Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Η εργοδοτική τρομοκρατία εντείνεται, η ανάγκη απάντησης είναι επιτακτική!

Και σε παλιότερη δημοσίευση είχε επισημανθεί ότι η αύξηση των αντιστάσεων από τους εργαζομένους μέσα στους χώρους δουλειάς τον τελευταίο καιρό έχει βρει την άμεση και βίαια απάντηση από την εργοδοσία. Όλη αυτή η κίνηση των εργοδοτών μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ένα ευρύ δίκτυο εργατικής αλληλεγγύης, ένα -θα λέγαμε- "κίνημα εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία" που φαντάζει απαραίτητο για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους οι προσπάθειες εργατικής αντίστασης.


Παρακάτω παραθέτουμε τρεις ειδήσεις:

  • μία για την περίπτωση του Δ.Πουλόπουλου από το χώρο των βιβλιοϋπαλλήλων,
  • μία πρόσφατη ανακοίνωση του επιχειρησιακού σωματείου της WIND

ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ WIND ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

  • και μία είδηση που την πήραμε από την εφημερίδα Κόντρα και μιλά για τις δυσάρεστες εξελίξεις στη VODAFONE.

Ειδικά η περίπτωση του Δημήτρη Πουλόπουλου δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο για το εργατικό κίνημα: και γιατί ήταν η γνωμοδότηση των δικαστών - και όχι του εισαγγελέα- που τον καταδίκασαν, και γιατί καταδικάστηκε για κάτι τόσο απλό όπως το μοίρασμα προκήρυξης που δήθεν "δυσφημούσε".




Vodafone: Mια ήττα με ευρύτερες συνέπειες

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη Vodafone, καθώς δε μπόρεσαν ν’ αποτρέψουν την πρώτη επίθεση της εταιρίας και τώρα απειλούνται με χειρότερα. Γράφαμε τον Ιούλιο, ότι οι εργαζόμενοι κάθησαν να συζητήσουν με τα στελέχη της εταιρίας το outsourcing του τεχνικού τμήματος της συντήρησης του δικτύου, δηλαδή τη μεταφορά τους στην υπεργολάβο KINTEC, θυγατρική της SIEMENS. Κι όχι μόνο κάθησαν και άκουσαν την προσφορά, αλλά ζήτησαν χρόνο δύο ημερών για να απαντήσουν.

Τις επόμενες μέρες το υπό ίδρυση σωματείο, κάτω από την πίεση των γεγονότων, αναγκάστηκε να εμφανιστεί με ανακοίνωση, όμως αυτό δε μπόρεσε να αποτρέψει το outsourcing. Η διοίκηση, έχοντας κερδίσει χρόνο, ξεμονάχιαζε τους τεχνικούς εκβιάζοντάς τους με την απειλή ότι το τμήμα δεν υπήρχε περίπτωση να παραμείνει στη Vodafone, γι’ αυτό θα έπρεπε να αποδεχτούν τη μεταφορά τους στην KINTEC. Αλλιώς, θα μείνουν χωρίς δουλειά. Ετσι, οι πρώτες υποχωρήσεις δεν άργησαν να έρθουν, οι οποίες στη συνέχεια πήραν τη μορφή χιονοστοιβάδας. Μέχρι τις 15 Αυγούστου είχαν υπογράψει πάνω από τους μισούς εργαζόμενους και ανάμεσά τους αρκετά από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου και ένας της προσωρινής διοικούσας επιτροπής. Από τους τεχνικούς πεδίου, που ήταν 35 περίπου πανελλαδικά, μέχρι 31 Αυγούστου είχαν αποδεχτεί την πρόταση 18. Δύο εργαζόμενοι από την Πάτρα και τη Λάρισα που δεν δέχτηκαν την πρόταση απολύθηκαν. Στις 2 Σεπτεμβρίου απολύθηκαν και οι υπόλοιποι με τη μορφή της «οικειοθελούς αποχώρησης» και αποζημιώσεις πάνω από τις κανονικές. Μάλιστα, κάποιοι που ήταν ιδρυτικά μέλη του σωματείου διαπραγματεύθηκαν αυτή την «ιδιότητα», παίρνοντας τρείς μισθούς επιπλέον, δυσφημίζοντας και εκχυδαΐζοντας ακόμα περισσότερο τον υπάρχοντα συνδικαλισμό.

Ετσι, τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου από 28 έγιναν 11, αφού οι 17 είτε πήγαν στην KINTEC είτε εγκατέλειψαν το πλοίο με «παχυλές» αποζημιώσεις και λερωμένη συνείδηση. Το σωματείο δέχτηκε στα εμβρυακά του κιόλας βήματα ένα αποφασιστικό χτύπημα, μια μεγάλη ήττα, η οποία ανοίγει την όρεξη στη Vodafone να παραχωρήσει και άλλα τμήματα με την μέθοδο του outsourcing ή με άλλες μορφές. Αυτή τη στιγμή έχει γράψει 100 περίπου μέλη. Αυτό δείχνει ότι οι εργαζόμενοι μπροστά στην εργασιακή ανασφάλεια προσεγγίζουν το σωματείο.

Οι εργασιακές σχέσεις στον χώρο των τηλεπικοινωνιών δέχτηκαν ένα καίριο πλήγμα. Οι μεσαιωνικές σχέσεις στις οποίες είχαμε αναφερθεί ισχύουν και με το παραπάνω. Ενδεικτικά: η διοίκηση της KINTEC δεν πληρώνει υπερωρίες από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ. Η απάντηση ήταν κοφτή: «αυτή είναι η πολιτική της εταιρίας». Το ωράριο είναι 8 το πρωί με 4 το απόγευμα. Την πρώτη μέρα εργασίας έγιναν κάποιες κόντρες, αλλά τις επόμενες μέρες οι πάντες σιώπησαν και απ’ ό,τι φαίνεται έγινε αποδεκτή η «πολιτική της εταιρίας». Κάποιοι νομίζουν ότι θα τριπλάρουν την πολιτική της KINTEC, που κάνει νόμο το συμφέρον της, κάνοντας υπερωρίες μετά τις 8 το βράδυ. Πλανώνται οικτρά. Ποιος θα έχει τα κότσια ν’ αρνηθεί στον προϊστάμενό του να πάει για εργασία μετά τη λήξη του ωραρίου; Οταν είναι σε επισκευή βλάβης και περάσει το ωράριο, θα σταματήσει να εργάζεται; Οταν είναι σε ταξίδι και έχει λήξει το ωράριο, θα σταματήσει να ταξιδεύει;

Το outsourcing αυτό ανοίγει τις ορέξεις και σε WIND και COSMOTE. Εξάλλου, όπως είπε και ο Τσιγκίρογλου της KINTEC, εκεί στοχεύει. Στόχος είναι τα δικαιώματα των εργαζόμενων με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που έχουν κατακτηθεί με τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιβολή μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας.






ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ HELLAS (Wind)
Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Αθηνών 4348/2005
Τηλ.: +30 210 5100910 – E-mail : symboulio@pasetim.com

Αθήνα, 22.09.2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΧΙ στον εμπαιγμό της διοίκησης
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ για ικανοποιητική συλλογική σύμβαση για το 2008

Εδώ και 2 περίπου μήνες, η διαπραγμάτευση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης για το 2008 έχει μεταφερθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), μετά από τις επανειλημμένες αρνήσεις της διοίκησης της WIND να προσεγγίσει στο ελάχιστο την πρόταση του Σωματείου. Στις 17/9, με υπόμνημά της, η διοίκηση επισημοποίησε -για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια!- την θέση της απέναντι στα αιτήματά μας. Ποια είναι αυτή;

Η WIND…. «προβληματική»!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσιάζει την εταιρία περίπου ως «προβληματική», που λειτουργεί με ζημιές, είναι επιβαρυμένη με τεράστια χρέη, έρχεται «τρίτη και καταϊδρωμένη» στον ανταγωνισμό κλπ.
Και τι γίνεται πχ. με τις θριαμβευτικές ανακοινώσεις για την επέκταση των καταστημάτων στα 400, τις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν κλπ.; Σκόπιμα οι εκπρόσωποι της WIND έφτασαν στο σημείο να συσκοτίσουν αυτή την πολύ καλή εικόνα της εταιρίας στην αγορά, για να μην φανεί το δίκιο των αιτημάτων των εργαζομένων.
Όσο για τα δάνεια, όλοι ξέρουμε πως φορτώθηκαν στην εταιρία, για να βγουν τα κέρδη των «αεριτζήδων» Apax και Texas.
Η διοίκηση μιλάει και για την «κορεσμένη αγορά κινητής τηλεφωνίας». Σκόπιμα αποκρύπτει ότι όλες οι εταιρίες ήδη κινούνται για να πάρουν μερίδια στις αγορές νέων υπηρεσιών (σταθερή τηλεφωνία, Ίντερνετ, νέες υπηρεσίες κλπ.). Γιατί δεν μπορεί από τη μία να περηφανεύεσαι για την αυξανόμενη διείσδυση της WIND -μέσω Tellas- στην σταθερή τηλεφωνία και από την άλλη να επικαλείσαι ως άλλοθι τον «κορεσμό» της κινητής.

Επομένως διαλέξτε, κύριοι της διοίκησης:

§ Είτε οι δικές σας επιλογές έχουν οδηγήσει την εταιρία στην μίζερη εικόνα που προβάλετε, παίζοντας ταχυδακτυλουργικά με τα στοιχεία όπως σας βολεύει. Τότε όμως να ψάξουμε ποιοι είναι υπεύθυνοι. Ποιοι τσέπωσαν τα παχυλά μπόνους πριν μεταπηδήσουν αλλού για καμιά καλύτερη «ευκαιρία». Ποιοι έφεραν «φυτευτά» στελέχη, που έκαναν ολόκληρες διευθύνσεις άνω-κάτω. Ποιοι ευθύνονται για ακριβές και αναποτελεσματικές συμβάσεις με εργολάβους κλπ. κλπ. Αυτά είναι δικά σας έργα, που κρύβετε πίσω από το «διευθυντικό δικαίωμα». Σίγουρα δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, τους οποίους καλείτε να μην έχουν «υπερβολικές απαιτήσεις», ενώ είναι αυτοί που έχουν στήσει και αναπτύξει αυτή την εταιρία.
§ Είτε όλα αυτά είναι ένα παραμύθι, για να συνεχιστούν οι χαμηλοί μισθοί, οι αυξήσεις της πλάκας και η διαρκής διαίρεση των εργαζομένων, η απαξίωση της σύμβασης και γενικά των συλλογικών δεικδικήσεων των εργαζομένων.


Χλευάζουν τα αιτήματα και τις ανάγκες μας

Οι επίσημες προτάσεις της διοίκησης είναι χαμηλότερες ακόμα κι απ’ αυτές που είχε ρίξει στο τραπέζι όταν διαπραγματευόταν απευθείας με το Σωματείο. Πρόκειται για εμπαιγμό όλων μας. Μερικά μόνο παραδείγματα:
o Για το 2008, προτείνουν μεσοσταθμική «αύξηση» λίγο πάνω από 3%. Μας λένε ουσιαστικά να αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα την μείωση των μισθών και των εισοδημάτων μας, μιας και η ακρίβεια θερίζει.
o Αποδέχονται το Επίδομα Αγγλικών μόνο για τα καταστήματα των... τουριστικών περιοχών(!), αποκλείοντας έτσι εκατοντάδες συναδέλφους από τις διευθύνσεις πωλήσεων, οικονομικού κλπ.
o Χλευάζουν το Επίδομα Οθόνης-Η/Υ, παρομοιάζοντάς το με «επίδομα στυλό»! Τους δικαιολογούμε, δεν μπορούν να γνωρίζουν την κατάσταση, την περισσότερη ώρα την περνάνε σε μήτινγκ και «γεύματα εργασίας»...

Συνάδελφοι,
Η διοίκηση κάνει μια συστηματική προσπάθεια να μας εγκλωβίσει στην υπογραφή 2ετούς σύμβασης. Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν κάνει καμία ανοιχτή συζήτηση για τους στόχους της ούτε δεσμεύεται για την πορεία της εταιρίας. Η 2ετής σύμβαση είναι μια παγίδα, ιδιαίτερα με τα πενιχρά «ανταλλάγματα» που δίνει η διοίκηση. Θα «κλειδώσει» τους μισθούς, την στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει και η ανάγκη αναπροσαρμογής τους γίνεται όλο και πιο επείγουσα.

Η στάση του ΔΣ στον ΟΜΕΔ παραμένει σταθερά η προώθηση αξιοπρεπών αυξήσεων για όλους και των πιο βασικών επιδομάτων και θεσμικών θεμάτων, όπως έχουν αποφασιστεί από τις γενικές μας συνελεύσεις.
Ø Δεν δεχόμαστε τα περί «προβληματικής» WIND. Τα ίδια ακούνε οι συνάδελφοι μας στη Vodafone, για να δικαιολογηθούν οι μαζικές μειώσεις προσωπικού, στη Lannet, που μένουν απλήρωτοι για μήνες, στην Altec κα.
Ø Η σύμβαση του 2008 είναι ένα σκαλοπάτι για να διεκδικήσουμε έγκαιρα ικανοποιητικές αυξήσεις και συλλογική σύμβαση του 2009. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να φορτώσουν στους εργαζόμενους την οικονομική κρίση, είναι μια ασπίδα προστασίας των μισθών και εργασιακών συνθηκών μας.

Συνάδελφοι,
το αμέσως επόμενο διάστημα, θα έχουμε στα χέρια μας την πρόταση του Μεσολαβητή, για να αποφασίσουμε την στάση και τις δράσεις μας σε Γενική Συνέλευση. ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ.


Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στην WIND






ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6 (β’ όροφος) Εξάρχεια, ΤΗΛΕΦ.: 210-3820537, e-mail:
sylyp_vivliou@yahoo.gr

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την πρωτόδικη καταδίκη του συναδέλφου Δημήτρη Πουλόπουλου, αντιπροέδρου του Συλλόγου μας και προέδρου του επιχειρησιακού «Σωματείου Εργαζομένων στις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», για συκοφαντική δυσφήμιση του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Ευρωπαϊκή Πορεία» (Άνω Πετράλωνα).
Το «έγκλημά» του είναι ότι μοίρασε προκήρυξη της Αυτόνομης Εργατικής Πρωτοβουλίας, που κατήγγειλε την αυθαίρετη απόλυση καθηγητή από το εν λόγω φροντιστήριο.

Η εργοδοσία στη μήνυσή της για να αποδείξει ότι συκοφαντήθηκε και δυσφημίστηκε παρέθετε τον τίτλος της προκήρυξης («Όχι στην αυθαίρετη απόλυση») και κάποια αποσπάσματα: «…Τα παραπάνω αφήνουν να διαφανούν -έστω και αποσπασματικά– τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν, την ανεξέλεγκτη εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, στο πιο βάναυσο κι αποκρουστικό της πρόσωπο. Ο καθηγητής ξένων γλωσσών βρίσκεται, κυριολεκτικά, στο έλεος εργοδοτών που αρνούνται να σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας….». Τα ίδια αποσπάσματα υπάρχουν και στο κατηγορητήριο.

Σημειώνουμε ότι πλήθος φορέων συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες για την απόλυση του συναδέλφου καθηγητή: σωματεία, συνδικαλιστικές κινήσεις και εργατικά σχήματα, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς. Για την ανάκληση της απόλυσης, εδώ και δύο χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες προκηρύξεις, έχουν εκδοθεί ψηφίσματα διαμαρτυρίας, έχουν κολληθεί αφίσες, έχουν γίνει εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στη γειτονιά και έξω από το φροντιστήριο.

Στη δίκη που έγινε την Παρασκευή 19/9, κρίθηκε ότι το να μοιράζει κάποιος κείμενο με το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση. Η ποινή που επιβλήθηκε στο συνάδελφο ήταν 10 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και 44 ευρώ αποζημίωση σε κάθε μια από τις δύο ιδιοκτήτριες του φροντιστηρίου.
Στη δίκη ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν οι ιδιοκτήτριες-μηνύτριες και μια εργαζόμενη που δήλωσε ότι, «είναι πολύ ευχαριστημένη από τις συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο φροντιστήριο…τόσο που δε θεωρεί ότι υπάρχει η σχέση εργοδότη – εργαζόμενου» (!!!).
Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο απολυμένος καθηγητής, εκπρόσωπος του Συλλόγου μας, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της Εκτελεστική Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Επίσης κατατέθηκαν από την υπεράσπιση δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης σωματείων από όλη την Ελλάδα.

Με το πέρας των καταθέσεων, ο εισαγγελέας Ποιμενίδης πρότεινε αθώωση με το σκεπτικό ότι, «ο Δ. Πουλόπουλος έδρασε μέσα στα όρια που του επιτρέπει ο συνδικαλισμός που είναι κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα και τους νόμους». Όπως χαρακτηριστικά είπε στην αγόρευσή του, «εδώ έχουμε δύο αντικρουόμενα συμφέροντα, του επιχειρείν της εταιρείας και του συνδικαλίζεσθαι των εργαζομένων».
Ο δικηγόρος της εργοδοσίας στην τελική του αγόρευση, πιεσμένος τόσο από την έκβαση της ακροαματικής διαδικασίας, όσο και από την πρόταση του εισαγγελέα πρότεινε στο δικαστήριο να εκδικάσει έστω απλά δυσφήμιση, αν όχι συκοφαντική δυσφήμιση.
Οι δικαστές της έδρας Καλλίγερης, Γρίβας και Παπαϊωάννου, πράττοντας «βασιλικότερα του βασιλέως», αποφάσισαν, «συκοφαντική δυσφήμιση» και έριξαν την ποινή που προαναφέρθηκε. Πιστεύουμε πως το σκεπτικό τους είναι διάτρητο και αναιτιολόγητο και θα το αποδείξουμε στο Εφετείο.

Για μας αυτό που ποινικοποίησαν ήταν η συνδικαλιστική δράση και η εργατική αλληλεγγύη, η οποία είναι συστατικό στοιχείο της φυσιογνωμίας τόσο του Συλλόγου μας, όσο και όλου του εργατικού κινήματος. Θεωρούμε ότι πρόκειται για δίωξη φρονήματος και επιλογής όλων όσοι αντιστέκονται στην εργοδοτική αυθαιρεσία και παλεύουν για τη βελτίωση της ζωής και των όρων εργασίας των εργαζομένων.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε σωρεία δικαστικών αποφάσεων που στόχο έχουν την κάμψη των εργατικών αγώνων (κήρυξη απεργιών ως παράνομες και καταχρηστικές, διώξεις σωματείων, προσπάθειες ακύρωσης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διώξεις συνδικαλιστών με διάφορες κατηγορίες).

Οι δράσεις για την απαλλαγή του συναδέλφου Δ. Πουλόπουλου στο Εφετείο εντάσσονται στην προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός μετώπου εργατικής αντίστασης.
Ο αγώνας συνεχίζεται κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία, τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, την αστυνομική τρομοκρατία και την δικαστική εξουσία. Δε λυγίζουμε, δεν υποχωρούμε.

Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα και όλους τους κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν στο διωκόμενο συνάδελφό μας και να στηρίξουν τις δράσεις που θα γίνουν γι΄ αυτό το σκοπό. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να εκδώσει ανακοίνωση η ΓΣΕΕ, καθώς και το ΠΑΜΕ.

Προχωρούμε σε:
- παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων σωματείων και εργαζομένων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Τρίτη 7/10 στις 9.30 π.μ.
- συνέντευξη τύπου για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του συναδέλφου, αλλά και για τις συνδικαλιστικές διώξεις γενικότερα, την Τρίτη 14/10 στις 1.00 μ.μ. στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Πιστεύουμε ότι, την ημέρα του Εφετείου πρέπει να οργανωθεί απ΄ έξω εργατική συγκέντρωση.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής προσανατολίζεται για κήρυξη στάσης εργασίας εκείνη την ημέρα.

«Βομβαρδίστε» με καταγγελίες και ψηφίσματα διαμαρτυρίας το Υπουργείο Δικαιοσύνης (e-mail:
grammatia@justice.gov.gr, FAX: 210-7755835).


26/9/2008


Δεν υπάρχουν σχόλια: