Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Αίολος ο κούριερ, αιολικά τα νέα...

Δύο ενημερώσεις από χώρους δουλειάς που μοιράζονται το ίδιο όνομα και τις ίδιες πρακτικές, όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν...


Ο συνάδελφος Γιώργος Σ. δούλευε για τρεις μήνες στην AIOLOS COURIER, και απολύθηκε μετά τη συμμετοχή του στην απεργία στις 10/2. Την απεργία καλούσαν, τόσο ΣΒΕΟΔ), όσο το ΠΑΜΕ η ΑΔΕΔΥ και άλλα σωματεία. Όμως ας πιάσουμε την ιστορία από την αρχή.
Την Τρίτη 9/2 ενημέρωσε το αφεντικό της επιχείρησης Ν. Μουλντή ότι σκοπεύει να απεργήσει. Ο εργοδότης, του πρότεινε να έρθει για δουλειά και παράλληλα «να κάνει την υποχρέωση του πηγαίνοντας 2-3 ώρες στην πορεία», κάτι που φυσικά αρνήθηκε.
Την Πέμπτη 11/2 που πήγε κανονικά στη δουλειά του, στο τέλος της βάρδιας ο κ. Μουλντής του ανακοίνωσε την επικείμενη απόλυση του, για την Παρασκευή 19/2.
Την Τρίτη 16/2, ο συνάδελφος, πήγε στην επιθεώρηση εργασίας και κατήγγειλε την απειλή για εκδικητική απόλυση λόγω της συμμετοχής μου στην απεργία. Στο σχόλασμα τον απέλυσε και του είπε να περάσει αύριο να πάρει ότι δικαιούται.
Την Τετάρτη 17/2 μέλη του σωματείου και ο απολυμένος πήγαμε να πάρουμε τα χρήματα που του αναλογούσαν και να συναντήσουμε τον εργοδότη μήπως και καταφέρουν να του αλλάξουμε γνώμη. Τίποτα από τα δύο δεν συνέβη, επιπροσθέτως ο συνάδελφος Γιώργος απειλήθηκε να μένει ένα χιλιόμετρο μακριά από την επιχείρηση του!!!
Την Πέμπτη 18/2 τελικά πήρε τα χρήματα του, μειωμένα όμως, μιας και πήρε αποζημίωση εργατοτεχνίτη και όχι υπαλλήλου.
Την Τετάρτη 24/2 πραγματοποιήσαμε αποκλεισμό στην εταιρεία με κύριο αίτημα την επαναπρόσληψη του συναδέλφου. Ο αποκλεισμός πήγε καλά και οι συνάδελφοι του Γιώργου, ως επί το πλείστον, αντιμετώπισαν θετικά την κίνηση, ενώ ο εργοδότης είχε χάσει την ψυχραιμία του, μιας και είχε συνηθίσει οι αυθαιρεσίες του να μένουν αναπάντητες και η εξουσία του να μην αμφισβητείτε.
Στις 3/3 στο ραντεβού του συνάδελφου στην επιθεώρηση εργασίας με τον εργοδότη, πληροφορηθήκαμε μέσω υπομνήματος του Μουλντή ότι έχει κάνει μήνυση στο σωματείο για τον αποκλεισμό και στο Γιώργο για παρακίνηση σε φθορές.
Στις 11/3, μετά από αυτά τα γεγονότα, συγκεντρωθήκαμε για αποκλεισμό της εταιρείας, μαζί με αλληλέγγυους/ες. Όταν φθάσαμε εκεί ο Μουλντής είχε προσλάβει τρεις τουλάχιστον μπράβους (τόσους είδαμε κάτω στην είσοδο) για να εμποδίσουν τον αποκλεισμό. Μαζί τους είχαν παραταχθεί και 3 τσιράκια- ρουφιάνοι (όπως απέδειξε αυτή η κίνηση τους) συνάδελφοι του Γιώργου. Η αστυνομία ήρθε με περισσότερες δυνάμεις, από τη προηγούμενη φορά, έπειτα από κάλεσμα του AIOLOS COURIER και στάθηκε στο πλάι της συγκέντρωσης, χωρίς να ανακατευτεί περαιτέρω, αλλά και χωρίς να καταγράψει την παρουσία των μπράβων. Ο αποκλεισμός συνέβη επιτυχημένα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Η παρουσία των αλληλέγγυων ήταν ικανή να αποτρέψει κάθε ιδέα για επιθετική κίνηση από πλευράς του εργοδότη. Ενώ ο ίδιος έχασε για άλλη μια φορά την ψυχραιμία του και επιστρατέυοντας όλη την αλλαζονεία που συνηθίζουν να έχουν τ’ αφεντικά άρχισε να εκτοξεύει απειλές ότι θα μας κλείσει το σωματείο Αφού είδε η AIOLOS COURIER ότι η τρομοκρατία δεν πιάνει τόπο και δεν φεύγουμε, άρχισε να πετάει από ύψος σχεδόν 10 μέτρα στο πλάι του κτηρίου της εταιρείας φακέλους με αποστολές στους εργαζόμενους, δίνοντας τους εντολές από τα κινητά τηλέφωνα. Τελικά αποχωρήσαμε την ώρα που είχαμε προαποφασίσει για να παραβρεθούμε στην απεργιακή συγκέντρωση.



Οι μηνύσεις δεν μας σταματούν
Η τρομοκρατία δεν μας φοβίζει
Οι αγώνες μας δυναμώνουν
Αλληλεγγύη- Αυτοοργάνωση- Αντίσταση


ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΔΙΚΥΚΛΟΥ




ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ
Χρυσομαλλούσας 31Β
Μυτιλήνη 811 00
Τηλ. 22510 25277 Μυτιλήνη 10 Μαρτίου 2010

Προς : Σωματείο Εργαζομένων στα ΜΜΕ Λέσβου
Συλλόγους Καθηγητών
ΜΜΕ
Ανακοίνωση για τις απολύσεις στα Αιολικά Νέα
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου δηλώνει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του προς τους εργαζόμενους της ημερήσιας Εφημερίδας Μυτιλήνης «Αιολικά Νέα», η οποία την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οδηγήθηκε από τους ιδιοκτήτες της σε αναστολή λειτουργίας, αφήνοντας εν ψυχρώ χωρίς δουλειά και εισόδημα 20 εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, το κλείσιμο μιας εφημερίδας αποτελεί βαρύ πλήγμα για την πολυφωνία και τη δημοκρατία στον τόπο εν γένει.
Τα «Αιολικά Νέα» είναι απολύτως υγιής και βιώσιμη επιχείρηση, πράγμα που άλλωστε παραδέχτηκαν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της στο σχετικό δελτίο τύπου. Είναι βιώσιμη χάρη στην πολυετή εργασία αυτών ακριβώς των εργαζομένων, που τώρα πετιούνται στο δρόμο χωρίς κανένα αληθοφανή λόγο. Πραγματικός λόγος της αναστολής λειτουργίας είναι η πρόθεση τρομοκράτησης των εργαζομένων της επιχείρησης, κάποιοι από τους οποίους το τελευταίο χρονικό διάστημα πιέζονταν ανελέητα να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματική ειδικότητα που ασκούσαν.
Η αυθαιρεσία και ο εργοδοτικός ετσιθελισμός πρέπει να απαντηθούν δυναμικά από το εργατοϋπαλληλικό κίνημα.
ΚΑΤΩ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ!
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στα αιτήματα και τις ενέργειες των εργαζομένων των «ΑΙ.Ν.». Είμαστε μαζί σας. Θα νικήσετε!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ