Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Tηλεπικοινωνίες: συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις και ο αναβρασμός...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 31/09

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όχι στην μεταφορά των συναδέλφων από το ADSL/Broadband στη HOL

Μέσα στο κατακαλόκαιρο η Διοίκηση της VODAFONE ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογήσει την μεταφορά στην HOL του εξοπλισμού και 30 συναδέλφων που απασχολούνται στο ADSL/Broadband με αντάλλαγμα το 18,5% των μετοχών της HOL. Δηλαδή προκειμένου η VODAFONE να αποκτήσει το πακέτο μετοχών της HOL, οι συνάδελφοι καλούνται να πληρώσουν την «νύφη» με ανασφάλεια και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας τους. Πρόκειται για μια ακόμη απόπειρα μείωσης του προσωπικού, μετά την μεταφορά 40 συναδέλφων του τμήματος FNM στην εταιρία-εργολάβο KINTEC και την εξώθηση σε παραίτηση 80 συναδέλφων πέρυσι το καλοκαίρι.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά γι’ αυτή τη μεταφορά:

- Η Διοίκηση μιλάει για «απόσχιση κλάδου» από την VODAFONE στη HOL, δηλαδή ότι οι συνάδελφοι θα διατηρήσουν το αντικείμενο εργασίας τους στην νέα εταιρία. Την ίδια στιγμή όμως τους καλούν να καταθέσουν βιογραφικά και να περάσουν από συνεντεύξεις, ενώ στελέχη της HOL παραδέχονται ανοιχτά ότι τους προορίζουν για τελείως διαφορετικές θέσεις.

- Αν και ποτέ δεν διευκρινήστηκαν σαφώς τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι από τρία διαφορετικά τμήματα, η Διοίκηση επιμένει ότι η εμπειρία και τεχνογνωσία τους είναι απολύτως αναγκαίες στην HOL. Μια εταιρία που χρόνια τώρα παρέχει το συγκεκριμένο προϊόν και χρησιμοποιεί διαφορετικό εξοπλισμό από αυτόν που έχει η VODAFONE!

- Ενώ η Διοίκηση παρουσιάζει ως «υποχρεωτική» τη μεταφορά των συναδέλφων, παραδέχεται ότι ακόμη κι αν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι την αρνηθούν, η συμφωνία με την HOL θα προχωρήσει με τη μεταφορά άλλων!

Το συμπέρασμα είναι σαφές: Η VODAFONE επιχειρεί να ανταλλάξει ως «περιουσιακό στοιχείο» τους εργαζόμενους με μετοχές της HOL στο πλαίσιο μιας ακόμη επικερδούς συμφωνίας.

Το Σωματείο μας προχώρησε στις 17/9 σε Παράσταση Διαμαρτυρίας με αίτημα την απορρόφηση των συναδέλφων σε άλλα αντίστοιχα τμήματα της εταιρίας, ιδιαίτερα καθώς διαθέτουν γνώσεις και εμπερία και σε άλλα αντικείμενα. Είναι εξοργιστική η θέση της Διοίκησης ότι μια επιχείρηση 2.500 εργαζομένων δεν μπορεί να απορροφήσει 30 συναδέλφους, όταν:

- Παρουσιάζει έσοδα 1,25 δισ. λιρών για την χρήση έως 31/3/2009 (έναντι 1,18 δισ. ευρώ πέρυσι) και κέρδη 410 εκατ. λίρες (409 εκατ. λίρες πέρυσι).

- Πολλοί συνάδελφοι εξαναγκάζονται σε υπερωρίες ή μετακινούνται από το ένα τμήμα στο άλλο για να βγει η δουλειά (το ίδιο και οι συγκεκριμένοι συναδέλφοι, που για αρκετό διάστημα αναπληρώνουν κενά σε άλλα τμήματα).

- Η εντατικοποίηση και οι εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς έχουν γίνει καθεστώς.

- Οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις ή απολύσεις είναι δεκάδες και οι περισσότερες δεν αναπληρώνονται.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Ø Να σταματήσει άμεσα κάθε πίεση για αποδοχή της μεταφοράς ως «τετελεσμένης». Να πάψει η τακτική διαίρεσης και αποπροσανατολισμού των συναδέλφων, η οποία επιχειρείται από τις διοικήσεις των VODAFONE και HOL (ατομικές συναντήσεις, «ενημερώσεις» από στελέχη κλπ.), για να υπονομεύσει την προσπάθεια να διασφαλιστούν συλλογικά οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Ø Η Διοίκηση της VODAFONE να δεσμευτεί ότι θα απορροφήσει άμεσα όλους τους συναδέλφους σε άλλα αντίστοιχα τμήματα της VODAFONE.

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Επικοινωνία: info@pasevodafone.gr www.pasevodafone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: