Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Οι συνδικαλιστές golden boys που μας "εκπροσωπούν"

Τον περασμένο Νοέμβριο το Βήμα είχε παρουσιάσει ένα άρθρο σχετικά με τις αμοιβές των "εκπροσώπων" μας συνδικαλιστών (Παναγόπουλος και σία).

Σε εκείνο το δημοσίευμα έχει πολύ ενδιαφέρον η απάντηση του "προέδρου" μας Παναγόπουλου που θίχτηκε. Δείτε τί ποσά εισπράττουν και πως τα δικαιολογούν οι άνθρωποι που έχουν τα μούτρα να μιλούν για το δίκιο των εργαζομένων και που μας μιλάνε για κρίση!

Ακολουθεί το αρχικό άρθρο στο Βήμα στις 15.11.09, η απάντηση των "θιγμένων" (Παναγόπουλος, Καραμίχας, Πολυζωγόπουλος) στις 22.11.09 και μια τελευταία απάντηση από το Βήμα για τις αμοιβές της "προεδράρας" μας, του Παναγόπουλου...


Οι χρυσοί συνδικαλιστές

Οι κυβερνητικοί θώκοι, τα πανάκριβα διοικητικά συμβούλια και οι καρέκλες στις επιτροπές

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ - ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ | Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΙΛΙΓΓΙΩΔΕΙΣ αποδοχές, που μοιάζουν άπιαστο όνειρο για τον μέσο εργαζόμενο κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, μακροημέρευση σε θώκους, αλλά και αναρρίχηση σε κυβερνητικές θέσεις, συνιστούν τις βασικές στρεβλώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος σήμερα, μετατρέποντας τους εκπροσώπους του σε πόλο κοινωνικής άπωσης. Γνωστοί
συνδικαλιστές όχι μόνον έχουν πάψει να εκφράζουν τα συμφέροντα εκείνων που εκπροσωπούν αλλά εμφανίζονται να κρατούν για τον εαυτό τους ρόλο συνδιαχειριστή της εξουσίας, με τα προνόμια που αυτή συνεπάγεται..Σε περιβάλλον έντονης εσωστρέφειας, ως προς τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας, και κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης, στα όρια της ομερτά, « πράσινοι» και «γαλάζιοι» συνδικαλιστές μοιράζουν συμμετοχές σε
πανάκριβα διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, με συντεχνιακή ρητορική αλλά... πλήρη κυβερνητική πρακτική. Παρά τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στο οικονομικό και κοινωνικό στερέωμα, με τους όρους απασχόλησης να αλλάζουν δραματικά και την ανεργία να εκτοξεύεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα,εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος φαίνεται να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, αμαυρώνοντας συνολικά το κίνημα.

Καλούμενοι να μιλήσουν για τις στρεβλώσεις του κινήματος, οι ίδιοι οι συνδικαλιστές αναφέρουν ως πρωταρχική την τοποθέτηση συναδέλφων τους σε κυβερνητικές θέσεις. Οι αριστερές παρατάξεις έχουν μάλιστα ζητήσει πολλές φορές τη θέσπιση σχετικής απαγόρευσης, μαζί και τη διοχέτευση των αποδοχών των συνδικαλιστών σε ταμείο αρωγής διωκομένων στον ιδιωτικό τομέα- οι ίδιοι, άλλωστε, τις παραδίδουν στα κόμματά τους.

Παρά το γεγονός ότι συνδικαλισμός και πολιτική δεν θεωρούνται- και δεν μπορούν να είναι- έννοιες ασύμβατες, η ελληνική... πατέντα δεν απαγορεύει σε εκπροσώπους των συνδικάτων να έχουν παράλληλα ιδιότητες υψηλόβαθμων κομματικών, ενίοτε και κρατικών, στελεχών. Ανέχεται ακόμη και την τοποθέτησή τους σε διοικητικά συμβούλια ως εκπροσώπων της κυβέρνησης, χωρίς να μπαίνει καν σε διαδικασία αμφισβήτησης της αυτονομίας του συνδικαλιστικού τους ρόλου....

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κ. Πελ. Καλλίρη, γνωστού συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, που είχε τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ). Ο κ. Καλλίρης- στενός συνεργάτης του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού κ. Ευ. Μεϊμαράκη- έχει επίσης διατελέσει στη λίαν προνομιακή θέση του αντιπροέδρου στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, αλλά και σε αυτή του γενικού διευθυντή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κατέβηκε ως υποψήφιος της ΝΔ στον Νομό Κορινθίας.

Θέση εκπροσώπου της ΓΣΕΕ, και αντιπροέδρου του ΔΣ, στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, κατέχει ο κ. Φ. Αγαδάκος (ΔΑΚΕ), γεγονός που προκαλεί ποικίλα σχόλια καθώς ήταν και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ. Ο (συνταξιούχος) συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ κ. Σπ. Στάμου έχει τοποθετηθεί σήμερα, ως εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου, στη θέση του α΄ αντιπροέδρου στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Ηγέτες του κάμπου
Το καλοκαίρι του 2008 ο κ. Αλ.Κοντός , τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, περιέκοψε την κρατική επιχορήγηση προς τους αγροτοσυνδικαλιστές κατά 1 εκατ. ευρώ και επιχείρησε να μειώσει τα προνόμια των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών. Τότε έκλεισε τη στρόφιγγα προς τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ, αλλά όχι προς την κυρίαρχη ΠΑΣΕΓΕΣ.

«Ενα ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει απαραίτητα να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του με πόρους που προέρχονται από τις εισφορές των μελών του και όχι να λειτουργεί και να εξαρτάται από τις κρατικές επιχορηγήσεις» είχε πει τότε ο κ. Κοντός. Μάλιστα έθεσε εκτός ΔΣ του ΕΛΓΑ (οργανισμού για τις επιδοτήσεις) τους αγροτοσυνδικαλιστές και άφησε μόνο τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ έλεγε ότι «οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ λειτουργούν διαχρονικά χωρίς την απαραίτητη νομιμοποίησή τους από τη βάση». Η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι η κυρίαρχη οργάνωση, στην οποία προεδρεύει επί πολλά χρόνια ο κ. Τζ. Καραμίχας, που έχει και διακομματική στήριξη. Ουδείς γνωρίζει τις απολαβές των μελών της, αφού υπάρχουν πολλές εκπροσωπήσεις, θεσμικά σε αρκετά ΔΣ οργανισμών, ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει και πολλές εταιρείες υπό την κατοχή της. Και στον χώρο των αγροτοσυνδικαλιστών η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη. Ενδεικτικά αναφέρονται: Ο συνδικαλιστής κ. Δ. Δαρνάκας είχε οριστεί πρόεδρος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), ενώ συμμετείχε και σε τρεις θυγατρικές της εταιρείας στην Κύπρο και στη Σερβία. Ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Χ. Σιδηρόπουλος, φίλος του γνωστού «γαλάζιου» αγροτοσυνδικαλιστή κ. Αθ. Κοκκινούλη, μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κ. Ν.Παππάς είχε οριστεί πρόεδρος στη ΣΕΚΑΠ ΑΕ και μέλος του ΔΣ στη Συνεταιριστική Ασφαλιστική. Ο κ. Δ.Ιατρίδης, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντού, ήταν μέλος του ΔΣ της ΑΓΡΟΓΗΣ ΑΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΤΑΝΑ ΑΕ (Ελληνικές Ιχθυόσκαλες).

Οι προνομιούχες θέσεις
Με την ιδιότητα εκπροσώπωνκυρίως- της ΓΣΕΕ, ουκ ολίγοι συνδικαλιστές συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, με αδρότατες αμοιβές. Χρυσωρυχείο θεωρείται η συμμετοχή σε ΔΣ των ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ (η περίπτωση του κ. Παναγόπουλου είναι ενδεικτική, με περίπου 26.000 ευρώ ετησίως), αλλά και σε οργανισμούς εποπτευόμενους από το υπουργείο Απασχόλησης, όπως ο ΟΑΕΔ, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας. « Η αμοιβή του α΄ αντιπροέδρου του ΟΑΕΔ είναι ίση με τα 2/3 του μισθού του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου (και πάντως άνω των 3.000 ευρώ)» σημειώνουν συνδικαλιστές, διευκρινίζοντας ότι στις αποδοχές των θέσεων αυτών δεν περιλαμβάνεται μόνον η μηνιαία αποζημίωση, αλλά και τα έξοδα κίνησης, οι αποζημιώσεις σε συνεδριάσεις, ενίοτε και πιστωτική κάρτα.

Ο αριθμός των συνεδριάσεων κάθε οργάνου και η αμοιβή για καθεμία από αυτές είναι άλλη, επίσης, ενδιαφέρουσα ιστορία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμμετοχή στη ρουτίνα του ΙΚΑ, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) εσωτερικού, κυρίως μέσα από επιτροπές εργασίας, μπορεί να αθροίσει ποσό ως και 800-1.000

ευρώ μηνιαίως. Γεγονός είναι πάντως ότι την «τράπουλα», το ποιος δηλαδή θα εκπροσωπήσει τη ΓΣΕΕ και πού, έχει στα χέρια της η ΟΚΕ, με πρόεδρο τον κ. Χρ. Πολυζωγόπουλο , έναν ακόμη παλαιό συνδικαλιστή, πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Στην ΟΚΕ Βρυξελλών, τα ποσά είναι μεγαλύτερα, καθώς η αποζημίωση για κάθε ημέρα συνεδρίασης αγγίζει τα 300 ευρώ, με τα αεροπορικά εισιτήρια
extra. Μάλιστα, τα προνόμια δεν έχουν πάντοτε τη μορφή χαρτονομίσματος. Επί θητείας, ακόμη, της κυρίας Φάνης ΠάλληΠετραλιά στο υπουργείο Απασχόλησης, απομακρύνθηκε ο πρώην διοικητής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κ. Κ.Λιάπης, όταν δημοσιοποιήθηκε έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Η έκθεση έκανε λόγο για παραμάγαζο, καθώς ο Οργανισμός χορήγησε σε 13 κατηγορίες μη δικαιούχων περίπου 4.200 δελτία επταήμερων διακοπών, αγοράς βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου.

Τα ειδικά αυτά προνόμια αφορούσαν, μεταξύ άλλων, το γραφείο του προέδρου και του α΄ αντιπροέδρου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τον γενικό διευθυντή, καθώς και τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΓΕΣΕΒΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ακόμη και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.



ΤΡΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «ΒΗΜΑΤΟΣ»

Με αφορμή το δημοσίευμα της Κυριακής 15.11.2009 υπό τον τίτλο «Οι χρυσοί συνδικαλιστές», «Το Βήμα» έλαβε και δημοσιεύει τρεις επιστολές, από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλο, τον πρόεδρο της ΟΚΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλο και τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζ. Καραμίχα..


Οι απολαβές των συνδικαλιστών και ο αντίλογος

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009


Η επιστολή του κ. Ι. Παναγόπουλου

Στο κυριακάτικο φύλλο σας την 15.11.2009 περιλαμβάνεται «έρευνα» για τις αμοιβές των συνδικαλιστών.

Ισχυρίζεται η συντάκτρια ότι ως Α΄ αντιπρόεδρος του ΟΑΕΔ λαμβάνω ποσό που υπολογίζεται σε 40.000 ευρώ τον χρόνο! Η αλήθεια είναι ότι ανέλαβα μεταβατικά αυτή τη θέση (εκ του νόμου προβλεπόμενη για τη ΓΣΕΕ) μετά την παραίτηση του κ. Κ. Πουπάκη (ΓΓ της ΓΣΕΕ) προκειμένου να πολιτευτεί. Με την παραίτηση του διοικητή κ. Βερναδάκη (για να πολιτευτεί) δημιουργήθηκε θεσμικό κενό, το οποίο κάλυψα για το διάστημα 5.8.2009 έως 10.11.2009, οπότε και παραιτήθηκα. Ελαβα αυτό το διάστημα 7.614 ευρώ και όχι 40.000 όπως γράφεται, όταν μάλιστα ήταν γνωστό ότι είχα παραιτηθεί. Κανένα άλλο ποσό από μετακινήσεις, αποζημιώσεις ή πιστωτικές κάρτες, όπως η συντάκτις σας υπαινίσσεται. Αναφέρεται επίσης ότι ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ παίρνω 26.000 ευρώ από το ΔΣ της ΔΕΗ. Αφενός στο ΔΣ συμμετέχω εκ μέρους της ΟΚΕ και ήδη η συμμετοχή αυτή με νόμο της απελθούσας κυβέρνησης καταργήθηκε και εκπνέει στο τέλος του χρόνου (όπως καταργήθηκαν με τον Ν. 3429 όλοι οι θεσμοί συμμετοχής μέσω ΟΚΕ), αφετέρου μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 έχω λάβει ακαθάριστες αμοιβές 10..214 ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια οι αμοιβές που αναφέρει η συντάκτρια είναι επίσης ακαθάριστες.

Ψευδώς αναφέρει ότι κατέχω και ιδιότητα μέλους της ΟΚΕ Βρυξελλών. Εκεί που το «κουβάρι» εμπλέκεται με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο για τη δημιουργία εντυπώσεων είναι όταν αναφέρεται στη συμμετοχή μου- ως εκλεγμένου με καθολική ψηφοφορία των εργαζομένων- στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας. Γράφει στεγνά και κατηγορηματικά: «Η αμοιβή του ανέρχεται σε 80.000 ευρώ τον χρόνο».

Ξεχνάει(;) ν΄ αναφέρει ότι είμαι υπάλληλος της ΕΤΕ με 36 χρόνια υπηρεσίας και με βαθμό διευθυντή και παρουσιάζει τον μισθό μου (όπως αυτός προσδιορίζεται με βάση την οικογενειακή και υπηρεσιακή μου κατάσταση από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους κανονισμούς προσωπικού) ως να προέρχεται από τη συμμετοχή μου στο ΔΣ της τράπεζας.

Από τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας που δημοσιεύονται στο
site της ΕΤΕ και το οποίο συμβουλεύτηκε η συντάκτις η διαφορά αυτή είναι ευδιάκριτη, πλην όμως αποκρύπτεται από τους αναγνώστες.

Προφανώς δεν θ΄ απολογηθώ για τον μισθό μου (οι συνάδελφοί μου, που με ψηφίζουν, γνωρίζουν ότι μετά 36 χρόνια υπηρεσίας είμαι υψηλόμισθος).. Θα έπρεπε όμως να αναρωτηθεί η συντάκτις τι λαμβάνουν ομοιόβαθμοί μου που υπηρετούν στην τράπεζα πριν γράψει μ΄ αυτή την εμπάθεια.

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά «φουσκώνει» τις αποδοχές μου στις 150.000 ευρώ (βεβαίως στην πρώτη σελίδα αναγράφονται γενικά 200.000 ευρώ)!

Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι ανήκω στους αναξιοπαθούντες, στους φτωχούς. Ισχυρίζομαι όμως ότι για λόγους ηθικούς, πολιτικούς, ιδεολογικούς έχω ταχθεί να υπηρετώ τους μη προνομιούχους της μισθωτής εργασίας. Το κατά πόσο το επιτυγχάνω δεν κρίνεται από τη δική μου κοινωνική θέση, αλλά πολιτικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά. Οταν ξεκίνησα στην εργασία ήμουν και εγώ χαμηλόμισθος. Τώρα έχω τη δυνατότητα να στέκομαι γερά στα πόδια μου και να διαπραγματεύομαι με τους ισχυρούς- πολιτικά και οικονομικά- χωρίς να εξαρτώμαι, χωρίς να υποκύπτω σε κάθε λογής δέλεαρ.

Η συντάκτις σας εμπλέκει τις θεσμικές εκπροσωπήσεις των συντρόφων μου της ΠΑΣΚΕ γράφοντας: «Και επί ΝΔ αρκετοί γνωστοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ συμμετείχαν σε διάφορα ΔΣ εκ της θεσμικής τους ιδιότητας στη ΓΣΕΕ». Και σ΄ αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι ή δεν ερεύνησε ή ρώτησε αυτούς που είχαν κάθε παραταξιακό λόγο να τους πλήξουν.

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν εκλεγεί στα ΔΣ των επιχειρήσεων. Δεν τους διόρισε καμία κυβέρνηση και ούτε θα τους διορίσει καθώς η απόφαση της ΠΑΣΚΕ, όπως και το καταστατικό της προβλέπει ότι κανένας εκλεγμένος συνδικαλιστής δεν τοποθετείται σε κρατικές θέσεις.

Βεβαίως στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τους εργοδότες και εργαζόμενους (Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ κ.λπ.) προβλέπεται εκ του νόμου συμμετοχή και δεν είμαστε διατεθειμένοι να την απεμπολήσουμε καθώς συνιστά μορφή κοινωνική και εργατικού ελέγχου.

Η αντίδρασή μου στο δημοσίευμα προκαλείται με τόση ένταση γιατί η εφημερίδα σας δεν είναι ένα τυχαίο έντυπο. Είναι ιστορική, έγκυρη, σοβαρή εφημερίδα υψηλής αναγνωσιμότητας και ως εκ τούτου τέτοιο θέμα δεν μου επιτρέπεται να το αφήσω «να περάσει».

Το δημοσίευμα ενδεχομένως να μην είχε ως στόχο εμένα, αλλά αντικειμενικά ο αναγνώστης πού οδηγείται;

Σε τελική μάλιστα ανάλυση απαξιώνονται τα συνδικάτα ως θεσμοί εκπροσώπησης στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Γιάννης Παναγόπουλος

Πρόεδρος ΓΣΕΕ

ΥΓ.: Οποιαδήποτε έρευνα επί των ισχυρισμών μου με την παρούσα την επιτρέπω χωρίς να θεωρηθεί παραβίαση των προσωπικών δεδομένων μου.



Η επιστολή του κ. Τζ. Καραμίχα

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, κυρίως δε τους αναγνώστες σας, για τις αμοιβές που λαμβάνω ως πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι οποίες παρουσιάζονται στον επόμενο πίνακα:

Λαμβάνω επίσης αμοιβή 320 ευρώ ανά συνεδρίαση από τη συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Διατροφής ΑΕ.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα οικονομικά της ΠΑΣΕΓΕΣ ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές και ο πρόεδρος καταθέτει εκ του νόμου δήλωση «πόθεν έσχες».

Θα ήθελα επιπλέον να σας ενημερώσω ότι παρά το γεγονός ότι προεδρεύω επί πολλά χρόνια στην ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είμαι πάντα επαγγελματίας αγρότης και από την καλλιέργεια 150 στρεμμάτων δεντροκαλλιέργειας αντλώ τα βασικά εισοδήματά μου. Καλό θα ήταν, τέλος, να μη συγχέει κανείς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με την ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία εκπροσωπεί τους Συνεταιρισμούς, δηλαδή τη συλλογική επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας.

Τζανέτος Καραμίχας

Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ




Η επιστολή του κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου
Είμαστε μια ανεξάρτητη αρχή, στην οποία συμμετέχει σχεδόν το σύνολο των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων και αποτελούμε τον μοναδικό φορέα του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου της χώρας μας.

Οσον αφορά τις αμοιβές των μελών της ΟΚΕ, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών του προέδρου και των αντιπροέδρων, ορίζονται από τον νόμο, και συγκεκριμένα από την ΥΑ 34710/ΔΕΚΟ 1509, ΦΕΚ Β΄ 1930/26.10.1999, «Αμοιβές, αποζημιώσεις μελών και προέδρου, λοιπές δαπάνες, γενική διαχείριση πόρων, προμήθειες και ανάθεση εκτέλεσης εργασιών κάθε είδους της ΟΚΕ», όπως αυτή τροποποιήθηκε από την ΥΑ 14590/ΔΕΚΟ 516, ΦΕΚ Β΄ 551/25.4.2005, «Αναπροσαρμογή αμοιβών, αποζημιώσεων- παροχών μελών Εκτελεστικής Επιτροπής και Ολομέλειας της ΟΚΕ». Οι κανόνες αυτοί δεν ορίζουν απλώς εύλογα ποσά, αλλά θέτουν και ανώτατα όρια τα οποία είναι υποπολλαπλάσια των καταβαλλομένων σε άλλους παρόμοιους οργανισμούς.

Επειδή στο δημοσίευμά σας αναφέρονταν ποσά «αποζημιώσεων που υπερβαίνουν τα 800 ή και τα 1.000 ευρώ», σας γνωρίζουμε ότι:

* Οι μηνιαίες αποζημιώσεις των μελών της Ολομέλειας ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 92,47 ευρώ (στοιχεία έτους 2008), οι αμοιβές των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής (σχεδόν καθημερινή ενασχόληση με θέματα της ΟΚΕ) ανέρχονται σε μηνιαία βάση στο ποσό των 413,99 ευρώ (απολογιστικά στοιχεία έτους 2008), * οι δε αμοιβές του προέδρου, όπως προβλέπεται από τις πιο πάνω κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, είναι 1.155 ευρώ μηνιαίο μεικτό ποσό (896 ευρώ καθαρά) και για τους αντιπροέδρους 577 ευρώ (447 ευρώ καθαρά).

Θα σας είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος εργάζεται για τον θεσμό σχεδόν ολοήμερα και οι αντιπρόεδροι καθημερινά. Γίνεται φανερό ότι η ενασχόλησή μας με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και οι προτάσεις που κάνουμε για την αντιμετώπισή τους (μπορείτε να τις αναζητήσετε στην ιστοσελίδα μας:
www. oke.gr) δεν συσχετίζονται με ιδιοτελή οικονομικά κίνητρα, αλλά εμπεριέχουν, κυρίως, το στοιχείο της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο και τη χώρα.

Τέλος, η δυνατότητα της ΟΚΕ να υποδεικνύει ένα μέλος προερχόμενο από τους φορείς που μετέχουν σε αυτήν στα διοικητικά συμβούλια των δημόσιων επιχειρήσεων (άρθρο 6 του Ν. 2414/96) καταργήθηκε με το άρθρο 20 παρ. 2 του Ν. 3429/2005 «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ)» (ΦΕΚ Α΄ 314/27.12.2005). Συνεπώς, η αναφορά του δημοσιεύματος ότι η ΟΚΕ, διά του προέδρου της, έχει δήθεν την «τράπουλα» για την εκπροσώπηση της ΓΣΕΕ σε κάποιους φορείς, είναι προφανώς αναληθής και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα της απόκρυψης της αλήθειας. Το ίδιο ισχύει και η αναφορά στο πρόσωπό μου, δεδομένου ότι εξελέγην πρόεδρος της ΟΚΕ τον Μάρτιο του 2007, δηλαδή δύο χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 3429/2005.

Χρήστος Πολυζωγόπουλος

Πρόεδρος της ΟΚΕ






Η απάντηση του «Βήματος»


Τα στοιχεία, όσον αφορά τις αποδοχές του κ. Παναγόπουλου, έχουν ως εξής:

α) Αμείβεται με 105.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει και τη μηνιαία αποζημίωσή του ως διευθυντή της τράπεζας και το ποσό που του αναλογεί από τη συμμετοχή του στο ΔΣ.

β) Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δίδει η ίδια η ΔΕΗ, ο κ. Παναγόπουλος έλαβε 26.000 ευρώ (μεικτές αποδοχές) για τη χρήση του 2008 εκ της συμμετοχής του στο ΔΣ.

γ) Η συμμετοχή του στην ΟΚΕ Βρυξελλών περιλαμβάνεται στο επίσημο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της ΓΣΕΕ! δ) Ο κ. Παναγόπουλος ήταν α Δ αντιπρόεδρος του ΟΑΕΔ, με αποδοχές- πάντα μεικτές- της τάξεως των 3.000 ευρώ μηνιαίως (αποζημίωση και συνεδριάσεις). Το ποσό των 40.000 ευρώ που αναφέρεται στο κείμενο προκύπτει από τον υπολογισμό των αποδοχών σε ετήσια βάση.

Οντως, ο κ. Παναγόπουλος δεν θα εισπράξει το σύνολο του ποσού αυτού καθώς παραιτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου (όπως αναφέρει στην επιστολή του), δηλαδή πέντε ημέρες πριν από το δημοσίευμα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...από πότε αποτελεί αξιόπιστη πηγή το Βήμα, αγαπητοί σύντροφοι;

Ριζοσπαστικός Προβληματισμός είπε...

Έχεις δίκιο ότι ίσως δεν είναι αξιόπιστη πηγή, αλλά κάτι μου λέει πως αν δηλώνουν τέτοια ποσά στο Βήμα, τα πραγματικά λεφτά που μαζεύουν θα είναι πολλά περισσότερα...