Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Όταν οι νέοι δικηγόροι...ξεσηκώνονται!

Πολλοί έχουμε την εντύπωση ότι οι δικηγόροι αποτελούν ένα ενιαίο μικροαστικό στρώμα από ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτή η εικόνα είναι ημιτελής. Αποτελούνται από μεγαλοδικηγόρους/εργοδότες με γραφεία, από ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και από μια συνεχώς αυξανόμενη δεξαμενή νέων μισθωτών δικηγόρων που "βγάζει όλη τη δουλειά" για τα μεγαλογραφεία με 600 και 700 ευρώ. Αυτή η γενιά νέων μισθωτών δικηγόρων αντανακλά την προλεταριοποίηση (σε ένα αρχικό στάδιο καριέρας) που επέρχεται και σε παραδοσιάκα μικροαστικά επαγγέλματα. Αντανακλά μια νέα ταξικότητα μέσα στους δικηγόρους. Και αυτή η ταξικότητα, βγήκε φάτσα-κάρτα στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης!
Αναδημοσιεύουμε από το blog http://regimientocinqo.wordpress.com/
Οι υπογραμμίσεις δικές μας.


Τι έγινε τελικά με τους Δικηγόρους της Θεσσαλονίκης;

Η Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Θ. της Τρίτης 1.4.2008 ανέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την πλήρη διάσταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου με τις αγωνίες και τις διαθέσεις της πλειοψηφίας των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης. Διαθέσεις οι οποίες εκφράστηκαν πεντακάθαρα και με κάθε νομιμότητα με την υπερψήφιση απόφασης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νόμο κι ενάντια στην κατάργηση του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης. Φαίνεται ωστόσο ότι αυτή η απόφαση, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς το «δια ταύτα» των μορφών των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και της κλιμάκωσης που επιλέχθηκαν ενόχλησε τις παρατάξεις της πλειοψηφίας του Δ.Σ. οι οποίες , κυριολεκτικά από το βράδυ της 1.4.2008 έχουν κινητοποιηθεί για να αλλοιώσουν την απόφαση των συναδέλφων, να υπονομεύσουν τη Γενική Συνέλευση και να περάσουν υπογείως τις δικές τους επιδιώξεις - εκφράζοντας ουσιαστικά την συμφωνία τους με τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Τα γεγονότα είναι αποκαλυπτικά και δεν επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών: το Δ.Σ. του συλλόγου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίασή του το βράδυ της Πέμπτης 3.4.2008, με αντικείμενο βάσει της ημερήσιας διάταξης την υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης. Όπως απέδειξε η εξέλιξη των γεγονότων η επιδίωξη των παρατάξεων που απαρτίζουν την πλειοψηφία του Δ.Σ. ήταν η πραξικοπηματική κατάλυση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης. Ειδικότερα:

Πρώτος στόχος τους ήταν η υπονόμευση της απόφασης για αποχή. Βάσει εισήγησης του συμβούλου κ. Κοτζαμανίδη ( μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το χώρο του ΠαΣοΚ) -ο οποίος πήρε πλήρως υπ’ όψη τις σχετικές απόψεις του κ. Νάστα Προέδρου της Τριμελούς Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης - το νέο πλαίσιο χορήγησης αδειών για την εκδίκαση υποθέσεων που υιοθετήθηκε στην ουσία εκφυλίζει κάθε έννοια αποχής: όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει το νέο πλαίσιο αδειών είναι απαράδεκτα διευρυμένο καθώς δίνει τη δυνατότητα να υπογράφονται συμβόλαια, να συζητούνται ασφαλιστικά μέτρα , ακόμα και προσημειώσεις!!(εδώ βέβαια ΔΕΝ πρωτοτύπησαν: ΟΛΟΙ θυμούνται το σάλο που ξέσπασε την Τετάρτη όταν ο σύμβουλος - επίσης από το χώρο του ΠαΣοΚ - Ν. Γεωργιλάς έδινε αυθαίρετα συλλήβδην άδειες ακόμα και για συναινετικά διαζύγια.) Είναι προφανές ότι μ’ ένα τέτοιο πλαίσιο αδειών θα μπορούσαμε να «απέχουμε» για δεκαετίες… Επίσης προφανές ότι ένα τέτοιο πλαίσιο αδειών, και συνακόλουθα μια τέτοια «αποχή» δεν ασκεί την παραμικρή πίεση στην κυβέρνηση ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο..

Ακολούθησε η νομικά, ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη επιχείρηση ανατροπής της απόφασης για κατάληψη και αποκλεισμό των δικαστικών μεγάρων. Κατά τη συζήτηση αυτού του μέρους οι πραγματικές προθέσεις όσων μειοψήφησαν στη Γενική Συνέλευση αποκαλύφτηκαν πλήρως: ορισμένοι, αυτόκλητοι Εισαγγελείς, προεξόφλησαν το «παράνομο» της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης - θεώρησαν δε τους εαυτούς τους σε θέση να ειρωνευτούν το σώμα που «παρασύρεται» από ομιλίες και υπερψηφίζει «παράνομες» κατά την κρίση τους αποφάσεις! Η άποψη του Προέδρου , η οποία υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. και στη συνέχεια αναρτήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 4.4 μόνο ως προσβολή της νοημοσύνης του σώματος μπορεί να εκληφθεί: «κατάληψη», κατά τον κ. Πρόεδρο, είναι η περιδιάβαση στους διαδρόμους και τα αίθρια του δικαστικού μεγάρου χωρίς να παρεμποδίζεται κανείς και τίποτα!! Έφτασαν στο σημείο ακόμα και να υπερψηφίσουν αρχικά την πρόταση του μέλους του ΔΣ Ν. Βαλεργάκη για νέα ΓΣ αυτή τη Δευτέρα και Τρίτη (!), φτάνονταςτο πραξικόπημά τους στα πιο ακραία όρια.

Μ’ άλλα λόγια η «ερμηνεία» (βλ. πραξικοπηματική αλλοίωση) της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου για αποχή ως τις 16.4 και αποκλεισμό - κατάληψη των δικαστικών μεγάρων στις 7 -8 -9 Απρίλη, είναι, κατά τον κ. Πρόεδρο και όσους στο Δ.Σ. συντάχθηκαν μαζί του, να συζητηθεί η πλειοψηφία των πινακίων και όσοι άλλοι «επιθυμούν να παρευρίσκονται» στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου να το κάνουν βολτάρωντας «ησύχως» - και να πιούν και καφεδάκι να προσθέσουμε εμείς….

Για να κορυφωθεί μάλιστα ο εμπαιγμός, ο κ. Πρόεδρος συναντήθηκε το πρωϊ της Παρασκευής με τον επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Τσίπρα, όπου από κοινού δήλωσαν ότι «στηρίζουν τους αγώνες»!. (Με τέτοιους «αγώνες» βέβαια, οι εμπνευστές του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά και η κυβέρνηση μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.)

Το Σαββατοκύριακο τέλος, εκτυλίχτηκε η επόμενη πράξη της υπονόμευσης: μέσα από αλλεπάλληλα μηνύματα η πλειοψηφία του Δ.Σ. κι ο ίδιος ο κ. Πρόεδρος επιδόθηκαν σε μια κατασυκοφάντηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης και μέσω μηνυμάτων SMS καλούσαν με τραγικό τόνο σε αποχή από «πράξεις βίας». Ποιος εισηγήθηκε - και ποια Γενική Συνέλευση αποφάσισε - «πράξεις βίας»; Πού τα είδαν όλα αυτά; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να κατηγορούν συλλήβδην περίπου ως τρομοκράτες την πλειοψηφία του σώματος που αποφάσισε την Κατάληψη στη Γενική Συνέλευση;

Βάσει του Κώδικα των Δικηγόρων το ανώτερο όργανο του Δικηγορικού Συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία βρίσκεται σε απαρτία με καθορισμένο τρόπο κι επίσης με καθορισμένο τρόπο αποφασίζει. Όλα τα προβλεπόμενα τηρήθηκαν κατά γράμμα το βράδυ της Τρίτης. Δεν χωρούν παρερμηνείες και υπονομεύσεις, και μία απόφαση της Γενικής Συνέλευσης όσο κι αν δεν είναι αρεστή σε κάποιους οφείλει να γίνεται σεβαστή απ’ όλους και να υλοποιείται. Η εξωφρενική στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. εκτός από καταδικαστέα πολιτικά, δημιουργεί κι ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για την ίδια τη λειτουργία του Συλλόγου: πλέον οποιοσδήποτε διαφωνεί με αποφάσεις που εκπορεύονται από οποιοδήποτε όργανο του Συλλόγου, «νομιμοποιείται» να τις αγνοήσει και να ενεργήσει όπως επιθυμεί , όπως ο ίδιος τις «ερμηνεύει». Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό για την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου.

Τα παραπάνω, τέλος, ακολούθησαν όσα φάνηκαν και στις τηλεοράσεις:την Δευτέρα, 7.4 το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τελούσε υπό κατάληψη από τα ΜΑΤ. Δικηγόροι προπηλακίστηκαν, όσοι μπήκαν μέσα μπήκαν μουτζώνοντας την αστυνομία, ενώ την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος “των αγώνων” και άλλα μέλη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. έκαναν τους τροχονόμους κι έβαζαν τον κόσμο μέσα από τις πύλες που κρατούσαν ανοιχτές τα ΜΑΤ. Για την αποχώρηση των ΜΑΤ από τα δικαστήρια παρενέβη με την παρουσία του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας που βρέθηκε στο πλευρό των δικηγόρων που είναι σε αποχή. Την ίδια μέρα το μεσημέρι, ο Πρόεδρος έδωσε συνέντευξη τύπου όπου αντί να καταγγείλει την αστυνομία - την οποία απ’ότι καταλαβαίνει κανείς ο ίδιος άφησε να μπεί, κατόπιν παζαρέματος με την Τριμελή Επιτροπή των Δικαστών/Εισαγγελέων της Θεσσαλονίκης, διαχωρίζοντας τους δικηγόρους σε “φιλήσυχους” και ταραχοποιούς - κατήγγειλε την πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης η οποία αποφάσισε κατάληψη!

Αυτά σε γενικές γραμμές. Σ’ότι έχει να κάνει με τη μορφή του κειμένου, όπως ίσως καταλάβατε μεγάλο μέρος του στηρίχτηκε σε προκήρυξη που κυκλοφόρησε στα δικαστήρια. Τα πράγματα συνεχίζονται. Η νέα γενική συνέλευση είναι στις 14.4 -κι η εξ αναβολής στις 15 -οπότε όλοι και όλες αναμείνατε…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια και χαρά!
Ευχαριστώ κατ'αρχήν για την αναδημοσίευση και το ενδιαφέρον. Θέλω μόνο να επισημάνω απ'την πλευρά μου λίγα πράγματα:
α. Η αλήθεια για τους νέους δικηγόρους είναι ότι βιώνουν μια πολύ πιεστική επαγγελματική κατάσταση - νομίζω ο χαρακτηρισμός επιστημονικό "προλεταριάτο" στέκει σ'αυτή την περίπτωση.
β. Η αλήθεια επίσης είναι ότι ο πιο πάνω χαρακτηρισμός αφορά όλο και περισσότερους παλιότερους στο επάγγελμα συναδέλφους. Μηνιαίο εισόδημα στα 1000 -1200 € για συναδέλφους πέρα της δεκαετίας στο επάγγελμα είναι πραγματικότητα για την πλειοψηφίακαι αυτής της κατηγορίας.
γ. Ίσως στο κείμενό μου -και στα 3 - για τις εξελίξεις στο δικ. Σύλλογο να δημιουργήθηκε μια εντύπωση ότι οι νέοι δικηγόροι μόνο κινητοποιήθηκαν κι εκφράστηκαν αγωνιστικά. Δεν είναι αυτό ακριβές - αν και η αλήθεια είναι ότι αυτοί έκριναν την πορεία των πραγμάτων.
δ. Νομίζω πως αν άφησε, μέχρι στιγμής κάτι αυτή η ιστορία είναι η τελεσίδικη ανάδειξη- και στη Θεσσαλονίκη- ότι υπάρχει διαχωρισμός "ταξικός" μέσα στο επάγγελμα. Διαχωρισμός που αν περάσουν και όσα έπονται για απελευθέρωση του επαγγέλματος κλπ. πρόκειται να΄ενταθεί ακόμα περισσότερο αγκαλιάζοντας ακόμα κι όσους εισοδηματικά δεν θίγονται ιδιαίτερα μέχρι στιγμής.
Αυτά κι ευχαριστώ και πάλι. Θα φροντίσω να σας επισκέφτομαι :)

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για τα σχόλια -πολύτιμες διευκρινήσεις. Ότι νέα έχεις μπορείς να τα στέλνεις στο σχετικό e-mail.
Διαχειριστής