Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008

Η "τρέλα" των δημοτικών επιχειρήσεων...

Δημοσιεύουμε μια ανακοίνωση των εργαζομένων στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου Αττικής «Επικοινωνία 94» που βρίσκονται εδώ και 10 μέρες σε απεργία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σταθμός (συμπεριλαμβανομένης και μίας απόλυσης εργαζομένου).

Αφορμή της δημοσίευσης είναι το ότι η ανακοίνωση εκφράζει σε μεγάλο βαθμό το τι συμβαίνει στις δημοτικές επιχειρήσεις. Για όποιον δεν γνωρίζει, οι δήμοι και οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι οι πρωταθλητές στην εισαγωγή επισφαλούς εργασίας: μπορείς να συναντήσεις κάθε λογής σύμβαση που διαχωρίζει τον έναν εργαζόμενο από τον άλλο. Επιπλέον, η "ανανέωση" των συμβάσεων υπόκειται κάθε φορά στα σχέδια του τοπικού κομματικού άρχοντα-δημάρχου, που καταφέρνει με αυτό τον τρόπο, και να στήνει ένα δίκτυο πελατειακών σχέσεων με τους δημότες, και ένα μηχανισμό πειθάρχησης (αφού οι "άτακτοι" εργαζόμενοι δεν επαναπροσλαμβάνονται). Οι πληρωμές στις δημοτικές επιχειρήσεις συχνά απουσιάζουν (για μήνες παραμένει κόσμος απλήρωτος π.χ. δημοτικές επιχειρήσεις Ευόσμου Θεσσαλονίκης) και τέλος, επικρατεί συνέχεια ένα κλίμα τρομοκρατίας και πειθάρχησης ότι "λεφτά δεν υπάρχουν, τα προγράμματα κόβονται". Μάλιστα, αυτά που απειλούνται είναι κυρίως τα κοινοφελή κομμάτια των δήμων π.χ. παιδικοί σταθμοί, προγράμματα "Βοήθεια στο Σπίτι", πολιτιστικά προγράμματα κ.α.
Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα οι εργαζόμενοι έχουν κατά καιρούς κινητοποιηθεί. Παρολαυτά στους δήμους-δημοτικές επιχειρήσεις, πέρα από τις αντικειμενικές διαιρέσεις που υπάρχουν στα εργασιακά καθεστώτα και που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη της κοινότητας συμφερόντων, της αλληλεγγύης, του αγώνα, υπάρχει και μια αξιοσημείωτη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που παίζει και αυτή...το ρόλο της...Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία...

Ακολουθεί η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση – Ψήφισμα των εργαζομένων στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου Αττικής «Επικοινωνία 94»

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Προς: 1) Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής
2) Τους προέδρους και τα Δ.Σ. των Δημοτικών Επιχειρήσεων του Ηρακλείου Αττικής
3) Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο
4) Τους προέδρους και τα Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ και όλων των συλλόγων εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής.

Οι εργαζόμενοι του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Επικοινωνία 94», βρισκόμαστε σε διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 20 Μαΐου και συνεχίζουμε την απεργία που έχουν εξαγγείλει τα κλαδικά μας σωματεία (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ, ΕΣΠΗΤ), με αίτημα την επαναπρόσληψη του συνάδελφου δημοσιογράφου, συνδικαλιστικού εκπροσώπου της ΕΣΗΕΑ Τάσου Τατάρογλου. Η δημοτική αρχή έχει δημιουργήσει εσκεμμένα σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία και το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης ραδιοφωνίας, όπως και σε άλλες δημοτικές επιχειρήσεις του Ηρακλείου (βρεφονηπιακοί σταθμοί, κοινωνική πολιτική κ.α.). Η επιλογή της απόλυσης του συγκεκριμένου συναδέλφου αποτελεί πρόκληση για τη διαμόρφωση τεχνητού αδιεξόδου, με άρρητο στόχο την απαξίωση, όχι μόνο του ραδιοφώνου μας, αλλά όλων των δημοτικών λειτουργιών, το μέλλον των οποίων διαγράφεται ζοφερό, πλην ίσως των πελατειακών σχέσεων που ο ίδιος ο δήμαρχος κ.Σταύρος Γεωργόπουλος, προσπαθεί να επιβάλλει.
Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με «εξορθολογισμό» των κοινωνικών υπηρεσιών και των δημοτικών επιχειρήσεων. «Οικονομική εξυγίανση» δεν μπορεί να γίνει με την απόλυση εργαζομένων που αμείβονται με 400, 500 και 800 ευρώ μηνιαίως, την στιγμή που ξοδεύονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για δημόσιες σχέσεις του Δήμου και του δημάρχου.
Πληροφορούμε τους δημότες της πόλης του Ηρακλείου, ότι στον ραδιοφωνικό σταθμό προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 34 εργαζόμενοι, η πλειοψηφία των οποίων με 2ωρες και 3ωρες συμβάσεις. Η σημερινή συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων (δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών) στον δημοτικό ραδιοσταθμό «Επικοινωνία 94», συνεκτιμώντας τα παραπάνω δεδομένα που απειλούν ευθέως την τύχη του σταθμού (ιδιοκτησιακό καθεστώς, περιεχόμενο προγράμματος, θέσεις δουλειάς και εργασιακές σχέσεις) όπως και των άλλων δημοτικών υπηρεσιών, αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και να ζητήσει:
Την ανάκληση της απόλυσης του συνάδελφου δημοσιογράφου, συνδικαλιστικού εκπροσώπου της ΕΣΗΕΑ, Τάσου Τατάρογλου.
Την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων των σωματείων του κλάδου (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ) αλλά και όλων των σωματείων των εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου, που θα θέτουν προ των ευθυνών του, τον δήμαρχο κ.Σταύρο Γεωργόπουλο και να δίνουν διέξοδο στα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε.
Την συμπαράσταση των δημοτών της πόλης του Ηρακλείου και την άσκηση από μέρους τους, του δημοκρατικού τους δικαιώματος, να ελέγξουν τις ανεξήγητες, αδιέξοδες και επικίνδυνες αποφάσεις και τις παραλήψεις των θεσμικών οργάνων του Δήμου (Δημοτικό Συμβούλιο και διοικήσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων).

Ηράκλειο Αττικής 28 Μαΐου 2008
Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94»

Δεν υπάρχουν σχόλια: