Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Καλή ψαριά!

Δευτέρα, 04 Ιανουάριος 2010 10:07


Του Αρίστου Αναγνώστου από το tvxs.gr

Οι 400 Αιγύπτιοι αλιεργάτες, οι οποίοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των αλιεργατών της Μηχανιώνας, αποφάσισαν να μην μπουν σήμερα στα καΐκια και να παραμείνουν στη στεριά. Να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες δουλειάς και τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους.

Πραγματοποιώντας πορεία προς το Δημαρχείο και το Λιμεναρχείο της Μηχανιώνας έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα προς τους πλοιοκτήτες, τους οποίους καταγγέλλουν ότι τους εκμεταλλεύονται και δεν τους αμείβουν κανονικά, προφασιζόμενοι την οικονομική κρίση!
Χρόνια τώρα, εξειδικευμένοι αλιεργάτες από την Αίγυπτο επανδρώνουν τα αλιευτικά σκάφη της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης. Δεν ήταν δύσκολο να έρθουν για δουλειά στη θάλασσα, καθώς υπάρχει μια σχετική διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Οι συνθήκες δουλειάς αντίξοες... Μερόνυχτα ολόκληρα στη θάλασσα και την αλμύρα, αλλά τα λεφτά έφταναν για να περνάει ένας αλιεργάτης μια στερημένη, μοναχική, ζωή και να περισσεύει και κάτι για την οικογένεια στην Αίγυπτο.

Τα πράγματα όμως άρχισαν σιγά-σιγά να δυσκολεύουν. Και έγιναν πολύ άσχημα όταν πριν από δυο χρόνια θεσπίστηκε νόμος που προέβλεπε την ασφάλιση των αλιεργατών στον ΟΓΑ και όχι το ΙΚΑ, όπως γινόταν όλα τα χρόνια!

Ο νόμος μπορεί να βολεύει τους πλοιοκτήτες, καθώς δεν καταβάλλουν πια εισφορές, ωστόσο, οι εργαζόμενοι απώλεσαν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα(όπως για παράδειγμα στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή θανάτου).

Και σα να μην έφτανε αυτό, τα τελευταία δύο χρόνια το εισόδημα των αλιεργατών έχει μειωθεί δραματικά, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, οι πλοιοκτήτες με το ζόρι τους δίνουν τα 400 από τα 1100 ευρώ που τους αναλογούν.
«Η αμοιβή τους στην ουσία είναι μερίδιο. Δηλαδή, καθορίζεται με βάση την ψαριά», εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος «Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες ζητούν να γνωρίζουν ποια είναι πραγματικά η ψαριά και πόσο πωλείται, προκειμένου να ξέρουν στα αλήθεια τι τους αναλογεί. Και αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί ο πρόεδρος του σωματείου των αλιεργατών, που τυχαίνει να είναι Έλληνας. Σημειωτέον ότι οι Έλληνες αλιεργάτες είναι η μικρή μειοψηφία, καθώς δεν ξεπερνούν τους 40. Ωστόσο, αν ήσασταν στη συνάντηση που είχαμε με τους πλοιοκτήτες, θα καταλαβαίνατε ποιον πράγματι εκπροσωπούσε ο πρόεδρος του σωματείου», προσθέτει ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο», καταγγέλλουν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην μπουν σε ψαροκάικο μέχρι να ανατραπεί το σκηνικό εκμετάλλευσης και φόβου.

«Θέλουμε να πληρωνόμαστε κανονικά, να έχουμε κανονική ασφάλεια στο ΙΚΑ και όχι τον ΟΓΑ. Δεν φοβόμαστε τίποτα και είμαστε όλοι ένα. Τι και αν πλοιοκτήτες μας απαντούν «να φύγετε αν δεν σας αρέσει». Τι και αν μας απειλούν ότι θα μας στείλουν πίσω στην Αίγυπτο», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης.

2 σχόλια:

annie's animal είπε...

ασχετο..
αν περιορίσεις να εμφανίζονται στην 1η σελίδα 3-4 posts θα ήταν ποιο εύκολο σε εμας να φορτώνει η σελίδα αμέσως χωρίς καθυστερήσεις και κολλήματα....

Ριζοσπαστικός Προβληματισμός είπε...

ok