Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Απεργία στην Υγεία, δράση στο ΑΧΕΠΑ






Κλείσιμο των ταμείων στο Πανεπιστημιακό ΑΧΕΠΑ έγινε σήμερα, μέρα απεργίας των γιατρών του ΕΣΥ. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε.



ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ … ΑΠΟ 2,99E

Τα τελευταία δύο χρόνια, στο έδαφος κεντρικών αλλαγών των ρυθμίσεων του χρόνου εργασίας, εξελίσσεται ένας δίκαιος αγώνας του ιατρικού κλάδου που προσβλέπει στη μείωση του συνολικού χρόνου εργασίας, στις αυξήσεις στον βασικό μισθό και τις αποδοχές, καθώς και σε προσλήψεις. Ένας αγώνας που ωστόσο δεν έβλεπε οφθαλμοφανή και σημαντικά για μεγάλα κοινωνικά κομμάτια προβλήματα στην περίθαλψη:

Δεν έβλεπε στον εργασιακό του χώρο τις νέες εργασιακές σχέσεις, με τα stage, τους εργολάβους, τους κακοπληρωμένους, κακοασφαλισμένους και τρομοκρατημένους εργαζόμενους.

Δεν έβλεπε τους ειδικευόμενους που για την απόκτηση της ειδικότητας θα απασχολούνται για πάνω από μια δεκαετία, όπου ο χρόνος της απλήρωτης ανεργίας πριν και μετά το αγροτικό καθώς και στα μεσοδιαστήματα των αναμονών της ειδικότητας ξεπερνάει τον χρόνο της εργασίας τους.

Δεν έβλεπε το διαρκή εκβιασμό του συμβασιούχου υγειονομικού εργάτη και όχι μόνο…

Δεν έβλεπε την καθήλωση του ταμείου ανεργίας και του βασικού μισθού σε επίπεδα εφηβικού χαρτζιλικιού.

Δεν έβλεπε την διαρκή υποβάθμιση της περίθαλψης.

Δεν έβλεπε ότι από την πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης που το σύστημα παρήγαγε αποκλείονταν διαρκώς και περισσότερα στρώματα.

Δεν έβλεπε τους αποκλεισμένους ανασφάλιστους ντόπιους και ξένους.

Δεν έβλεπε τον αποκλεισμό 300.000 ασφαλισμένων στο ΙΚΑ λόγω της αύξησης των αναγκαίων για την περίθαλψη ενσήμων από πενήντα σε εκατό.

Δεν έβλεπε την ουσιαστική εξαφάνιση, λόγω της κρατικής πολιτικής περικοπών, των βιβλιαρίων απορίας.

Δεν έβλεπε την λίστα για επεμβάσεις με τους λίσταρχους, τα φακελάκια και τους ασθενείς υποταγμένους στην εξουσία της ιεραρχίας του νοσοκομείου.

Δεν έβλεπε τα απογευματινά ιατρεία με αμοιβή στα νοσοκομεία, που δημιουργούσαν διαφορετική πρόσβαση στο δημόσιο νοσοκομείο για τους έχοντες από ότι για τους υπόλοιπους λεηλατώντας για μια ακόμα φορά «υπέρ εχόντων» τους δημόσιους πόρους.

Δεν έβλεπε εκείνους τους «συναδέλφους» που αντί για τα συμφέροντα των αρρώστων προωθούσαν τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών.

Δεν έβλεπε στα γεγονότα του Δεκέμβρη τα νοσοκομεία, περικυκλωμένα από ασφαλίτες, που συνελάμβαναν τους τραυματίες του κοινωνικού πολέμου, εμποδίζοντας στην ουσία την πρόσβαση στην περίθαλψη σε όσους αγωνίζονταν για τα αυτονόητα.

Δεν έβλεπε…

Οι αιτίες αυτής της κοινωνικής μυωπίας των κλαδικών αγώνων είναι βαθιές και ριζικές. Είναι στο χέρι των αγωνιζόμενων ανθρώπων να τις βρουν και να τις ξεριζώσουν…

Επειδή εμείς ως εργαζόμενοι στη βιομηχανία της περίθαλψης, που συμμετέχουμε με τα χαρακτηριστικά μας στον τελευταίο αγώνα, βλέπουμε αυτά τα προβλήματα και μας αφορούν...

Επειδή εμείς ως εκπαιδευόμενοι-άνεργοι-μελλοντικοί εργαζόμενοι στην περίθαλψη, ως επικουρικοί-συμβασιούχοι, ανασφάλιστοι stageάδες, απασχολούμενοι σε εργολάβους, βλέπουμε αυτά τα προβλήματα και μας αφορούν...

Επειδή εμείς ως χρήστες των υπηρεσιών περίθαλψης και άμεσοι δέκτες των προβλημάτων της, βλέπουμε αυτά τα προβλήματα και μας αφορούν...
Επειδή έχουμε βαρεθεί να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλο...

Επειδή γνωρίζουμε κάθε μέρα και καλύτερα τους εχθρούς μας…

Μπλοκάρουμε σήμερα τον εισπρακτικό μηχανισμό του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μην παρεμποδίζοντας καμία άλλη λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου πλην της εισπρακτικής.

Για να σταματήσει το νοσοκομείο να αποκλείει τους ανασφάλιστους ασθενείς, μετανάστες και ντόπιους.

Για να σταματήσει η εμπορευματικοποίηση, κρατική και ιδιωτική, της περίθαλψης.

Για τη δωρεάν, ισότιμη, καθολική κοινωνική πρόσβαση σε ένα ποιοτικό σύστημα περίθαλψης.

Για ένα νοσοκομείο χωρίς τη μαυρίλα των σχέσεων stage και εργολαβιών.

Για μια κοινωνία χωρίς αφεντικά και δούλους.


εργαζόμενες-οι στη βιομηχανία της υγείας/αλληλέγγυοι-ες

Δεν υπάρχουν σχόλια: