Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

H χθεσινή απεργία στη Θεσσαλονίκη...


...ήταν υποτονική. Και αυτό διότι οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργία και την πορεία ήταν λίγοι και η "παρτίδα" σώθηκε τελικά από ένα μαζικό μπλοκ φοιτητών, καθώς και από μαθητές που κατέβηκαν μαζί με τους εργαζομένους. Αυτά τα δύο γεγονότα, αν τα συνδυάσουμε και με το αξιοπρεπές μπλοκ των δασκάλων (αλλά όχι των καθηγητών -που είναι αυτοί που καλούν για πενθήμερες από 1 Δεκέμβρη), τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι τελευταίοι αγώνες στη δημόσια εκπαίδευση έχουν δημιουργήσει μια άλλη σχέση μεταξύ εργατικού και εκπαιδευτικού κινήματος. Ήταν πραγματικό φοβερό να βλέπεις τόση νεολαία σε μια απεργία-τουφεκιά των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ! Και επιβεβαιώνει τη θέση ότι "το μεγαλύτερο εργοστάσιο της πόλης, είναι τελικά το Αριστοτέλειο".

Από τους εργαζόμενους τώρα που συμμετείχαν, υπήρχε ένα μεγάλο μπλοκ της SIEMENS. Ήταν στην κορυφή της πορείας και το πρώτο που έφτασε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας και έχουν υπό κατάληψη το εργοστάσιο. Παρολαυτά, η κυκλοφορία του αγώνα τους παρουσιάζει δυσκολίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ενεργή συμπαράσταση από άλλους εργαζόμενους της SIEMENS, αυτούς που δουλεύουν σε άλλες εταιρείες του ομίλου στην Ελλάδα. Δεν κινούνται απεργιακά. Για το ζήτημα όμως της SIEMENS θα επανέλθουμε.

Ένα καλό μπλοκ είχαν και οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής, ενώ καλή παρουσία υπήρχε από τους εργαζόμενους στην κλωστουφαντουργία και το μέταλλο. Παρουσία είχαν και οι εργαζόμενοι στις μονάδες ψυχικής υγείας που δίνουν μάχες τον τελευταίο καιρό.
Τραπεζικοί και υγειονομικοί που βρίσκονται σε συνθήκες αναβρασμού είχαν μικρή παρουσία.

Γενικά, όπως ειπώθηκε, η παρουσία εργαζομένων ήταν σχετικά μικρή, και ειδικά από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος λειτούργησε κανονικά. Ακόμα και το ΠΑΜΕ ,που συσπειρώνει περισσότερο κόσμο στον ιδιωτικό τομέα, είχε μειωμένη συμμετοχή. Στις συζητήσεις που γίνονταν εκφραζόταν η άποψη ότι πρόκειται για απεργία-τουφεκιά, χωρίς προοπτική, και ενώ η ατζέντα της περιόδου είναι καυτή (μεταφορά της χρηματοπιστωτικής κρίσης στους εργαζομένους). Με λίγα λόγια, από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά (όπως άλλωστε έδειξε και η περσινή μάχη για το Ασφαλιστικό). Πιο ενδιαφέρον και αισιόδοξο είναι ότι κάποια πράγματα κινούνται στη Θεσσαλονίκη σε επίπεδο βάσης. Έχουν δημιουργηθεί ομάδες (νέων κυρίως) εργαζομένων σε ΟΤΕ, επισιτισμό, διανομείς, μηχανικούς (που κατέβηκαν και με πανό) και αυτό είναι ένα αισιόδοξο σημάδι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: