Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Πρωτοβουλίες κατοίκων σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης

Τρεις τουλάχιστον πρωτοβουλίες κατοίκων προσπαθούν να "κοινωνικοποιήσουν" το ζήτημα της κοινωνικής εξέγερσης σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης και να συνεχίσουν τον αγώνα.
Η μία πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα στις Συκιές όπου συγκαλείται Αγωνιστική Λαϊκή Συνέλευση, αντίστοιχη Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση συγκαλείται στην Άνω Πόλη και μια πρωτοβουλία-κατάληψη τρέχει στην Σταυρούπολη. Παρακάτω ακολουθεί ένα κειμενάκι από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Άνω Πόλης.



Τώρα έχουμε την ευκαιρία
να διεκδικήσουμε τη ζωή μας!

Το περασμένο Σάββατο, 6 του Δεκέμβρη, έπεσε νεκρός από σφαίρα ειδικού φρουρού της αστυνομίας ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος. Αυτή η κρατική δολοφονία πυροδότησε μια κοινωνική έκρηξη τέτοιας έντασης που είχε αρκετά χρόνια να συμβεί στη χώρα. Η συσσωρευμένη οργή, νέων κυρίως ανθρώπων, τους οδήγησε στο δρόμο να διαδηλώνουν δυναμικά αλλά και πολύμορφα. Δίπλα στους μαθητές, τους φοιτητές και τους υπόλοιπους νέους, το κοινωνικό ξέσπασμα έφερε και εργαζομένους, αγανακτισμένους από χρόνια συνεχούς υποτίμησης, καθώς και μετανάστες οι οποίοι βρήκαν την πρώτη ευκαιρία να σηκώσουν το κεφάλι τους μετά από μια εικοσαετία βουβής υπομονής της εκμετάλλευσης. Μετά από δεκαπέντε ημέρες και με φόντο δεκάδες προσαγωγές ή συλλήψεις σε όλη τη χώρα, κινητοποιήσεις σε επίπεδο συνοικίας-γειτονίας εξελίσσονται κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις. Άνθρωποι προσπαθούν να συναντηθούν, να συζητήσουν και να δράσουν∙ επιχειρούν να συνδέσουν την εμπειρία της καθημερινής εκμετάλλευσης και αλλοτρίωσής τους με ό,τι διαδραματίστηκε τις προηγούμενες ημέρες (και συνεχίζει να διαδραματίζεται) στα κέντρα των πόλεων.
Μ’ αυτή τη λογική, καλέστηκε Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση στην Άνω Πόλη από ανθρώπους που τυχαίνει να ζούνε στην ευρύτερη περιοχή και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Η πρώτη Λαϊκή Συνέλευση έγινε την Τετάρτη στη δημοτική βιβλιοθήκη στην πλατεία Κουλέ Καφέ και συγκέντρωσε αρκετό κόσμο. Το ίδιο έγινε και στη 2η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στην πλατεία Κουλέ Καφέ την Παρασκευή. Ήταν μέρος μιας προσπάθειας να καταλάβουμε το ξέσπασμα που συνέβη τις τελευταίες ημέρες, να συζητήσουμε γι’ αυτό και να δράσουμε για την εξέλιξή του στις γειτονιές της πόλης και για τη στήριξη των συλληφθέντων ή διωκόμενων.

Η 3η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων της Άνω Πόλης (και όχι μόνο), θα γίνει στην πλατεία Κουλέ Καφέ, την Κυριακή 21 Δεκέμβρη,
στις 4 το μεσημέρι.
Ας είμαστε όλοι και όλες εκεί.


Άμεση απελευθέρωση των διωκόμενων διαδηλωτών των τελευταίων ημερών.


Πρωτοβουλία Κατοίκων της Άνω Πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: