Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Διασώζοντας τη μνήμη του Εκπαιδευτικού Κινήματος!

Το βιβλίο

"Φοιτητικές καταλήψεις - Απεργία δασκάλων:
Μια συνάντηση που (δεν) έγινε"

εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες σε 1.000 αντίτυπα στην Αθήνα από τους
"Αιώνιους καταληψίες - Αμετανόητους απεργούς και άλλους προλετάριους συντρόφους".

Το προβάλλουμε ακριβώς γιατί κάποιοι από εμάς ανήκουν σε αυτούς τους "αμετανόητους απεργούς" και μάλιστα συμμετείχαν στο ανοικτό διήμερο απεργών δασκάλων/καταληψιών φοιτητών που πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Ιούνη του 2007 στο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό καθότι διασώζει τη μνήμη του κινήματος
(θυμίζουμε το ιστορικό βιβλίο "Αυτοί οι αγώνες συνεχίζονται" που μας δίδαξε τόσα και τόσα για το τι έγινε στους αγώνες της μεταπολίτευσης). Αποτελεί βέβαια μια καταγραφή υποκειμενική (και πως θα μπορούσε άλλωστε). Μια καταγραφή από ανθρώπους που συναντήθηκαν μέσα στο κίνημα, μια καταγραφή που έχει τη δύναμη να μην είναι "φιλτραρισμένη" από τις "γραμμές" κάποιων κομμάτων ή συνδικαλιστικών παρατάξεων (φοιτητικών ή εργατικών).


Όπως εύστοχα αναφέρεται:

"Την περίοδο 2006-2007 μια "περίεργη αρρώστια" κατέλαβε το μεγαλύτερο κομμάτι των ανθρώπων που εμπλέκονται είτε από θέση διδάσκοντα, είτε από θέση διδασκόμενου, στο εκπαιδευτικό εργοστάσιο. Για ένα χρόνο αποφάσισαν να παρατήσουν τις αίθουσες διδασκαλίας και να βγουν στους δρόμους. Αποτέλεσμα αυτής της "αρρώστιας" είναι κι η παρούσα έκδοση. Το ενωτικό σημείο που μας έφερε σε επαφή ήταν η συμμετοχή στα κινήματα των φοιτητών και των δασκάλων από μέσα και από τα κάτω. "Από μέσα" λέγοντας, εννοούμε την κινηματική παρέμβαση με κοινωνικούς κι όχι ιδεολογικούς όρους, θεωρώντας δηλαδή αυτονόητη τη συμμετοχή μας στα κινήματα λόγω της κοινωνικής μας θέσης. "Από τα κάτω" λέγοντας, εννοούμε τη συμμετοχή μας στον αγώνα χωρίς να κατέχουμε κάποια θεσμική/συνδικαλιστική θέση και δίνοντας ταυτόχρονα καθημερινή μάχη ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τη λογική της ανάθεσης του αγώνα σε κάποιους "ειδικούς" κι αντιπροσώπους."

Η έκδοση περιλαμβάνει πρόλογο της εκδοτικής ομάδας, χρονολόγιο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και των κινήσεων αντίστασης που αναπτύχθηκαν από το Σεπτέμβρη του 2004 μέχρι το Μάιο του 2007, καταγραφή των εισηγήσεων και των συζήτησεων καθώς και παράρτημα στο οποίο περιλαμβάνονται προκηρύξεις, κινηματικό υλικό από τις κινητοποιήσεις και μια λίστα με τα συνθηματα που γεννήθηκαν στον ένα χρόνο που περάσαμε στο δρόμο. "

Για επικοινωνία έτσι ώστε να προμηθευτείτε το βιβλίο:
aperkat0607@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: