Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Μικρές (;) μάχες με μεγάλη σημασία

Και ενώ η Γενική Απεργία - "Τουφεκιά" των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν είχε μεγάλη συμμετοχή (τουλάχιστον σε επίπεδο Θεσσαλονίκης), ένα πλήθος μικρών (;), πολύ σημαντικών αγώνων εκτυλίσσονται... Αγώνες αμυντικοί, όπως από τους εργαζόμενους του Λαναρά, αγώνες επιθετικοί (από τους υγειονομικούς του ΕΣΥ...)...
Αναδημοσιεύουμε τρεις ειδήσεις από το indy.gr και την ελευθεροτυπία...


Υγεία

Nοσοκομεία: Χείμαρρος αγωνιστικών αποφάσεων
σε αμηχανία η κυβέρνηση και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία


Όλο και περισσότερα νοσοκομεία υιοθετούν τις προτάσεις του Συντονιστικού – σήμερα μόνο : Σωτηρία, ΚΑΤ, Αγ. Όλγα, Δρομοκαΐτειο. Χιονοστιβάδα αγωνιστικών αποφάσεων και στην υπόλοιπη χώρα (χτες μαζική γενική συνέλευση της ΕΝΙΘ).

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναγκάστηκε
1) να καλέσει εσπευσμένα την ΟΕΝΓΕ σε συνάντηση χτες
2) να αναγνωρίσει de facto και de jure ότι στις διαπραγματεύσεις για κλαδική σύμβαση η ΟΕΝΓΕ εκπροσωπείται από την διαπραγματευτική ομάδα που ορίστηκε από το τελευταίο έκτακτο συνέδριο, παρά την θλιβερή παράσταση που δόθηκε γι’ αυτό το θέμα στο χώρο της συνάντησης από Τσούκαλο και Λαοπόδη
3) να στείλει σήμερα επιστολή – πρόταση όπου επιτέλους μιλάει με συγκεκριμένα νούμερα και δεν ξαναθέτει θέμα «εφημεριακού επιδόματος».

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία αναγκάστηκε
1) χτες να πάρει κανονικά μέρος στη συνάντηση υπουργείου – διαπραγματευτικής ομάδας
2) σήμερα να συνηγορήσει στο Γενικό Συμβούλιο υπέρ σχεδίου απόφασης που δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση του υπουργείου, απαιτώντας μεγαλύτερες αυξήσεις ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ , προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.
Καθοριστική η κλιμάκωση με περισσότερες αγωνιστικές αποφάσεις τις επόμενες μέρες.
Καθοριστική η επιμονή των επιτροπών αγώνα για την κατάθεση προγραμμάτων εφημεριών για τον Νοέμβρη με τον τρόπο που αποφασίζεται από τις συνελεύσεις.

Αύριο συνελεύσεις σε : Ερυθρό (2η), Κρατικό Αθήνας, Ευαγγελισμό, Αγ. Σάββα


Λαναράς


τα ΜΑΤ χτύπησαν τους εργαζόμενους στον Λαναρά

Eίχαν συγκέντρωση σήμερα οι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία Λαναρά έξω από το υπουργείο Οικονομίας. Φυσικά, απέναντί τους το κράτος παρέταξε ΜΑΤ και λοιπές δυνάμεις καταστολής. 1.200 εργαζόμενοι, άνθρωποι που έφαγαν χρόνια και δεκαετίες στα εργοστάσια Λαναρά κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, άνεργοι, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ορατό μέλλον, επειδή τα αφεντικά της εταιρείας (ο Θ. Λαναράς ας πούμε) έκαναν παιχνίδια στο χρηματιστήριο πριν χρόνια και επειδή τώρα ο υπουργός Οικονομικών απέσυρε τροπολογία που επέτρεπε τη χρηματοδότηση της εταιρείας, που ήταν κι αυτό μια κάποια λύση. Την απέσυρε επειδή του τράβηξε το αυτί η ΕΕ...
Στην πορεία που έγινε σήμερα στην Αθήνα, τα ΜΑΤ χτύπησαν για μια ακόμα φορά τους εργαζόμενους...


Altec Telecoms

Σκοπιές εργαζομένων για να αποφευχθεί το πλιάτσικο

Διπλοσκοπιά έξω από τις εγκαταστάσεις της Altec Telecoms κάνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν μπει σε δυσάρεστες περιπέτειες μετά την πτώχευση της εταιρείας.
Εκπρόσωποι των περίπου 150 υπαλλήλων που έχουν απομείνει στην επιχείρηση, λένε πως σε 24ωρη βάση «φρουρούν» τις εγκαταστάσεις προκειμένου να αποφευχθεί πλιάτσικο στον εξοπλισμό. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, η εταιρεία εμφανίζεται να έχει υποχρεώσεις προς τη μητρική της, την Altec, ύψους 28,8 εκατ. ευρώ, και οι εργαζόμενοι φοβούνται πως κατά την εκκαθάριση (ή ίσως και πριν από αυτή) ο εξοπλισμός της Altec Telecoms θα κάνει... φτερά. Το απόγευμα της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Altec, σε μια προσπάθεια να κάνουν γνωστό το πρόβλημά τους. Οπως σημειώνουν, η διοίκηση του ομίλου δεν έχει επικοινωνήσει πρόσφατα μαζί τους. Τα μόνα πράγματα που γνωρίζουν, προσθέτουν, είναι πως, σύμφωνα με τη διεύθυνση προσωπικού της Altec Telecoms, η μισθοδοσία θα συνεχίζεται κανονικά, -μέχρι κάποια στιγμή- να τους κοινοποιηθούν οι απολύσεις. Οσον αφορά τις αποζημιώσεις, η Altec Telecoms εμφανίζεται να παραπέμπει προς τον εκκαθαριστή.«Εχουμε ζητήσει από την εταιρεία να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μεταφερθούν στον όμιλο κάποιοι συνάδελφοί μας, που λόγω ηλικίας θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να βρουν δουλειά κάπου αλλού», λένε εκπρόσωποι των εργαζομένων, που προσθέτουν πως οι υπόλοιποι ελπίζουν για καλύτερη τύχη σε κάποια από τις άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, εφόσον βέβαια βρουν κάποια κενή θέση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι τεχνικοί δικτύων, καθώς τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται μια διαρκής μείωση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας στον κλάδο. Σημειώνεται πως από το καλοκαίρι ώς και σήμερα έχουν χαθεί ή κινδυνεύουν να χαθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας στις τηλεπικοινωνίες συνολικά.Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει κάποιες πρώτες επαφές με τη ΓΣΕΕ και το υπουργείο Απασχόλησης. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει μια πρώτη συνάντηση υπό το υπουργείο και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Altec Telecoms και των εργαζομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: