Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Αναταραχή στην Δημόσια Υγεία

Μπορεί η απεργία των ιατρών το Σεπτέμβρη να μην πήγε καλά, αλλά έχουν ξεκινήσει σημαντικές ζυμώσεις στο χώρο της Δημόσιας Υγείας για να διεκδικηθούν επιτέλους αυτονόητα πράγματα για το ΕΣΥ (πρόσληψη προσωπικού, μείωση του -επικίνδυνα μεγάλου- ωραρίου των ιατρών κ.α.). Παρακάτω παραθέτουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης. Για ενημέρωση από την Αθήνα δείτε το http://arsigr.blogspot.com/2008/10/13-10-2008.html όπου παρατίθεται η ανακοίνωση του Συντονιστικού Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ
14-10-2008

Η γενική συνέλευση των γιατρών του Ιπποκρατειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που έγινε στις 14 Οκτώβρη 2008 (και αφού έγινε ενημέρωση για την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου) αποφάσισε τα εξής:
1. Αρνούμαστε να υπογράψουμε ατομικές δηλώσεις που συναινούν στην υπέρβαση του 48ωρου για τους ειδικευμένους και του 56ωρου για τους ειδικευόμενους γιατρούς . Ζητάμε από το υπουργείο υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (7/6/08), δηλαδή 1600 ευρώ βασικό μισθό, 5 χιλιάδες προσλήψεις, 48ωρο, πραγματική εξέλιξη.
2. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού μηνών ως και Οκτωβρίου 2008 προγραμματίστηκαν ή/και εκτελέστηκαν από τους ιατρούς «καλή τη πίστη» σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας (κατόπιν σχετικών εγγράφων περί αναστολής ισχύος των ΠΔ περί 48ώρου – 56ώρου τόσο για το Α’ όσο και για το Β’ εξάμηνο του 2008) αφού τα προγράμματα εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα και πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της 14ης ΓΣΟ του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τούτου θα θεωρούνται δεδουλευμένες, και η παραμικρή καθυστέρηση καταβολής των σχετικών υπερωριακών αποζημιώσεων χωρίς καμμία περαιτέρω διαδικασία (π.χ. υπογραφές από ιατρούς περί συναίνεσης υπέρβασης ωραρίου κλπ) θα σημάνει αυτόματα την έναρξη επίσχεσης εργασίας από τους ιατρούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.
3. Εάν μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2008 δεν υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης τότε για τον μήνα Νοέμβριο 2008 θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο. Δεν θα γίνει καμμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά ιατρό (περίπου ως τα μέσα του μήνα). Για την αυτονοήτως προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου από την επομένη στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την πολιτεία.
4. Από 1ης Νοεμβρίου εφαρμόζουμε το ρεπό μετά από κάθε εφημερία.
5. Συγκροτούμε συντονιστική επιτροπή με εκπροσώπους από όλες τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου για την ενημέρωση και την υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης.
6. Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ στις 21 Οκτώβρη σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Ιπποκρατείου και των εργαζόμενων στην υγεία.
7. Συντονιζόμαστε με τις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης με πρόταση προς την ΕΝΙΘ για 24ωρη απεργία στις 3 Νοέμβρη και συγκέντρωση στις ΔΥΠΕ. Καλούμε τις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας σε πανελλαδικό συντονισμό και πανελλαδικό συλλαλητήριο την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη στο υπουργείο υγείας. Προτείνουμε απεργιακή κλιμάκωση μέσα στο Νοέμβρη και συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς που ξεκινούνε απεργία από 1 Δεκέμβρη.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 14/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: