Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Και όμως...οι καθημερινοί αγώνες συνεχίζονται...


Είναι αλήθεια ότι μετά την κοινωνική εξέγερση της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, και την ανάδυση ενός κινήματος αλληλεγγύης στους συλληφθέντες που προσπαθεί να αναδείξει τα κοινωνικά περιεχόμενα/αίτια της εξέγερσης, μεγάλες εφεδρείες κόσμου (του κινήματος) έχει ξεχάσει τις καθημερινές μάχες που είναι ανοιχτές και πρέπει να έρθουν "εις πέρας". Είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν ζούμε γεγονότα πρωτόγνωρα, αλλά οι μάχες της καθημερινότητας είναι στην ουσία ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης του "πνεύματος της εξέγερσης", είναι το "άνοιγμα της εξέγερσης" στους συγκεκριμένους υλικούς όρους του κάθε κοινωνικού χώρου.

Έτσι θυμίζουμε τον αγώνα στην MANCO συστήματα πληροφορικής, στην οποία έγινε ξανά παρέμβαση χθες. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από την MANCO, τα κτηματολογικά γραφεία Αττικής, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και την Ένωση Εργάζομενων. Μοιράστηκε μάλιστα κείμενο που συνυπογράφεται από τους αγωνιζόμενους εργαζομένους της MANCO και των κτηματολογικών γραφείων και ακολουθεί παρακάτω.




ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ MANCO ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Η εκμετάλλευση και η καταπίεση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς μας ως εργαζόμενοι/ες σε εταιρείες ψηφιακής μηχανογράφησης δημοσίων εγγράφων (κτηματολόγιο, Ε9, ΑΠΔ του ΙΚΑ) και ο αγώνας που έχουμε ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό και στις δυο εταιρείες για τη διεκδίκηση βασικών μας δικαιωμάτων, αποτέλεσαν το συνδετικό εκείνο σημείο που μας έφερε σε επαφή προκειμένου να αντιπαλέψουμε ένα είδος εργοδοσίας που στην ουσία είναι ίδιο και απαράλλακτο: στυγνή εκμετάλλευση με κατάφορη καταστρατήγηση των διατάξεων του εργατικού δικαίου, τρομοκρατία (άμεση και έμμεση) με καλλιέργεια κλίματος φόβου προκειμένου να επιβληθεί η σιωπή ανάμεσα στους συναδέλφους. Όμως, η ανάδειξη των προβλημάτων μας, η ανταλλαγή ενημέρωσης πάνω στις κοινές συνθήκες εργασίας μας, η ενημέρωση όλων των συναδέλφων μας για τα δικαιώματα τους και η ανάπτυξη δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ μας, αποτελεί μέρος της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας κοινής συνισταμένης αγώνα που να αντιπαλεύει στην πράξη τη συντονισμένη επίθεση και την ασυδοσία από την πλευρά των αφεντικών.

Διεκδικούμε από κοινού:

Την καταβολή επιδόματος Η/Υ ως καταχωρητές και όλων των νόμιμων επιδομάτων που δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι. Και στις δυο εταιρείες η δουλειά που μας έχει ανατεθεί είναι η ίδια: αδιάκοπη διασταύρωση, καταχώρηση και επεξεργασία λεπτομερέστατων προσωπικών δεδομένων πολιτών και νομικών προσώπων (τα οποία περιλαμβάνουν τα φυσικά τους στοιχεία, αυτά της ακίνητης περιουσίας τους, των τραπεζικών τους αποδείξεων πληρωμής κ.α.) γεγονός που σημαίνει πως το αντικείμενο εργασίας μας δεν έχει τον Η/Υ απλώς ως βοήθημα, όπως ισχυρίζονται ψευδώς τα αφεντικά μας, αλλά αποτελεί το μοναδικό εργαλείο διεκπεραίωσης της εργασίας που μας έχουν αναθέσει. Τσακίζουμε το σώμα και τη μέση μας σε άκρως ακατάλληλα καθίσματα και βγάζουμε τα μάτια μας δεχόμενοι την ακτινοβολία των οθονών οπτικής απεικόνισης. Και αυτό δεν είναι το μόνο. Και στις δυο εταιρείες τα αφεντικά έχουν αποφασίσει αυθαίρετα να μην καταβάλουν κανενός είδους επίδομα από αυτά που δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι γονείς, πολύτεκνοι, κτλ., επιδόματα αδείας, πτυχίου κτλ., ενώ η εταιρεία MANCO δεν έχει καταβάλλει ακόμα και ένσημα προηγούμενων μηνών εργασίας!

Την άμεση αποζημίωση των αναρίθμητων ωρών υπερωριακής εργασίας καθώς και για την εργασία τα Σάββατα και τις Κυριακές. Το προσωπικό των 2 εταιρειών, εργάζεται ή εργάζονταν για μεγάλο διάστημα σε εβδομαδιαίο ακανόνιστο εναλλασσόμενο ωράριο, συμπεριλαμβανομένης και της Σαββατιάτικης και Κυριακάτικης εργασίας, χωρίς στην τελευταία περίπτωση να χορηγείται άλλη μέρα αναπαύσεως μέσα στην εβδομάδα. Είναι φανερό πως τα αφεντικά με αυτό τον τρόπο παρανόμως εξοικονομούν χρήματα σε βάρος των υπαλλήλων τους, εμπίπτοντας στην αρχή του αδικαιολόγητου πλουτισμού (Άρθρο 904 του Α.Κ.), η οποία συνίσταται στην ωφέλεια που απεκόμισε ο εργοδότης εκ της μη απασχολήσεως άλλου εργαζόμενου κατά την ημέρα αυτή (Α.Π. 1164/95, Α.Π. 353/95, Α.Π.1017/95, Εφ.Αθηνών 5801/96, Εφ.Πειραιά 132/96, Α.Π.804/2003). Επιπλέον, κοινή πρακτική των αφεντικών η σκόπιμη μείωση των ωρών εργασίας - σε περιόδους χαμηλού ανταγωνισμού - κατά το δοκούν και η αυθαίρετη και συνεχής αλλαγή των ωραρίων εργασίας.

Να σταματήσει η τρομοκρατία και να αποσυρθούν οι μηνύσεις απέναντι στους συναδέλφους μας. Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι προσπάθειες επαφής μας εδώ και μήνες με τα αφεντικά έπεσαν στο κενό χάριν της προκλητικής αλαζονείας και αδιαφορίας που επιδεικνύουν. Η πραγματικότητα είναι πως προσδοκούν στην εκτόνωση της πίεσης που δέχονται και στην αποφυγή πληρωμής των δεδουλευμένων μας λόγω της λήξης της σύμβασης μας στο τέλος του έτους, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί. Επιπλέον στο παρελθόν εξαιτίας των παραπάνω νόμιμων διεκδικήσεων μας (μέσω Συλλόγων, Σωματείων κλπ) όσον αφορά στο επίδομα Η/Υ αλλά και των αποζημιώσεων που μας οφείλουν για την πλήρη καταστρατήγηση της πενθήμερης εργασίας, κάποιοι συνάδελφοι μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με το τιμωρητικό και εκδικητικό πρόσωπο της εργοδοσίας. Φραστικές απειλές από προϊστάμενο, δυσμενείς μεταβολές στο είδος της εργασίας, μετάθεση σε άλλα γραφεία και φυσικά εκβιασμοί υπό την απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασης. Στην εταιρεία MANCO μάλιστα η παράνομη και προκλητική συμπεριφορά του αφεντικού έφτασε μέχρι του σημείου να υποβάλλει μήνυση σε εργαζομένους του μόνο και μόνο επειδή προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας επειδή δεν τους είχαν καταβληθεί δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών. Είναι φανερό πως τέτοιου είδους εξωφρενικές ενέργειες δεν έχουν σα στόχο συγκεκριμένα και μόνο άτομα, αλλά εφαρμόζονται για τον παραδειγματισμό για τον εκφοβισμό όλων.

Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να σπάσουμε το επιβαλλόμενο κλίμα σιωπής μεταξύ των συναδέλφων μας, καλούμε καταχωρητές και από άλλες εταιρείες και εργαζόμενους που δουλεύουν σε παρόμοιες συνθήκες, να συσπειρωθούν ώστε να διεκδικήσουμε συλλογικά την άμεση εκπλήρωση των νόμιμων και δίκαιων αιτημάτων μας και να αντισταθούμε σε αυτούς που προκλητικά μας εμπαίζουν.


Ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση στους χώρους εργασίας,
να σπάσουμε το τείχος της σιωπής και της υποταγής.

Καιρός να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας…



Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην εταιρεία MANCΟ (ergazomenoimanco@gmail.com)
Υπάλληλοι γραφείου (Data-Entry) που εργάζονται στα κτηματογραφικά γραφεία Αττικής


Για επικοινωνία:
dataentrybackoffice@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: