Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Η πρώτη εξέγερση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι γεγονός


Τι να πεις; Δεν υπάρχουν λόγια. Η ζωή είναι στους δρόμους αυτές τις μέρες. Για όσους έχουν ακόμα αντοχή να διαβάσουν ή να γράψουν, παρέμπουμε στην εξής συζήτηση
http://www.socialforum-media.gr/forum/viewtopic.php?p=26081#26081

Τίποτα δεν είναι το ίδιο πια...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σόρυ, αλλά ο διάλογος που διεξάγεται εκεί είναι ένας διάλογος με σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες (έστω κι αν στην αρχή ο Α.Γ. δεν το θέτει έτσι ακριβώς).

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι κείμενα όπως αυτό που υπογράφεται ως φίλοι του Αλέξη εμπνέουν σοσιαλδημοκρατικές προοπτικές...anyway, προσθέτω και το κείμενο ενός άλλου της ομάδας των Θέσεων, του Η.Ιωακείμογλου...


Η γοητεία της νομιμοφροσύνης

Λοιπόν, αγαπητοί φίλοι,
μετά τις διαδοχικές δηλώσεις του κ.Αλαβάνου, σήμερα, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι η ηγεσία του Σύριζα έχει αρχίσει να χάνει την μπάλα. Κατάλαβε πως τα γεγονότα της 7ης και της 8ης Δεκεμβρίου ήταν ένα “κοινωνικό φαινόμενο” πλην όμως δεν έχει τίποτα να μας πει για τη φύση αυτού του φαινομένου. Ο κ.Αλαβάνος φαίνεται ότι αδυνατεί να κατανοήσει ότι τα γεγονότα της 7ης και της 8ης Δεκεμβρίου είναι ιστορικής σημασίας επειδή τείνουν να αναδείξουν ένα νέο ιστορικό υποκείμενο, που δεν είναι βέβαια η ‘νεολαία’ (η οποία δεν υπάρχει ως κοινωνική κατηγορία, παρά μόνον ως κοινωνιολογική φαντασίωση) αλλά μια μερίδα της εργατικής τάξης με διακριτή και μαζική πλέον παρουσία. Οι επισφαλείς εργαζόμενοι που μέχρι προχτές αποτελούσαν τάξη καθ’ εαυτή οριζόμενη εκ των αντικειμενικών συνθηκών της εργασίας τους, της καθημερινότητάς τους και της σχέσης τους με το Κράτος, επιχείρησε την είσοδό της στην πολιτική σκηνή σαν ένας άνθρωπος, ή μάλλον ως ένα ιστορικό πρόσωπο με πολιτικό όνομα: δεν πρόκειται πια για τους “κουκουλοφόρους” (που είναι μια απολίτικη και απαξιωτική κατηγορία), αλλά για τους “αντιεξουσιαστές” (που είναι μια πολιτική κατηγορία). Πρόκειται για ιστορική στιγμή κατά την οποία “παίζεται” η συγκρότηση μιας μερίδας της εργατικής τάξης, δηλαδή των επισφαλώς εργαζομένων, σε πολιτικό υποκείμενο με την ισχυρή έννοια του όρου. Πρόκειται για την συγκρότηση σε πολιτικό υποκείμενο, μιας μερίδας της εργατικής τάξης που αποκτά συνείδηση του εαυτού της, δηλαδή της δύναμής της, μέσω της παρέμβασής της στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και στο αυλάκι που αφήνει πίσω της, ακολουθούν οι φτωχότεροι των φτωχών.
Βεβαίως, στις πορείες και στις διαδηλώσεις αυτών των ημερών συμμετείχαν και οι μαθητές, φοιτητές κλπ που διαδήλωσαν ειρηνικά, και οι οποίοι δεν ανήκουν στο νέο πολιτικό υποκείμενο που συγκροτείται, και το οποίο προσωρινά φέρει το όνομα του “πρεκαριάτου”. Αυτοί, τα καλά παιδία που διαδηλώνουν μόνον ειρηνικά, προφανώς αποτελούν εν δυνάμει ψηφοφόρους, μέλη και στελέχη του Σύριζα, και καλώς ο κ.Αλαβάνος άπλωσε την στοργική φτερούγα του για να τα μαζέψει. Αυτό, βέβαια, δεν είναι πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι πρώτον, ότι ο κ.Αλαβάνος και οι σύμβουλοί του καθόλου δεν κατάλαβαν σε τι συνίσταται το φαινόμενο της 7ης και της 8ης Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή στο εσωτερικό των δυνάμεων της εργασίας: “εμείς, τα καλά παιδιά” (σε μεγάλο βαθμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) που ακολουθώντας την παράδοση της νομιμόφρονης αριστεράς διαδηλώνουμε ειρηνικά και “οι άλλοι, τα κακά παιδιά” (κυρίως ανειδίκευτοι και επισφαλώς εργαζόμενοι) που σπάνε τις βιτρίνες των πτωχών εμπόρων της Πανεπίστημίου, της Σκουφά και της Σταδίου, των βιοπαλαιστών της Dolce&Gabbana και της Mont Blanc, δεύτερον, ότι ο κ.Αλαβάνος συμμορφώθηκε στις υποδείξεις του ΚΚΕ προκειμένου να μην εκτεθεί ο Σύριζα στους νοικοκυραίους, και σύρεται τώρα πίσω από το άρμα του Καραμανλή, τρίτον, ότι ο κ.Αλαβάνος και οι σύμβουλοί του χαρακτήρισαν τους αντιεξουσιαστές, όχι με πολιτικούς όρους, αλλά ως “αυτούς που κρύβουν το πρόσωπό τους”, που είναι το ντροπαλό όνομα του κουκουλοφόρου, συμβάλλοντας έτσι στην απονομιμοποίηση του μαζικού αντιεξουσιαστικού κινήματος, και τέταρτο και χειρότερο, έτσι πράττοντας ο κ.Αλαβάνος έδωσε το πράσινο φώς για την συντριβή του εν λόγω μαζικού πολιτικού χώρου δια της καταστολής.
Σας χαιρετώ ελπίζοντας ότι αυτό δεν θα μείνει έτσι
Ηλίας Ιωακείμογλου

elias@ioakimoglou.net

bhoy είπε...

To σχόλιο του Ηλ.Ιωακείμογλου από πού προέρχεται;Το βρίσκουμε κάπου ή είναι email;

Ανώνυμος είπε...

Είναι από e-mail

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν τώρα που προχώρησε ο διάλογος στο φόρουμ νομίζω είναι ακόμα πιο σαφές πόσες σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες έχει (κι έστω κι αν υπάρχουν κάποιοι λίγοι που δεν τις συμμερίζονται).