Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Κινητικότητα στον Βόλο

Κινητικότητα επικρατεί στον Βόλο καθότι αρκετές επιχειρήσεις "ζορίζονται" από την κρίση (και το πρόβλημα βέβαια δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά ο τρόπος που τα αφεντικά μεταφέρουν την οικονομική κρίση από τις δικές τους πλάτες στις δικές μας).

Προβλήματα αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις όπως ο Κανάκης (μεταλλικές κατασκευές), η ΣΩΛΗΝ (απέλυσε εργάτες), η ΜΕΤΚΑ, η ΒΙΟΣΩΛ, η SOLEN κ.α. ενώ υπάρχουν και στοχευμένες απολύσεις σε αγωνιζόμενους, στην SMART (κινητή τηλεφωνία), στην εταιρεία Καμπύλη, στο Ορφανοτροφείο του Βόλου κ.α.

Την ίδια στιγμή οι καθαρίστριες, μετά τον πετυχημένο αγώνα τους ενάντια στον εργολάβο του ΙΚΑ το καλοκαίρι, όχι μόνο έχουν στήσει σωματείο, αλλά αποτελούν και "σημείο συσπείρωσης" για τους αγωνιστές της πόλης (ακολουθεί ενημερωτική ανακοίνωση από το συγκεκριμένο σωματείο παρακάτω).
Επίσης μια ανοιχτή συνέλευση εργαζομένων-ανέργων έχει δημιουργηθεί στην πόλη, ενώ και πολλοί φοιτητές παίρνουν θέση για ζητήματα του εργατικού κινήματος. Δεν είναι τυχαίο τελικά ότι τον Δεκέμβρη, ο Βόλος ήταν μια από τις πρωτοπόρες πόλεις στον αγώνα....



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Στη συνεδρίαση του σωματείου μας στις 17/9/09, συζητήθηκε το θέμα της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις της.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα των εργατών της εταιρείας μεταλλικών κατασκευών
ΚΑΝΑΚΗΣ που έχουν μείνει απλήρωτοι για 4 μήνες, ενώ κινδυνεύουν όλοι να χάσουν τη δουλειά τους καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.. Το ίδιο συμβαίνει και με τους οικοδόμους της εταιρείας ΜΕΛΚΑ.

Οι καθαρίστριες του Ν. Μαγνησίας στέκονται αλληλέγγυες στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για να πληρωθούν όπως και στο να παραμείνει το εργοστάσιο ανοικτό και να προσφέρει δουλειά στους εργαζόμενους της Μαγνησίας. Μας κάνει εντύπωση με ποιο τρόπο δοθήκανε δισεκατομμύρια από τη κυβέρνηση στις τράπεζες και σήμερα δεν υπάρχει κανείς για να πληρώσει τους εργάτες και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Γνωρίζουμε από τον αγώνα που δώσαμε το καλοκαίρι και νικήσαμε, ότι χωρίς την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και ένα σχέδιο αγώνα, κανένας αγώνας δεν μπορεί να πετύχει σήμερα..

Καλούμε όλες τις καθαρίστριες του νομού να βρεθούν δίπλα στους εργάτες του ΚΑΝΑΚΗ, της ΜΕΛΚΑ και όλους τους απολυμένους. Χωρίς την αλληλεγγύη και τον αγώνα όλων μας, η οικονομική κρίση θα περάσει πάνω από το δικό μας κεφάλι και όχι αυτών που την δημιούργησαν.

Ένα δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν οι περικοπές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη σίτιση των φοιτητών εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων. Πολλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο από τον εργολάβο σίτισης. Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν για τη πλήρη και χωρίς κριτήρια σίτιση, όλων των φοιτητών, όπως και τη πλήρη κάλυψη των εξόδων στέγασης, αλλιώς τι νόημα έχει η δωρεάν παιδεία; Σε μια εποχή που το εισόδημά μας πλήττεται από την ανεργία και την ακρίβεια, οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις περικόπτουν συνεχώς τις επιχορηγήσεις των πανεπιστημίων, ενώ θέλουν να δημιουργήσουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών (μαζί και της καθαριότητας) οδηγεί το πανεπιστήμιο να κάνει σήμερα λάστιχο τη σίτιση των φοιτητών και αύριο λάστιχο τη καθαριότητα.

Καλούμε τους φοιτητές να παλέψουμε μαζί για τη κατάργηση των εργολαβιών σε όλους τους τομείς, για δωρεάν σίτιση, μόνιμη δουλειά για όλους και τη πλήρη και χωρίς όρους χρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Συμπαραστεκόμαστε στους φοιτητές μας στον αγώνα που δίνουν, όπως κι αυτοί μας συμπαραστάθηκαν στον αγώνα που δώσαμε το καλοκαίρι για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. Κι όταν οι καθαρίστριες μπαίνουν στον αγώνα όλοι πια ξέρουν ότι λέμε «τη σκούπα, σκούπα και το φαράσι, φαράσι».

17/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: