμάζουν δικαιολογητικά που θα απορρίψουν το αίτημα όταν θέλουν να ξεμπερδεύουν με κάποιους. Αυτή είναι η αξιοκρατία του ΑΣΕΠ, αυτήν τάζουν στους νέους!

Μας απέλυσαν για να δημιουργηθεί κλίμα φόβου και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, ώστε να μην αντιδρούν οι εργαζόμενοι όταν διακόπτονται οι συμβάσεις τους (είναι ο δήμος και η δημοτική επιχείρηση Ευόσμου πρώτοι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας), ώστε να μην διεκδικούν τα δικαιώματά τους, για να μπορεί η Διοίκηση να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους πάντα ως συμβασιούχους, πάντα όμηρους χωρίς δικαιώματα.
Δεν τους απολύει όλους, απολύει κάποιους για να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους. Είμασταν ενοχλητικές που διεκδικούσαμε το δίκιο μας πριν και μετά την απόλυση, συλλογικά. Δεν είχε καταφέρει ο Πρόεδρος της ΔΕ να μας χειραγωγήσει με την πολυπόθητη ανανέωση της σύμβασης, με τις απειλές μέσα στην επιθεώρηση εργασίας, ακόμη και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθώντας να μας πείσει να μην αγωνιζόμαστε με τον σύλλογο και ήταν πολύ σίγουρος για την απορριπτική απόφαση του ΑΣΕΠ, πριν το ΑΣΕΠ αποφασίσει!

Πολλές φορές στο διάστημα από τον Ιούνιο έως τώρα ακούσαμε την απειλητική φράση «μ’ αυτά που κάνετε θα δείτε», μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και είδαμε τις προσπάθειες συκοφάντησης του συνδικαλισμού και του σωματείου. Βέβαια «αυτά που κάναμε» δεν είναι άλλο από την υπεράσπιση της δουλειάς μας.
Με τον σύλλογο προσφύγαμε κατά της απόφασης του ΑΣΕΠ και για την παράνομη και εκδικητική απόλυση εξ αιτίας της συνδικαλιστικής μας δράσης στα δικαστήρια.

Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή δεν θεωρούμε δικαίωση την οκτάμηνη σύμβαση με μειωμένο ωράριο και ότι αυτά δεν είναι η κακιά μας τύχη, ούτε πέρασαν από μας οι κακές οι μοίρες όταν γεννηθήκαμε, αλλά είναι το μέλλον που σχεδιάζουν και ονειρεύονται για μας και τα παιδιά μας, γιατί δεν θεωρούν το δικαίωμα στην δουλειά αναφαίρετο δικαίωμά μας, αλλά «παραχώρηση», με τους όρους που αυτούς βολεύει,
δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντα μαζί με όλους και δίπλα σε όσους χρειάζονται την αλληλεγγύη μας, στους αγώνες που ξεσπούν, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί:

• ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ!
• ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
• Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ!

ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (ΔΗΚΕΕ) ΕΥΟΣΜΟΥ.

Θεσσαλονίκη 18-1-2010
Email: otatas@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: