Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Εργολαβίες ΑΠΘ: Η μάχη συνεχίζεται!

Οι εργολαβίες δε φεύγουν με υποσχέσεις

Δύο εβδομάδες πριν, η επιθεώρηση εργασίας ήρθε στο Α.Π.Θ ύστερα από αίτηση του σωματείου των εργαζομένων με εργολαβίες στο πανεπιστήμιο. Έγιναν συνολικά 27 καταγγελίες από τους εργαζόμενους. Η κύρωση δεν άργησε να έρθει από τους εργολάβους και την προηγούμενη εβδομάδα 2 από τους εργαζόμενους που έκαναν καταγγελίες υπέστησαν απειλή για δυσμενή μετάθεση, μόνο γιατί μίλησαν ανοιχτά στην επιθεώρηση εργασίας. Όλα αυτά ενώ ο ίδιος ο πρύτανης είχε ενθαρρύνει προηγουμένως τους εργαζόμενους να μιλήσουν, με την υπόσχεση ότι θα τους προστατέψει απέναντι στους εργολάβους. Ο ένας εργαζόμενος επέστρεψε στη θέση του, ενώ, ο δεύτερος ύστερα από διαμαρτυρία και πίεση φοιτητών, είναι επίσης πιθανό να επιστρέψει. Το εξοργιστικό είναι ότι η πρυτανεία φαίνεται να ανέχεται ακόμα τέτοιου είδους ενέργειες που τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, κάνοντας πλάτες στους εργολάβους που η ίδια δεσμεύτηκε ότι θα διώξει!

Με βάση τη σύμβαση ανάμεσα στο Α.Π.Θ και τις εργολαβικές εταιρίες, η πρυτανεία υποχρεούται να κηρύξει έκπτωτη την εργολαβία αν διαπιστωθούν 3 παραβάσεις από την επιθεώρηση εργασίας. Η σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας που έχει καταγραφεί από την επιθεώρηση εργασίας υποχρεώνουν τη διοίκηση του πανεπιστημίου, βάσει της σύμβασης που έχει υπογράψει, να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο. Σε περίπτωση που δε γίνει αυτό η πρυτανεία είναι ένοχη για παράβαση καθήκοντος και αποδεικνύεται ότι το ΑΠΘ είναι όμηρος του καθεστώτος των εργολάβων.

Τέλος, θα πρέπει να επανεξεταστεί η σύμβαση και η οικονομική προσφορά των εργολάβων από τα αρμόδια όργανα καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για απάτη χιλιάδων ευρώ με τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου να κάνουν τα στραβά μάτια στην τεράστια διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΚΠΤΩΤΕΣ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΑΠΘ


Πρωτοβουλία ενάντια στις εργολαβίες στο Α.Π.Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια: