Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Oι γκαρσόν λεκιάστηκαν! Εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη


Ανήκουμε σε έναν από τους χειρότερους εργασιακούς κλάδους. Οι περισσότεροι/ες από εμάς είμαστε «μαύροι», χωρίς ένσημα και υγειονομική περίθαλψη. Ανύπαρκτα δώρα και επιδόματα, απλήρωτες υπερωρίες, μη καταβεβλημένα νυχτερινά, διαρκές standby ανάλογα με το πότε θα σε χρειαστεί το αφεντικό… Μέσα σ΄αυτή την αβέβαιη και συνάμα ανταγωνιστική συνθήκη καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα στοιχεία της προσωπικότητας μας. Πρέπει να δείχνουμε ότι διασκεδάζουμε, να είμαστε ευγενικές, κοινωνικοί, επιθυμητές/οί από το άλλο φύλο.

Για την εργασιακή αυτή πραγματικότητα μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι όσοι εμπλέκονται σ’ αυτήν. Το κράτος με τους θεσμικούς του φορείς (ΙΚΑ, επιθεώρηση εργασίας) και τους σπάνιους ελέγχους στα μαγαζιά παγιώνει το καθεστώς πλήρους εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ενώ οι μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα. Τα αφεντικά, με την συναίνεση του κράτους, επωφελούμενοι της μεγάλης προσφοράς εργατικού δυναμικού, κυρίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μείωσαν κατά πολύ τα μεροκάματα. Οι σερβιτόροι/ες με μισθό, ένσημα και ηλικίες πέρα των τριάντα αντικαταστάθηκαν από νέους, εμφανίσιμες και προσωρινές/ούς εργαζόμενες/ους. Σήμερα δύο εργατοώρες μας, μπορούν να μας τις ξοφλήσουν πουλώντας ένα ποτό ή ένα πιάτο φαγητό.


Σίγουρα και εμείς οι ίδιοι έχουμε συμβάλλει στην διαμόρφωση αυτής της κατάστασης. Φοιτητές ή μη, όταν δουλεύουμε είτε για συμπλήρωμα στο μηνιάτικο, είτε για κοινωνικοποίηση, χωρίς όρους και λογική συλλογικών διεκδικήσεων, υποτιμούμε εμείς οι ίδιοι την εργασία την οποία κάνουμε, ενώ την ίδια στιγμή γινόμαστε αναλώσιμοι για τα αφεντικά. Σ’ αυτό το τοπίο τα παραδοσιακά σωματεία, με συντεχνιακή λογική, εξαρτημένα από πελατειακές και κομματικές σχέσεις μόνο προδοτικό ρόλο απέναντι στα δικά μας συμφέροντα μπορούν να έχουν.

Αμφισβητώντας τον καθεστωτικό συνδικαλισμό και την κομματικοποίηση των σωματείων, επιλέγουμε την αυτοοργάνωση ως τρόπο λειτουργίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε δομές οργάνωσης μέσα από τις οποίες ο κόσμος που θα συμμετέχει θα είναι και αυτός που θα καθορίζει τις μορφές και τα περιεχόμενα του αγώνα. Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός σωματείου βάσης στο οποίο οι αποφάσεις θα παίρνονται μόνο μέσα από την γενική συνέλευση, ενάντια στην εκπροσώπηση και διαμεσολάβηση του παραδοσιακού συνδικαλισμού, και ενάντια στις λογικές ανάθεσης. Η δημιουργία του σωματείου πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει την αρχή για διεκδικήσεις στον κλάδο του επισιτισμού, καθώς επίσης και να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να ανοιχτούν συνολικότερα ζητήματα στην κοινωνία. Επιθυμία μας να δημιουργηθούν δίκτυα αλληλεγγύης με άλλα σωματεία και εργατικές ομάδες.

Αναγνωρίζουμε ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από έντονη εργασιακή κινητικότητα, ανασφάλεια, συνεχή εναλλαγή εργοδοτών, τόπων εργασίας και κλάδων απασχόλησης. Η κινητικότητα αυτή εάν δεν αποτελεί ενεργή έκφραση των ίδιων των υποκειμένων, αλλά συνθήκη επιβεβλημένη από τα «πάνω», εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Η προσωρινή εργασία, η ατομική διαπραγμάτευση, εμποδίζουν τη δημιουργία συλλογικών αγώνων καθώς ενισχύουν την ιδιώτευση και τις ατομικές λύσεις. Ωστόσο ο κάθε χώρος εργασίας μπορεί να αποτελέσει για εμάς και έναν εν δυνάμει χώρο αντίστασης και οποιαδήποτε διεκδίκηση αποτελεί παρακαταθήκη για τους επόμενους και εμπειρία για μας τους ίδιους.

Σ’ αυτή την συνθήκη γενικευμένης ανασφάλειας βλέπουμε τη δημιουργία σωματείου ως μέσο συλλογικής διεκδίκησης και παρέμβασης στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας (συλλογικές συμβάσεις, ένσημα, δώρα, άδειες). Η νομική υπόσταση του σωματείου κατοχυρώνει ως ένα σημείο την εγκυρότητα του λόγου μας σε δικαστικές διαδικασίες, στην επιθεώρηση εργασίας και σε άλλους θεσμικούς φορείς. Ως σωματείο διευκολύνεται η παρέμβασή μας σε χώρους εργασίας και η επικοινωνία με τους συναδέλφους μας μέσα στους χώρους δουλειάς.

Τελικά, ο δρόμος, οι δυναμικές παρεμβάσεις, οι αποκλεισμοί σε μαγαζιά μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και οι κοινές δράσεις με άλλους εργάτες/ συλλογικότητες είναι αυτές που θα διαμορφώσουν εργατική συνείδηση, θα αναπτύξουν την συντροφικότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Ανοιχτή συνέλευση κάθε Παρασκευή στις 14.30 πολυτεχνείο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ


18/ΜΑΙΟΥ 19.00 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ


garsonlekiastika.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: