Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

H μάχη στη WIND συνεχίζεται! Όχι στην καταστολή των εργαζομένων!

Ακολουθεί ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου της Wind (ΤΙΜ), επεξηγηματικό της κατάστασης.


ΕΝΩΜΕΝΟΙ – ΔΥΝΑΜΙΚΑ – ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ
- ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
- ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ, 5:30 μ.μ., στο εστιατόριο της Λ. Αθηνών

Συνάδελφοι,

την Τετάρτη 28/5 είχε γίνει η 3η συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου και εκπροσώπων της διοίκησης για την ΕΣΣΕ, όπου περιμέναμε απ’ αυτήν μια βελτιωμένη πρόταση. Αυτό άλλωστε είχαμε ζητήσει και με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης που της επιδόσαμε με την παράσταση διαμαρτυρίας στο Μαρούσι.
Η απάντησή τους ήταν και πάλι απογοητευτική, με τα ίδια «επιχειρήματα». Δεν έφεραν καμία ουσιαστικά βελτιωμένη πρόταση και προσπάθησαν να εξωραΐσουν κάπως την προηγούμενη. Έκαναν κάποιες μικρές υποχωρήσεις: στο επίδομα ξένης γλώσσας δήλωσαν ότι «θα μπορούσαν να το δώσουν αν και δεν το δικαούνται οι εργαζόμενοι στα καταστήματα» και για πρώτη φορά άνοιξαν παράθυρο για το επίδομα οθόνης, δηλώνοντας πως «θα μπορούσανε να το συμπεριλάβουν στις γενικές αυξήσεις» (χωρίς όμως να δίνουν καμία διευκρίνηση πως θα γίνει αυτό). Αυτές οι διαφοροποιήσεις ήταν αποτέλεσμα τοσο των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν για τα δύο αυτά επιδόματα, όσο και της παράστασης διαμαρτυρίας.
Όμως, οι συνολικές μας εκτιμήσεις από προηγούμενες συναντήσεις επαληθεύτηκαν. Όπως είχαμε τονίσει και πάλι, η εταιρεία θέλει να οριστικοποιήσει τις εξαιρετικά χαμηλές -σε σύγκριση με το κόστος ζωής- αυξήσεις που έδωσε. Να μετατρέψει την ΕΣΣΕ και το Σωματείο σε διακοσμητικά όργανα, που απλά νομιμοποιούν μια μισθολογική πολιτική που η ίδια μόνη της χαράζει και εφαρμόζει, μακρία από τις πραγματικές και αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή που ακόμα και ο επίσημος πληθωρισμός κινείται με 4,9% (η πραγματική ακρίβεια είναι βέβαια πολύ μεγαλύτερη), η «αύξηση» που προτείνουν είναι μόλις 4,6%, οχυρωμένοι κυρίως πίσω από την απαράδεκτα χαμηλή συμφωνία της ΓΣΕΕ. Το ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών σταθερά αναπτύσσεται και η εταιρεία παρουσιάζει ανοδική πορεία και σημαντικά κέρδη, δεν θεωρούνται επαρκείς λόγοι για να ανταμειφθούν οι εργαζόμενοι χάρη στους οποίους επετεύχθησαν αυτά τα αποτελέσματα. Κι όμως, στους εργαζόμενους οφείλονται τα 400 καταστήματα, όπως και η περηφάνια για τη βράβευση της εταιρίας (Mobile Awards 2008) με το καλύτερο δικτυο customer care (με το 82% των εισερχόμενων κλήσεων να εξυπηρετείται σε λιγότερο από 20 δευτ., χάρη στην εντατικοποίηση της εργασίας των συναδέλφων μας), με την καλύτερη υπηρεσίας προστιθέμενης αξίας (ADSM) κλπ.

§ Δεν είδαμε καμία διάθεση σύγκλισης των μισθών και μείωσης των μισθολογικών ψαλίδων -το αντίθετο μάλιστα-, που τόσα χρόνια αποτελεί πηγή γκρίνιας και δυσαρέσκειας ανάμεσα στους συναδέλφους.
§ Δεν είδαμε καμία διάθεση να ενσωματωθεί στη σύμβαση η πρόβλεψη για ένα μίνιμουμ ποσό αύξησης και σε εκείνους τους συναδέλφους που ενδεχομένως έχουν κάποια οικειοθελή παροχή, δείχνοντας μια όλο και μεγαλύτερη αδιαφορία κυρίως για τους παλιότερους συναδέλφους.
§ Για τους συναδέλφους με πτυχία από μη αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα (κυρίως του εξωτερικού), η Διοίκηση αρνείται να αποδεχτεί μία ξεχωριστή μισθολογική κατηγορία, εμμένοντας ουσιαστικά στην απαράδεκτη άποψη ότι «είναι απόφοιτοι Λυκείου».
§ Παρά τη μικρή διαφοροποίηση που υπήρξε για την επέκταση του επιδόματος ξένης γλώσσας, παραμένει όμως η άρνησή τους να επεκτείνουν το επίδομα αυτό στους συναδέλφους των οικονομικών και διοικητικών τμημάτων.
§ Πρότειναν αύξηση του επιδόματος κέντρου κλήσης σε 6% από 5% και ότι «θα εξετάσουν» τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις μητέρες σε σχέση με τον καινούργιο νόμο για το ασφαλιστικό. Το τελευταίο προσπαθούν να το παρουσιάσουν σαν παραχώρηση, ενώ απλά θα... εφαρμόσουν τον νόμο.
§ Αρνούνται στην πράξη το επίδομα οθόνης και χρήσης Η/Υ, αφού υποτίθεται θα το «συμπεριλάβουν στις γενικότερες αυξήσεις», πράγμα όμως αδύνατο με το «τεράστιο» ποσοστό του 4,6% που προτείνουν.

Από την δική μας πλευρά, τονίστηκε ότι η ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε όχι μια τυπική υπογραφή, αλλά μια σύμβαση που θα διασφαλίζει το αυτονόητο: όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ζουν από έναν μισθό.

Σε μια εποχή όπου το ζήτημα της ακρίβειας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, θεωρούμε ότι η προστασία της αξίας του μισθού μας, σε συνδυασμό με την προσπάθεια για έλεγχο και μείωση των τιμών και του κόστους ζωής, αποτελεί μονόδρομο για όλους τους εργαζομένους.
Την στιγμή που ο επίσημος πληθωρισμός “τρέχει “ με 4,9 % και οι αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι σχεδόν καθημερινές (όπως και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου), είναι προφανές ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν καθώς και αυτές που προτείνονται, έχουν ήδη απορροφηθεί από το σημερινό κόστος διαβίωσης. Μπορούμε πλέον να μιλάμε χωρίς υπερβολή για… μειώσεις και όχι αυξήσεις μισθών μας.

Θεωρούμε προκλητικό και απαξιωτικό για την εργασίας μας, την στιγμή που η διοίκηση της WIND προτείνει ευτελείς αυξήσεις, να κυκλοφορούν στον Τύπο πληροφορίες για μπόνους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε υψηλόβαθμο στέλεχος της WIND (για την ολοκλήρωση της πώλησης της ΤΙΜ), δηλαδή περίπου τους μισθούς ενός έτους των εργαζόμενων όλης της εταιρίας.

Εν τω μεταξύ, μόλις χθες γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα θρασύτατης κίνησης από την μεριά του στελέχους της WIND Βασίλη Ζαφειράκου, που άσκησε μήνυση στον συνάδελφο και μέλος του ΔΣ στη Θεσσαλονίκη Στέφανο Μάλαμα, επειδή αυτός με την συνδικαλιστική του δράση είχε αναδείξει τα προβλήματα των συναδέλφων στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης και είχε προωθήσει την επίλυσή τους, ενάντια στις αυθαιρεσίες του Ζαφειράκου. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Σωματείου ότι η πρόσφατη άρνηση της εταιρίας να καταδικάσει την φραστική επίθεση του Ζαφειράκου ενάντια στον συνάδελφο Μάλαμα, θρέφει αυτές τις τρομοκρατικές νοοτροπίες και πρακτικές, που τσαλαπατάνε κάθε έννοια συνδικαλιστικής ελευθερίας. ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΑΛΑΜΑ!

Ταυτόχρονα, η εταιρία συνεχίζει την απαξίωση της εργασίας συναδέλφων με πολλά χρόνια υπηρεσίας, προσπαθώντας να τους οδηγήσει σε παραίτηση ή να τους «εκκαθαρίσει». Τελευταίο παράδειγμα η συνάδελφος Μαρία Γκριζιώτη, που απολύθηκε χθες.

Σ’ αυτό το σκηνικό, θεωρούμε απαράδεκτη την τακτική της εταιρείας, να επιμένει σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα αυξήσεων. Πόσο μάλλον όταν έχουν αρχίσει ήδη να υπογράφονται κλαδικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν αυξήσεις 7% για το 2008.

Στα πλαίσια αυτά το ΔΣ του Σωματείου, αποφάσισε να προτείνει στην Γ.Σ. :
- Την άμεση προσφυγή και καταγγελία της σύμβασης στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ).
- Την συνέχεια των κινητοποιήσεων μας.
- Την συμμετοχή του Σωματείου μας στο συλλαλητήριο για την ακρίβεια το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 19/06.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην Γενική Συνέλευση, στο εστιατόριο της Λ. Αθηνών, την Τετάρτη 18 Ιουνίου, στις 5.30 μ.μ., για να πάρουμε σχετικές αποφάσεις.

Συνάδελφοι,

Ο δρόμος της ενότητας και του αποφασιστικού αγώνα είναι ο μόνος που οδηγεί σε επιτυχίες και κατακτήσεις. Αυτό δείχνει και η περσινή εμπειρία, όταν η σύμβαση υπογράφηκε μετά από μήνες γενικών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων, μετά από δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας, μετά από την αντίστασή μας ενάντια στην αγωγή που είχε καταθέσει η διοίκηση της WIND για να θέσει «παράνομο» το Σωματείο. Στον ίδιο γνωστό και επιτυχημένο δρόμο πρέπει να βαδίσουμε και τώρα. Μην πιστέψουμε πως αν αναθέσουμε την υπόθεση της ΕΣΣΕ στο ΔΣ του Σωματείου θα πετύχουμε κάτι ικανοποιητικό. Η υπογραφή μιας ικανοποιητικής ΕΣΣΕ:
- δεν είναι θέμα καλής διαπραγμάτευσης, τεκμηριωμένων και αφοπλιστικών επιχειρημάτων.
- δεν θα κριθεί στην αίθουσα διαπραγματεύσεων του ΟΜΕΔ, αλλά κυρίως έξω από αυτή στην συσπείρωσή, την δυναμική και την αποφασιστικότητά μας.
Ακόμα και η μέχρι τώρα μετακίνηση της εταιρίας από τις «αυξήσεις» 4,1% που είχε προτείνει στην αρχή των διαπραγματεύσεων, είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών του Σωματείου, των Γενικών Συνελεύσεων και της παράστασης διαμαρτυρίας που έγινε, των εκατοντάδων υπογραφών που συγκεντρώθηκαν για την υποστήριξη συγκεκτριμένων αιτημάτων.

Μόνο με την ενεργή συμμετοχή στις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που συλλογικά και δημοκρατικά θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε στις γενικές μας συνελεύσεις, μπορούμε να πετύχουμε μια σύμβαση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και αυξήσεις που θα αποτρέπουν την υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου από την λαίλαπα της ακρίβειας.
Όσο πιο συλλογικά γίνουν οι διεκδικήσεις μας, τόσο πιο ικανοποιητικά θα είναι τα αποτελέσματα.

Συνεχίζουμε ενωμένοι, δυναμικά, αποφασιστικά την προσπάθειά μας
για να υπογράψει η Διοίκηση της WIND
αξιοπρεπή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2008.
Όχι στην λαίλαπα της ακρίβειας και την μείωση της αξίας των μισθών μας
13/06/08

Το ΔΣ του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: