Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Κινητοποίηση διανομέων στην Θεσσαλονίκη

Την προηγούμενη Τετάρτη, 1 Απριλίου, ένας νεαρός διανομέας πήγε να δουλέψει για πρώτη μέρα σε μια πιτσαρία. Μετά από λίγες ώρες, ο διανομέας πήγε μια παραγγελία που αποδείχτηκε φάρσα, κανείς δεν ήταν εκεί για να την παραλάβει. Το αφεντικό τσαντίστηκε.

Στη συνέχεια ήρθαν παραγγελίες για μια περιοχή που ο διανομέας δεν γνώριζε καλά και ζήτησε αν υπάρχει κάποιος χάρτης (που τα μαγαζιά υποχρεούνται να έχουν). Το αφεντικό ξανάτσαντίστηκε.

Μετά από λίγο το αφεντικό ζήτησε από τον διανομέα να φύγει. Τότε ο εργαζόμενος ζήτησε τα χρήματα για τις ώρες που δούλεψε, "έστω λεφτά για τις βενζίνες μου". Το αφεντικό ξανάτσαντίστηκε και τον έδιωξε ασκώντας βία.

Εχθές, 3ο περίπου άτομα, διανομείς από την κίνηση για τη δημιουργία σωματείου διανομέων και αλληλέγγυοι εργαζόμενοι/ες πήγαν έξω από την εν λόγω πιτσαρία, την απέκλεισαν για μισή ώρα μοιράζοντας κείμενα και τρυκάκια, χρησιμοποίησαν ντουντούκα για να καταγγείλουν τα γεγονότα στην γειτονιά, έβαλαν πανό πάνω στην τζαμαρία του μαγαζιού. Το αφεντικό τσαντίστηκε για μία ακόμη φορά. Αλλά αυτήν την φορά, τσαντίστηκε από την οργανωμένη εργατική δράση, και αυτό τον πόνεσε πιο πολύ, να ξεφτιλίζεται στην περιοχή του. Μάταια ήθελε να δώσει αυτά που δεν έδωσε, "δεν έγιναν έτσι τα πράγματα" κ.α. δικαιολογίες. Δικαιολογίες, γιατί αυτή η περίπτωση τραμπουκισμού δεν είναι μια εξαίρεση αλλά ο κανόνας στον χώρο του delivery.

Μετά την παρέμβαση ακολούθησε μοτοπορεία στην Αγ.Δημητρίου, οδό με πολλά μαγαζιά εστίασης. Ήταν μια από τις πρώτες κινήσεις της εργατικής συλλογικότητας των διανομέων της πόλης, που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της τον τελευταίο χρόνο.

Ακολουθεί το κείμενο και τρυκάκια που μοιράστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: