Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Απεργία στην Υγεία

Σε πενθήμερη απεργία βρίσκονται οι ιατροί σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Χθες έγινε αποκλεισμός της πύλης του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης από 30-40 άτομα. Γενικά η συμμετοχή είναι πολύ μικρή, απόρροια μιας σειράς λόγων όπως οι παλιότερες ήττες, οι διαιρέσεις στο σώμα των ιατρών κ.α. Για το πλαίσιο των αιτημάτων και για το πως βγήκε αυτή η απεργία μπορείτε να ενημερώθειτε αναλυτικά στο http://arsigr.blogspot.com/


Εμείς δημοσιεύουμε εδώ την πρόταση που έγινε από τη Σύσκεψη Εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου στην τοπική ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης).



ΠΡΟΣ:
Την Ένωση Νοσοκομειακών
Ιατρών Θεσσαλονίκης


ΑΠΟ:
Σύσκεψη Εργαζομένων
Κ.Υ. Ζαγκλιβερίου και Περιφ. Ιατρείων


Συνάδελφοι κατά την γνώμη μας η τακτική του Υπουργείου με τις αναστολές επί αναστολών στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για το 48ωρο και οι όποιες μπαλωματικές λύσεις απεργάζεται, βρίσκουν έρεισμα και άλλοθι σε μία πραγματική κατάσταση του ιατρικού κόσμου του Ε.Σ.Υ. Δεν «κομίζουμε γλαύκα» με την παραδοχή ότι ένα σημαντικό κομμάτι που αποτελείται κυρίως από παλιούς ειδικούς, βολεύεται στο καθεστώς της υπερεργασίας, διότι απλά δεν το υλοποιεί (είτε με την «τηλεφωνική» εφημερία ή/και με το άτυπο «ρεπό» της επομένης). Τις «τρύπες» καλούνται να μπαλώσουν οι ειδικευόμενοι που βιώνουν την εκπαίδευσή τους υπό διαρκή εκβιασμό και υπό εργασιακή και προσωπική εξουθένωση και όσοι από τους ειδικούς αγωνίζονται για ένα δημόσιο σύστημα περίθαλψης σε καθεστώς μόνιμης δοκιμασίας των προσωπικών τους αντοχών.
Από την άλλη βιώνεται επί χρόνια μία αυξανόμενη απαξίωση του κυρίαρχου Συνδικαλιστικού μοντέλου και των πρακτικών του από τους εργαζόμενους που οι αιτίες της δεν είναι του παρόντος.
Υπό τις συνθήκες αυτές προδικάζεται κατά την εκτίμηση μας – παρότι το απευχόμαστε – η κραυγαλέα χαμηλή συμμετοχή στις αναγγελθείσες κινητοποιήσεις σε σχέση με το βάρος και τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης προς τις κινητοποιήσεις αλλά παράλληλα και ανεξάρτητα απ’ αυτές θέλουμε να υποβάλλουμε μια πρόταση που η αποδοχή της έστω και από σχετικά μικρό αριθμό συναδέλφων πιστεύουμε ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τους ίδιους και για τον κλάδο.
Η πρότασή μας αφορά στη υλοποίηση του ρεπό την επομένη από εφημερία. Πράγμα που ήδη εφαρμόστηκε σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας όπως αυτό του Ρίο, αλλά και που προβλέπεται άλλωστε και από τους νόμους. Από την εφαρμογή της πρότασής μας:
Α) προκύπτει πραγματική εργασιακή ανακούφιση στον εφημερεύοντα.
Β) αναδεικνύονται, νομικά πλέον, οι ελλείψεις και προβάλει πιο επιτακτική η ανάγκη για αντιμετώπισή τους
Γ) Σταματάμε πια να συναινούμε δουλεύοντας άγρυπνοι με σοβαρές πιθανότητες ιατρικού λάθους επικίνδυνου τόσο για τον ασθενή όσο και για το γιατρό.
Συνάδελφοι, παρ’ όλο που εμείς είμαστε αποφασισμένοι για την υλοποίηση της πρότασής μας, θεωρούμε σημαντική την αποδοχή της από τις γενικές συνελεύσεις ή συνδικαλιστικά όργανα ώστε να προωθηθεί η μεγαλύτερη δυνατή υιοθέτησή της, αλλά και για την παροχή των σχετικών νομικών συμβουλών και καλύψεων. Σαν ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του δικαιώματος του ρεπό προτείνουμε κατ’ αρχήν την 1η Οκτωβρίου 2008.

Σύσκεψη εργαζομένων στο Κ.Υγείας Ζακλιβερίου και στα περιφερειακά ιατρεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: