Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Νέα (καλά) από το Κ.Υ. Ζαγκλιβερίου!

Την Παρασκευή 21 – 3 – 2008 έγινε στο Ζαγκλιβέρι ανοικτή συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής και των μελών της Σύσκεψης Εργαζομένων στο Κ.Υ. Ζαγκλιβερίου. Στη συγκέντρωση μαζεύτηκαν περί τα 150 άτομα, κάθε ηλικίας, καθώς το θέμα αφορούσε τα προβλήματα του μικροβιολογικού αλλά και του Παιδιάτρου. Από τη συγκέντρωση έλειψαν κάτοικοι κάποιων χωριών όπου προφανώς δεν έγινε καλή ενημέρωση.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν δύο από τους Δημάρχους της περιοχής (Καλλινδοίων και Κορώνειας). Ο ένας προσπάθησε να πει ότι δε γίνεται τίποτα, ενώ ο άλλος ότι κάνουν ό,τι μπορούν και ότι θέλει μία έως δύο εβδομάδες για να λύσει το θέμα. Και οι δύο αντιμετωπίστηκαν τουλάχιστον με επιφυλακτικότητα από τους κατοίκους, οι οποίοι ήταν σαφές ότι ήθελαν να ακούσουν μόνο προτάσεις που θα οδηγούσαν σε άμεση λύση. Οι υποσχέσεις των Δημάρχων έπεσαν στο κενό καθώς εκ μέρους της Σύσκεψης ειπώθηκε ότι οι ίδιες υποσχέσεις δόθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν και ότι πλέον είναι πολύ αργά. Οι Δήμαρχοι είπαν επίσης ότι δε συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις τις οποίες μάλιστα δεν επιθυμούν.
Η συγκέντρωση τελείωσε με τη δυναμική λήψη απόφασης για τη δημιουργία επιτροπών που θα έρθουν σε επαφή με τους Διοικητές για τα προβλήματα (όχι μόνο τα δύο που προαναφέρθηκαν αλλά και άλλα που εκκρεμούν από παλαιότερα). Σε περίπτωση που δεν θα δεχτούν οι διοικητές τις επιτροπές ή που δε θα δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις, τότε θα πραγματοποιηθεί άμεσο κατέβασμα με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.
Η συγκέντρωση ήταν δυναμική, κάτι που φάνηκε από τις αντιδράσεις του κόσμου απέναντι σε δηλώσεις των Δημάρχων που δεν ήταν στη «σωστή» κατεύθυνση, αλλά και από την τελική απόφαση. Επίσης ήταν φανερό από όλες τις τοποθετήσεις, αλλά και από τα πηγαδάκια πριν και μετά, ότι όλοι είναι πολύ καλά ενημερωμένοι αλλά και αποφασισμένοι καθώς είναι ένα ζήτημα που τους έχει απασχολήσει λίγο ως πολύ όλους. Φάνηκε επίσης ότι όλοι ξέρουν να οργανώνουν και να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, αλλά και ότι έχουν την αναγκαία αυτοπεποίθηση για αυτές που πρόκειται να έρθουν αν δε λυθούν τα προβλήματα άμεσα.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις έγιναν συμπέρασμα την Τρίτη 08 – 04 – 2008. Η ημέρα αυτή ήταν η τελευταία διορία που είχαν δώσει οι επιτροπές στον Διοικητή της ΔΥΠΕ για να τους κλείσει ραντεβού, ενώ ταυτόχρονα είχαν περάσει και οι δύο εβδομάδες που είχαν ζητήσει οι Δήμαρχοι. Σε συναντήσεις που είχαν οι επιτροπές και σύμφωνα με την απόφαση που είχε παρθεί στη μεγάλη συγκέντρωση, όρισαν άμεσα την 21η Απριλίου ως ημέρα κατεβάσματος με Λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη. Αποφάσισαν την άμεση κινητοποίηση από πόρτα σε πόρτα και την ακριβή καταγραφή αυτών που θα κατέβαιναν ώστε να κλειστούν και τα αντίστοιχα Λεωφορεία. Αποφασίστηκαν επίσης δύο εκδηλώσεις σε χωριά όπου τις προηγούμενες φορές υπήρχε μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενώ τώρα όχι, λόγω κακής ενημέρωσης.
Αυτό που είχε μεγάλη πλάκα όμως ήταν ότι αποφάσισαν να ζητήσουν από τους Δημάρχους να πάρουν αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια στήριξης των κινητοποιήσεων αλλά και να πληρώσουν τα Λεωφορεία. Το αίτημα πρόλαβε να τεθεί μόνο στον ένα Δήμαρχο ο οποίος ενώ την Πέμπτη έδιωξε την Επιτροπή, την Παρασκευή όλο το πρωί έτρεχε στη ΔΥΠΕ και στο Ιπποκράτειο για να δοθεί κάποια λύση.
Και ω! του θαύματος εντελώς τυχαία την Παρασκευή το πρωί ήρθε παρασκευάστρια στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Κ.Υγ. Ζαγκλιβερίου, ενώ ειπώθηκε ότι επρόκειτο την ερχόμενη εβδομάδα να δημοσιευτεί στις εφημερίδες η προκήρυξη των δύο θέσεων Παιδιάτρων του Κ.Υγ. Ζαγκλιβερίου (αυτά τα δύο ήταν τα πιο καυτά και πιο πρόσφατα από τα αιτήματα της κινητοποίησης).
Αβρόχοις ποσί!!!
Οι επιτροπές αποφάσισαν να δεχτούν ως κίνηση καλής θέλησης τις δύο αυτές κινήσεις και να αναστείλουν την κινητοποίηση. Επειδή όμως η παρασκευάστρια είναι με απόσπαση για τρεις μήνες, επειδή δεν έγινε κουβέντα για επικουρικό Παιδίατρο αλλά και επειδή δεν αντιμετωπίστηκαν τα άλλα εξίσου σημαντικά αιτήματα, οι επιτροπές αποφάσισαν να επιμείνουν στην απόφαση για συνάντηση με το Διοικητή.

Ένας αλληλέγγυος στον αγώνα του Ζαγκλιβερίου
Απρίλης 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: