Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Να σταματήσει επιτέλους η "προβοκατορολογία" μέσα στο κίνημα!

Όποιος χτυπάει την ελευθερία της έκφρασης μέσα στο εργατικό κίνημα, χτυπάει το ίδιο το κίνημα
και ευνοεί τους εχθρούς του, τους καπιταλιστές και το κράτος



Στις 3 Μαρτίου 2008, έγινε η Πανελλαδική Ολομέλεια Προέδρων των Συλλόγων Δασκάλων-Νηπιαγωγών, στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ, που συγκάλεσε το Δ.Σ. της ΔΟΕ, για να αποφασίσει μετά τις Γενικές Συνελεύσεις που προηγήθηκαν τις κινητοποιήσεις (απεργίες) του κλάδου μπροστά στην κατάθεση του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Κερατσινίου-Περάματος Ακρίτας Καλούσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, χαρακτήρισε «ασφαλίτικο και προβοκατόρικο» κείμενο το οποίο συντάχθηκε και μοιράστηκε από δασκάλους και δασκάλες μέλη των δασκαλικών συλλόγων «Παρθενώνας», Περιστερίου, Ν. Σμύρνης, Κερατσινίου-Περάματος, και Α΄ Αθήνας. Επίσης καταλόγισε στο μέλος του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Κερατσινίου-Περάματος Γιώργο Καρούτσο, έναν από τους συντάκτες του κειμένου, δείχνοντάς τον με το χέρι την ώρα που μιλούσε, ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη ζωή και τις δραστηριότητες του Συλλόγου και ότι «εμφανίστηκε μόλις προχθές στη γενική συνέλευση» του συλλόγου τους. Τέλος, με έναν τρόπο απειλητικό, ανέφερε ότι ο συνάδελφος Γιώργος Καρούτσος «θα απολογηθεί για όσα έγραψε στην επόμενη γενική συνέλευση».

Το «ασφαλίτικο και προβοκατόρικο» -κατά τον Ακρίτα Καλούση- κείμενο, ασκούσε κριτική σε συγκεκριμένες παρατάξεις για τη στάση τους τόσο μέσα στους συλλόγους, όσο και μέσα στη ΔΟΕ γενικότερα, όλο το προηγούμενο διάστημα που συζητιόταν ο τρόπος δράσης του κλάδου των εκπαιδευτικών της Αʼβάθμιας Εκπαίδευσης ενάντια στο νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η κριτική αυτή στρεφόταν και εναντίον των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ - ΚΙΝΗΣΕΩΝ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ και αυτό είναι που ενόχλησε τον Ακρίτα Καλούση, που είναι μέλος τους.

Ανεξάρτητα από τη γνώμη που μπορεί να έχει κανείς για τα όσα το κείμενο αυτό εκθέτει και για την κριτική που ασκεί, θεωρούμε απαράδεκτο, αντι-συναδελφικό και σε τελική ανάλυση αντι-κινηματικό τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το κείμενο και τους συντάκτες του ο συγκεκριμένος «συνδικαλιστής».

Εκτός και αν ο Ακρίτας Καλούσης ξέρει κάτι πολύ σημαντικό για το συνάδελφο, το οποίο και όλοι εμείς πρέπει να μάθουμε. Αν ο κύριος Καλούσης έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Γιώργος Καρούτσος είναι «ασφαλίτης και προβοκάτορας», θα προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο εργατικό κίνημα ξεσκεπάζοντας με δημόσιο τρόπο αυτό το ύποπτο στοιχείο που γλίστρησε μέσα στις γραμμές του (!!!).

Τον Γιώργο Καρούτσο, μέλος της συνέλευσής μας, τον γνωρίζουμε από παλιά. Τον θυμόμαστε, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στα Εξεταστικά Κέντρα για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, δεμένο με χειροπέδες και ξαπλωμένο στο δρόμο μπροστά στις μπότες των ΜΑΤατζήδων, έχοντας συλληφθεί μαζί με άλλους αγωνιστές που σήμερα είναι συνδικαλιστές των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στην Εκπαίδευση. Από το 1998 έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Η Ασφάλεια μπορεί να τον στρατολόγησε και εμείς να μην το ξέρουμε (!!!). Ας βοηθήσει ο κύριος Ακρίτας Καλούσης τόσο εμάς, όσο και όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, να ανοίξουμε τα μάτια μας (!!!).

Η συμπεριφορά αυτή του συγκεκριμένου «συνδικαλιστή» είναι αντιδημοκρατική, συκοφαντική και τραμπούκικη. Σηματοδοτεί μια ταχτική, σύμφωνα με την οποία όποιος εργαζόμενος κριτικάρει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, ή την πολιτική συγκεκριμένων παρατάξεων, μπορεί να χαρακτηριστεί απʼ αυτούς που κατέχουν θεσμικές θέσεις, «ασφαλίτης» και «προβοκάτορας». Μια τέτοια ταχτική αποτελεί χτύπημα στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την ελευθερία του λόγου που πρέπει να υπάρχει μέσα στο εργατικό κίνημα και γιʼ αυτό πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά.

Πιστεύουμε πως ο Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Κερατσινίου-Περάματος πρέπει να πάρει θέση για το συγκεκριμένο γεγονός (στα πλαίσια του Δ.Σ. και της Γ.Σ. του), καλώντας τον Ακρίτα Καλούση να ανακαλέσει τους ανυπόστατους χαρακτηρισμούς και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε.
Πρέπει επίσης να τοποθετηθούν, και η ΔΟΕ, μιας και συνέβη στα πλαίσια δικής της συνδικαλιστικής διαδικασίας, αλλά και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Δεν πιστεύουμε πως θα υπάρξουν αγωνιστές των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ που θα εγκρίνουν, θα συγκαλύψουν, θα ανεχτούν μια τέτοια συμπεριφορά.

Το δικαίωμα της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών το έχει κατακτήσει με σκληρούς αγώνες δεκαετιών η εργατική τάξη. Συνάδελφοί μας χτυπήθηκαν, δικάστηκαν, φυλακίστηκαν, υπέστησαν τα πάνδεινα, για να μπορεί κάθε συνάδελφος, κάθε ομάδα, κάθε συλλογικότητα, κάθε τάση του κινήματος να απευθύνεται γραπτά ή προφορικά σε όλους τους συναδέλφους, σε κάθε εργασιακό χώρο. Η διάδοση των ιδεών, η συζήτηση, η πάλη των απόψεων είναι συστατικό στοιχείο, είναι το οξυγόνο της εργατικής δημοκρατίας. Ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός, βέβαια, έχει άλλη άποψη και για την εργατική δημοκρατία και για την πάλη των ιδεών, των απόψεων και των προτάσεων. Μια αντίληψη ιδιοκτησιακή, μια αντίληψη αποκλεισμού κάθε κριτικής, μια αντίληψη «πολυκαταστήματος». Αυτή ακριβώς η αντίληψη θεωρούμε ότι εκφράστηκε στη συκοφαντική επίθεση ενάντια στο συνάδελφό μας.

Το δικαίωμα να απευθυνόμαστε στους συναδέλφους εργαζόμενους δεν το απεμπολούμε, δεν το διαπραγματευόμαστε, δεν το θέτουμε στην κρίση κανενός γραφειοκρατικού μηχανισμού. Τέτοιες πρακτικές είναι καταδικασμένες στη συνείδηση κάθε εργαζόμενου, γιʼ αυτό και δε θα περάσουν.


ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΑΝΕΡΓΩΝ για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
anoixti_synelefsi@yahoo.gr


Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ είναι μια αυτόνομη και ανοιχτή συσπείρωση εργαζομένων και άνεργων που παλεύει ενάντια στο κράτος, τους εργοδότες, και τις επιλογές τους. Στόχος της είναι να προωθήσει την επικοινωνία, το συντονισμό των αγώνων και την εργατική αλληλεγγύη πέρα από κλαδικά και συντεχνιακά στεγανά. Οι αποφάσεις της λαμβάνονται αμεσοδημοκρατικά και η εκτέλεσή τους δεν ανατίθεται σε σωτήρες, μικρούς ή μεγάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: