Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Σχετικά με την χρηματοπιστωτική κρίση νο1


Επειδή το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει πολύ ζουμί, θα επανέλθουμε ξανά και ξανά...εδώ δημοσιεύουμε δύο "παράπλευρες" ειδήσεις που έχουν σχέση με την κρίση και που δείχνουν ότι δεν είναι όλοι ηττημένοι σε αυτήν την ιστορία...



Δημοσίευμα από την Καθημερινή, 7/10/2008


Το Ντουμπάι αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με την

κατασκευή νέων πόλεων


Μία ολοκαίνουργια πόλη κατασκευάζει το εμιράτο του Ντουμπάι, δημιουργώντας ένα νέο κέντρο εμπορίου, κατοικίας και διασκέδασης στα προάστια της πρωτεύουσας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.




Την κατασκευή μίας νέας πόλης ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ντουμπάι, το κόστος της οποίας θα φτάσει τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα αφότου η κατασκευαστική εταιρεία Nakheel παρουσίασε τα σχέδια του νέου υψηλότερου ουρανοξύστη στο κόσμο, που το ύψος του θα ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο.


Οι Κήποι της Τζουμέιρα

Το Jumeirah Garden (οι Κήποι της Τζουμέιρα) είναι ένα οικοδομικό πρόγραμμα μεικτής χρήσης και θ' αποτελεί «μία πόλη μέσα στην πόλη». Θα χτιστεί μέσα στα επόμενα δώδεκα χρόνια, από την κρατική κατασκευαστική εταιρεία Meraas Development.
Στο Ντουμπάι κατασκευάζεται και ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης του κόσμου, το Burj Dubai, που στις αρχές Σεπτεμβρίου έφτασε τα 688 μέτρα, ενώ οι εργασίες δεν έχουν φτάσει ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι Κήποι της Τζουμέιρα θα εκτείνονται κατά μήκος της Λεωφόρου Σέιχ Ζάιντ, η οποία είναι η κυριότερη οδική αρτηρία που συνδέει το Ντουμπάι με το Άμπου Ντάμπι, που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα νότια.
Σύμφωνα με την Meraas Development, στην πόλη θα συνυπάρχουν υποδομές για επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες, περιοχές κατοικίας και αναψυχής. Οι διάφορες περιοχές της νέας πόλης θα συνδέονται μ' ένα σύγχρονο δίκτυο συγκοινωνιών, ενώ θα κατασκευαστούν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ουρανοξύστες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τέλος, τη νέα πόλη θα τη διασχίζει ένα κανάλι.


Δέκα χρόνια εργασιών

Η κατασκευή της πρώτης φάσης του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ τα πρώτα κτίρια θα δοθούν προς χρήση το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Η ανακοίνωση έγινε στα εγκαίνια της ετήσιας διεθνούς έκθεσης Cityscape Dubai 2008. Η έκθεση αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την πρωτεύουσα των Εμιράτων, στην οποία συμμετέχουν 1.500 εταιρείες από 150 χώρες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Nakheel, Κρις Ο' Ντόνελ «η πόλη θα έχει μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο και θα χρειαστούν 10 χρόνια για να κατασκευαστεί». Ο πύργος της εταιρείας θα αποτελεί μέρος του λιμανιού της Νακχίλ (Nakheel Harbour) και του προγράμματος Tower, αναμένεται να κοστίσει 38 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Ντουμπάι έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή γιγάντιων ουρανοξυστών, πολεοδομικών συγκροτημάτων και πόλεων, ενώ έχει μετατραπεί σε σημαντικό περιφερειακό οικονομικό και τουριστικό κέντρο της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.


Η κρίση ante portas

Το πλούσιο σε πετρέλαια εμιράτο δεν έχει ξεφύγει από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που ταλανίζει τις διεθνείς αγορές. Το χρηματιστήριο στο Ντουμπάι υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 7,6% στο χαμηλότερο σημείο τους τελευταίους 18 μήνες. Συνολικά, ο γενικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 14%, συμπαρασύροντας και την αγορά ακινήτων.
Ο Ο' Ντόνελ τόνισε πως το νέο έργο της Nakheel θα έχει ψυχολογικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων, αρνήθηκε όμως πως αυτή ήταν η αιτία για την έναρξη του έργου.

«Εργαζόμαστε εδώ και έξι χρόνια πάνω στο σχέδιο αυτό και έχουν τεθεί ήδη τα θεμέλια», τονίζει ο πρόεδρος της εταιρείας και συμπληρώνει: «Το σχέδιο θα περάσει μέσα από δύο ή τρεις οικονομικούς κύκλους. Όταν δουλεύεις σε μία επιχείρηση δεν μπορείς να σταματήσεις απλά στη μέση ενός έργου. Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε, ακόμη και σε δύσκολες εποχές».
Η Nakheel έχει κατασκευάσει ορισμένα από τα πιο μεγαλειώδη έργα του Ντουμπάι, όπως τα τεχνητά νησιά σε σχήμα φοίνικα (palm tree islands) και τον «Κόσμο» (The World) - ένα σύμπλεγμα 300 νησιών που απεικονίζουν τον χάρτη της Γης - στ' ανοιχτά της θάλασσας της πόλης. Σε εξέλιξη είναι επίσης ο σχεδιασμός άλλων φιλόδοξων σχεδίων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ένας υποθαλάσσιος πετρελαιαγωγός και το Dubailand, ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας και διασκέδασης αντίστοιχο με την Disney Land.
Και ένα ακόμα δημοσίευμα της Καθημερινής στις 1/10/2008. Οι υπογραμμίσεις δικές μας...

Αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. από τη MIG
Στόχος, η εξαγορά τραπεζών
«Οποιαδήποτε κίνηση δεν θα είναι επιθετική», υποστηρίζουν στελέχη του ομίλου

Προϋποθέσεις για την εκκίνηση ενός νέου μεγάλου κύκλου συγκέντρωσης δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο σηματοδοτεί η απόφαση της Marfin Financial Group (MIG) να προχωρήσει σε νέα αύξηση - μαμούθ ύψους 5 δισ. ευρώ, εφόσον φυσικά το εγχείρημα επιτύχει. Δεδηλωμένος στόχος είναι μέσω της αύξησης η δημιουργία ενός ισχυρού περιφερειακού τραπεζικού ομίλου, με επίκεντρο την Ελλάδα. Η κίνηση αιφνιδίασε την αγορά, καθώς υλοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τις κεφαλαιαγορές όπου οι αυξήσεις κεφαλαίου θεωρούνται περίπου ως ακατόρθωτη αποστολή, ενώ η φημολογία στο Χρηματιστήριο Αθηνών έλαβε μεγάλες διαστάσεις, εμπλέκοντας λίγο πολύ όλες της μεγάλες εμπορικές τράπεζες. Θεωρητικά, μετά την αύξηση κεφαλαίου τα ταμεία της MIG θα διαθέτουν ρευστότητα άνω των 6 δισ. ευρώ, κεφάλαια αρκετά για να χτυπήσει κανείς την πόρτα όχι μόνο της Alpha Bank ή της Πειραιώς ή της Eurobank αλλά ακόμα και της Εθνικής.
Στελέχη της MIG μιλώντας στην «Κ» υπογραμμίζουν ότι η πρωτοβουλία δεν θα έχει επιθετικό χαρακτήρα. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια φιλική προσέγγιση που σκοπό έχει την από κοινού εκμετάλλευση των ευκαιριών που δημιουργεί η πιστωτική κρίση» υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος του Ομίλου.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ολοκληρωθεί με επιτυχία είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέο γύρο αλυσιδωτών ανακατατάξεων στον κλάδο.
Ωστόσο, μερίδα αναλυτών εκφράζει τον σκεπτικισμό για το κατά πόσο είναι εφικτό να συγκεντρωθούν τα 5 δισ. ευρώ στο σημερινό περιβάλλον.
Κύριο χαρακτηριστικό της αύξησης είναι ότι θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με τη συμμετοχή νέων μετόχων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στην αύξηση δεν θα συμμετέχουν οι Αραβες της Dubai Financial αλλά νέοι στρατηγικοί μέτοχοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι η MIG έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικό κομμάτι της αύξησης κεφαλαίου.
Πρόκειται για μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο, ενώ σημειώνεται ότι καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς για να αποκτήσει κάποιος μέτοχος ποσοστό μετοχών άνω του 5% σε μια τράπεζα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το απόγευμα κ. Α. Βγενόπουλος ενημέρωσε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γεώργιο Προβόπουλο για τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου και τα σχέδια του ομίλου. Κύκλοι της ΤτΕ σημειώνουν ότι η συγκέντρωση 5 δισ. ευρώ στην παρούσα συγκυρία θα είναι μια σημαντική επιτυχία, ενώ σημειώνουν ότι φιλικές προσεγγίσεις είναι καλοδεχούμενες, αντίθετα επιθετικές κινήσεις στη παρούσα δύσκολη συγκυρία δεν δημιουργούν αξία.

Η MIG συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση στις 27 Οκτωβρίου, ωστόσο η συνέλευση θα αναβληθεί λόγω έλλειψης απαρτίας και θα επαναληφθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου είναι να προτείνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ με την έκδοση 834.000.000 νέων μετοχών με τιμή διάθεσης 6 ευρώ ανά μετοχή (σημαντικά υψηλότερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής). Οι νέες μετοχές θα διατεθούν με τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης σε στρατηγικούς ή και θεσμικούς επενδυτές κατά την κρίση του διοικητικού συμβουλίου.

Σχολιάζοντας την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζούμε σε μια περίοδο σημαντικών οικονομικών δυσλειτουργιών, προβλημάτων και αβεβαιότητας. Η περίοδος αυτή όμως αναδεικνύει ήδη σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που αναμένεται βραχυμεσοπρόθεσμα ν’ αυξηθούν, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση. Με την ήδη υπάρχουσα μεγάλη ρευστότητά μας αλλά και με την επιπλέον ρευστότητα από τη δρομολογηθείσα αύξηση κεφαλαίου σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες με στόχο να μεγιστοποιήσουμε το όφελος των μετόχων μας. Στη νέα επενδυτική μας πολιτική σκοπεύουμε να δώσουμε προτεραιότητα στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη όπου στις φιλικές συγκεντρώσεις που θα ακολουθήσουν μπορούμε να είμαστε ένας συνέταιρος επιλογής».

Σειρά εξαγορών
Η MIG ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του 2007 την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 5,2 δισ. ευρώ, που αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της αύξησης ανακοίνωσε την εξαγορά της Vivartia (Δέλτα, Chipita, Μπαρμπα-Στάθης, Goody’s) και σήμερα ελέγχει το 91,47% της εταιρείας. Μέσω της Vivartia έχει παρουσία σε 29 χώρες. Στο χώρο της Υγείας η MIG συμμετέχει στο διαγνωστικό κέντρο Υγεία, και μέσω αυτού στα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ. Σο χώρο της πληροφορικής η MIG κατέχει άμεσα ποσοστό ύψους 10,59% στη SINGULARLOGIC, έμμεσα ποσοστό ύψους 4,34% και συνολικά ποσοστό ύψους 14,93% (μέσω ποσοστού που κατέχει η MIG στην GIT). Στον τομέα της ναυτιλία μέσω της Attica Group ελέγχει το 100% των Superfast Ferries και το 48,8% της Blue Star Ferries. Στον τομέα της αναψυχής διαθέτει την «MIG LEISURE LIMITED» που συστάθηκε στις 24.05.2007 με έδρα την Κύπρο. Βασικός σκοπός της εταιρείας, μεταξύ άλλων, είναι η απόκτηση, ανέγερση, διαμόρφωση, οργάνωση, ενοικίαση, λειτουργία, διεύθυνση και εκμετάλλευση ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων, ξενώνων, εστιατορίων, κέντρων αναψυχής, πολυκατοικιών, γραφείων και καταστημάτων. Στα χρηματοοικονομικά ελέγχει την EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΕΕΧ και την Interivest ΑΕΕΧ. Υπενθυμίζεται ότι κατά τους πρώτους μήνες της χρήσης 2007, η MIG ολοκλήρωσε επιτυχώς την τριπλή συγχώνευση μεταξύ των Marfin Bank, Εγνατία Τράπεζα και Λαϊκή Τράπεζα (Ελλάς) και την απόκτησή της από την εισηγμένη στην Κύπρο Marfin Popular Bank.

Δεν υπάρχουν σχόλια: