Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις σε 2 σωματεία!

Mε αφορμή τις αφίσες του σωματείου της WIND που εμφανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουμε 2 σωματεία του ιδιωτικού τομέα (ένα κλαδικό και ένα επιχειρησιακό) που διακρίνονται για τον τρόπο λειτουργίας τους (άμεση δημοκρατία μέσα τους χωρίς παραταξιακά παιχνίδια, μεγάλη έμφαση/δύναμη στις Γενικές Συνελεύσεις και όχι στα Δ.Σ., μαχητικότητα, στήριξη και άλλων αγώνων και κλάδων και όχι συντεχνιακά στεγανά κ.α.) και που βρίσκονται στη μάχη των συλλογικών τους συμβάσεων. Δείτε τα δύο ενημερωτικά κείμενα.





Δελτίο Τύπου:


ANAKOINΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



Οι εργαζόμενοι στην WIND διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση για το 2008.



Εμείς, οι εργαζόμενοι στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας WIND, διεκδικούμε την υπογραφή της δεύτερης Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για το έτος 2008. Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στην εργασία μας, η οποία αντανακλάται στα πολύ καλά αποτελέσματα και τους ανοδικούς ρυθμούς της εταιρίας μας. Αυξήσεις στους μισθούς, με τις οποίες ένας εργαζόμενος θα ανταποκρίνεται με αξιοπρέπεια στην κάλυψη του ήδη αυξημένου κόστους ζωής. Διεκδικούμε την σύνδεση επιδομάτων με την φύση της εργασίας μας και τα ιδιαίτερα εργασιακά καθήκοντα που προκύπτουν μέσα από αυτήν. Ζητάμε:
Τα αυτονόητα για μια εταιρία διεθνούς αναγνώρισης - και η διοίκηση μέχρι στιγμής κάνει πως δεν ακούει.
Την καταβολή επιδόματος Ξένης Γλώσσας σε όλους τους εργαζόμενους που την χρησιμοποιούν - και η διοίκηση θεωρεί ότι η γνώση της δεν είναι αξιοποιήσιμο προσόν σʼ έναν εργαζόμενο και άρα δεν χρειάζεται να την αμοίβει.
Την αναγνώριση της γνώσης, των σπουδών και του πτυχίου των συναδέλφων από ιδιωτικά κολλέγια - και η διοίκηση βρίσκει προσχήματα για να τους θεωρεί και να τους αμοίβει ως απόφοιτους... Λυκείου.
Την αναγνώριση της εντατικής και παρατεταμένης εργασίας συναδέλφων μπροστά σε οθόνες με την καταβολή σχετικού επιδόματος - και η διοίκηση το προσπερνά, αδιαφορώντας για την επιβάρυνση της υγείας που προκύπτει από μια τέτοια εργασία.
Την σταδιακή εξομάλυνση των μισθολογικών αδικιών, αφού όλα τα τμήματα της εταιρίας και όλες οι κατηγορίες συναδέλφων έχουν με τον δικό τους τρόπο την ίδια συνεισφορά στα αποτελέσματά της - και η διοίκηση επιμένει να διατηρεί μισθολογικά χάσματα, για να μας διαιρεί.
Ουσιαστική βοήθεια (άδειες, ωράριο) για τις εργαζόμενες μητέρες και εγκύους. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που τα στελέχη της εταιρίας έχουν μισθούς πολλαπλάσιους απʼ αυτόν ενός μέσου εργαζόμενου, απολαμβάνουν υψηλότατα μπόνους και πολλά ακόμα προνόμια και παροχές. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να ζούμε από έναν μισθό, κάτι που στις μέρες μας έχει γίνει άγνωστη λέξη. Ζητάμε την αλληλεγγύη σας στα αιτήματά μας, γιατί οποιαδήποτε επιτυχία σήμερα για εμάς, τους εργαζόμενους της WIND, θα είναι επιτυχία για όλους τους εργαζόμενους και αρχή δημιουργίας ευνοϊκότερων συνθηκών διεκδίκησης και για άλλα τμήματα της εργαζόμενης κοινωνίας. Πιστεύουμε με την ενότητα την δύναμη και αποφασιστικότητα των εργαζομένων της WIND και την αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζομένων, θα νικήσουμε.

Το ΔΣ του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην WIND http://www.pasetim.com/









ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Λόντου 6 (βʼ όροφος) Εξάρχεια
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-3820537, e-mail: sylyp_vivliou@yahoo.gr


Συνάδελφοι εργαζόμενοι στα βιβλιοπωλεία, τα βιβλιοχαρτοπωλεία, τους εκδοτικούς οίκους, τα πρακτορεία διακίνησης βιβλίων

Οι διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες για τη Συλλογική Σύμβαση του 2008 ξεκίνησαν. Πρέπει να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις.

Με αρκετή καθυστέρηση και παλινωδίες ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Μια πρώτη συνάντηση έγινε στα γραφεία της ΠΟΕΒ στις 20/3, ανάμεσα σε 4μελή αντιπροσωπία του Συλλόγου μας και στον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕΒ κ. Στεφάνου, παρουσία και του νομικού συμβούλου της ΠΟΕΒ.

Η εργοδοτική πλευρά παρουσιάστηκε «ανέτοιμη», χωρίς συγκεκριμένες αντι-προτάσεις στα ζητήματα που θέτει το κατατεθέν από μας Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης. Η μη «ετοιμότητα» μάλλον δεν ήταν τυχαία. Όσα αιτήματα προβάλλαμε (μισθολογικά ή θεσμικά) αντιμετωπίστηκαν με μια επωδό: «Να πάρετε υπόψη σας ότι στον κλάδο μας οι εταιρείες είναι μικρομεσαίες και δεν αντέχουν να δώσουν καλύτερους μισθούς. Δε βγαίνουμε, θα κλείσουμε».
Οι ανάγκες, λοιπόν, και τα αιτήματά μας θα πάνε άπατα, επειδή είχαμε την ατυχία να πέσουμε σε «μικρομεσαίους και προβληματικούς»; Αλλά για ποιους «μικρομεσαίους» μιλάμε; Στο χώρο του βιβλίου, τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα τεράστιο γιγαντισμό και στις εκδόσεις με εκδοτικούς οίκους – κολοσσούς και στη λιανική πώληση με μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα. Η ΠΟΕΒ εκπροσωπεί όλους τους εργοδότες, δεν εκπροσωπεί μόνο τους «μικρομεσαίους». Η Κλαδική ΣΣΕ ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, για αυτούς που δουλεύουν σε «μικρομεσαίους», για αυτούς που δουλεύουν σε μεγάλους, ακόμη και για τους εργαζόμενους στα τμήματα βιβλίου των πολυκαταστημάτων π.χ. HODOS, PUBLIC, FNAC. Και τέλος πάντων, το ενοίκιο, η ακρίβεια, οι υποχρεώσεις είναι το ίδιο για όλους μας σε όποιον εργοδότη και αν δουλεύουμε. Μήπως πρέπει να λυπηθούμε τα αφεντικά για τις δυσκολίες τους και να τσοντάρουμε και εμείς κάτι;

Στις 8/5 έγινε νέα συνάντηση στα πλαίσια του Οργανισμού ΜΕσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), στον οποίο έχουμε προσφύγει. Από το Σύλλογό μας παραβρέθηκαν 3 μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, μαζί με 2 μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας μας (ΟΙΥΕ). Από την εργοδοτική πλευρά ήταν πάλι ο κος Στεφάνου και ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΒ. Η άλλη εργοδοτική οργάνωση, ο ΣΕΚΒ που έχει προσκληθεί στις διαπραγματεύσεις, δε μας έκανε την τιμή να παραβρεθεί. Ο ΣΕΚΒ έχει δηλώσει, ότι εξουσιοδοτεί την ΠΟΕΒ να χειριστεί το ζήτημα των αυξήσεων και της ΣΣΕ. Μπορεί, στα δικά τους ζητήματα σαν εργοδότες, ΣΕΚΒ και ΠΟΕΒ να μαλλιοτραβιούνται, απέναντι όμως στα αιτήματα των εργαζομένων έχουν αρραγές μέτωπο.
Και πάλι η εργοδοτική πλευρά δεν είχε συγκεκριμένες αντι-προτάσεις. Η διάθεσή της για τις μισθολογικές αυξήσεις φάνηκε να είναι ότι ισχύει στην Εθνική ΣΣΕ που υπέγραψαν ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, δηλαδή 3,45% από 1/1/08 και 3% από 1/9/08. Δηλώθηκε ότι θα εξετάσει με καλή διάθεση ένα – δύο θεσμικά ζητήματα, όπως την ένταξη νέας ειδικότητας του διανομέα-courier, την άδεια αιμοδοσίας, την επαναδιατύπωση με πιο σαφή τρόπο της αργίας του Αγίου Πνεύματος, επίσης ίσως δει θετικά κάποιο από τα επιδόματα που διεκδικούμε. Και αυτά, θα τα μελετήσει. Δεν υπήρξε καμία δέσμευση.

Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι, δεν μπορεί να είναι μπούσουλας της διαπραγμάτευσης η Εθνική ΣΣΕ, η οποία υπολείπεται πολύ από τις πραγματικές ανάγκες, με την υπογραφή της οποίας διαφωνούμε κάθετα και βρισκόμαστε σε ρήξη με την ΓΣΕΕ και η οποία ούτως ή άλλως δεν μπορεί και δεν πρέπει να καθηλώσει τις κλαδικές συμβάσεις.
Επιμείναμε στην ένταξη νέων ειδικοτήτων ώστε η ΣΣΕ Βιβλίου να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στο χώρο: διανομείς – courier, εργατοτεχνίτες, εργαζόμενοι γραφικών τεχνών (πληκτρολόγοι – δακτυλογράφοι, φωτοστοιχειοθέτες - σελιδοποιοί, σελιδοποιοί – γραφίστες), βοηθητικό προσωπικό (εργαζόμενοι στα κυλικεία και στα καφέ/μπαρ των βιβλιοπωλείων ή των πολυχώρων).
Επιμείναμε στην προβολή κάποιων επιδομάτων που πρέπει να δίνονται γενικευμένα σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις ειδικότητες και τα οποία δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να λειτουργούν επικουρικά στους συμπιεσμένους και μη ικανοποιητικούς μισθούς.
Δώσαμε, τέλος, μεγάλη βαρύτητα στις θεσμικές ρυθμίσεις που έχουμε διατυπώσει.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο. Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα. Το διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι με το πετρέλαιο και τώρα με τα τρόφιμα έχει ξεφτιλίσει εντελώς το εργατικό εισόδημα. Σε κάποιες χώρες του Τρίτου Κόσμου, καθώς και στους απόκληρους των ανεπτυγμένων χωρών, το φάντασμα της πείνας έχει κάνει την απειλητική του εμφάνιση. Πέρυσι το πετρέλαιο στοίχιζε 68 δολάρια το βαρέλι και φέτος 120. Όλοι προβλέπουν ότι θα κάνει νέα άλματα, παρασύροντας τα πάντα σε μια τρελή κούρσα ανατιμήσεων. Αυτές τις μέρες, ανακοινώνονται αυξήσεις σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά της τάξης του 20%, καθώς και στα τιμολόγια παρεχόμενων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Το ενιαίο εισιτήριο 80 λεπτών είναι μια ακόμη ακραία έκφραση αυτής της κατάστασης.
Τη στιγμή που ο επίσημος πληθωρισμός, πόσο μάλλον ο πραγματικός, τρέχει με 4.5%, τη στιγμή που το εργατικό εισόδημα δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, η ΓΣΕΕ υπέγραψε αύξηση ούτε
1 ευρώ την ημέρα.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι όσο ποτέ αναγκαία η ενότητα των εργαζομένων, η συσπείρωση στα σωματεία και τις εργατικές συλλογικότητες, η διεκδίκηση και ο αγώνας, η αλληλεγγύη.
Να πάρουμε την υπόθεση των μισθών και των αυξήσεων στα χέρια μας. Ακόμη και τώρα που η διαπραγμάτευση για τη νέα ΣΣΕ οδεύει προς ολοκλήρωση, να σκεφτούμε, να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε μορφές πίεσης προς τους εργοδότες.
Να ανοίξουμε μια διαρκή διαδικασία, στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο, συλλογικής διεκδίκησης καλύτερων μισθών και καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Τα αφεντικά μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!

Όλοι στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Κυριακή 25 Μάη 11.30 π.μ.
στα γραφεία του Συλλόγου (Λόντου 6 - βʼ όροφος, Εξάρχεια)

Όλοι στη ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στην Έκθεση Βιβλίου
Κυριακή 18 Μάη 7.00 μ.μ.
στην αρχή της Δ. Αρεοπαγίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: