Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Κινητοποίηση στην WIND

Στην αδιαλλαξία και την κινδυνολογία της Διοίκησης της WIND να απαντήσουμε με ενότητα, αποφασιστικότητα και καθολική συμμετοχή στη
2ωρη Στάση Εργασίας την Πέμπτη 09/04/2009 στο τέλος του ωραρίου εργασίας.

Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις (στις 27/3 και 2/4) μεταξύ του ΔΣ του Σωματείου μας και της Διοίκησης της WIND για την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2009.

Ποια ήταν η απάντηση της Διοίκησης στα αιτήματά μας;
Επικαλέστηκαν την παγκόσμια οικονομική κρίση που τους αναγκάζει να πάρουν μέτρα ώστε δήθεν να μην έρθουν τα χειρότερα, όπως απολύσεις και ενδεχόμενο outsourcing σε πολλά τμήματα της εταιρίας.
Προσπάθησαν να μας παρουσιάσουν τραγική την κατάσταση της εταιρίας.
Διαφώνησαν με τις δηλώσεις του Κομηνάκη στην Ελευθεροτυπία ότι η κρίση δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις τηλεπικοινωνίες και ότι το δάνειο για την εξαγορά της ΤΙΜ από την WIND θα αποπληρώνεται μετά το 2012.
Ισχυρίστηκαν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου 3μηνου του 2009 είναι απελπιστικά.
Πως έχουν μειωθεί δραματικά -ακόμη και στα μισά χρήματα- οι μισθοί των στελεχών, γιατί το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους ήταν από bonus και ότι έτσι δεν μπορούν πια να ικανοποιήσουν το βιοτικό επίπεδο που είχαν διαμορφώσει τα προηγούμενα χρόνια! ενώ στο αιτημα μας να τα δημοσιοποιήσουν γέλασαν ειρωνικά.
Επιστέγασμα όλου αυτού του θρήνου ήταν να απαιτήσουν από το Σωματείο σύνεση και αυτοσυγκράτηση στους μισθούς και στα επιδόματα για το 2009.


Τι πρότειναν;

Στη ρεαλιστική πρόταση του Σωματείου για 100€ αύξηση σε όλες τις μισθολογικές κατηγορίες αντιπρότειναν το μυθικό ποσοστό αύξησης 1%. Με περίσσιο θράσος μάλιστα ισχυρίστηκαν πως η αύξηση είναι 2% γιατί το υπόλοιπο 1% το έδωσαν ήδη -όπως ήταν υποχρέωσή τους- με την ΕΣΣΕ του 2008 που προέβλεπε 1% αύξηση από 1/1/2009.


Μήπως ήταν περισσότερο «γενναιόδωροι» στα επιδόματα;

Αρνήθηκαν:
- Το επίδομα χρήσης Η/Υ που αφορά τους περισσότερους εργαζόμενους της εταιρίας επιχειρηματολογώντας ότι αν το δεχτούν θα είναι σαν να αποδέχονται «συνολική αύξηση» 10%.
- Την επέκταση του επιδόματος ξένης γλώσσας στους εργαζόμενους όλης της εταιρίας.
- Την επαναφορά των διατακτικών διατροφής (κουπόνια).
Θετικά είδαν μόνο τα θεσμικά και οικονομικά θέματα για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ). Για όλα τα υπόλοιπα επιδόματα είπαν αόριστα ότι θα τα εξετάσουν.


Μας κοροιδεύει η Διοίκηση της WIND.

Ξέχασαν πολύ γρήγορα την κερδοφόρα πορεία των τηλεπικοινωνιών και της WIND όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Προσπέρασαν αδιάφορα ότι αποτέλεσμα της εργασίας μας ήταν η επιτυχής πώληση της ΤΙΜ στην WIND που τόσα κέρδη απέφερε στα μεγάλα στελέχη της εταιρίας.
Θεωρούν αυτονόητο και ρεαλιστικό να αμοίβονται με παχυλούς μισθούς οι ίδιοι και «εμείς που τραβάμε τα κουπιά της γαλέρας» να παίρνουμε τα ψίχουλα που πέφτουνε από τα τραπέζια.


Ποιός είναι ο στόχος τους;

Να μας πείσουν ότι πρέπει να αποδεχτούμε τις συνέπειες της κρίσης που ακόμη και οι Κομηνάκης, Χαραλαμπίδης αρνούνται στις δηλώσεις τους.
Να πάψουμε να ζητάμε και να μείνουμε ικανοποιημένοι με τις «αυξήσεις» που στην πραγματικότητα είναι μειώσεις, αφού δεν καλύπτουν ούτε καν την απώλεια των διατακτικών.
Να αποδεκτούμε την λογική τους ότι τα κέρδη θα τα μοιράζονται μόνοι τους διοίκηση και μέτοχοι αλλά
την κρίση να την πληρώσουμε εμείς. Με δυο λόγια: τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας δικά τους.

Είναι άδικο να ξεκινά η «σωτηρία» της εταιρειας από το κόψιμο των κουπονιών (το μόνο χειροπιαστό και αποδεδειγμένο μέτρο που πάρθηκε) που για τα level 4 και 5 είναι σημαντικό μέρος του μισθού μας.

Θα φάμε το παραμύθι τους ή θα αντιδράσουμε και θα διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν;
Ειδικά για τα κουπόνια, το Σωματείο έχει ήδη προσφύγει και στην Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να χτυπήσουμε την απαράδεκτη απόφαση της εταιρίας και νομικά. Αυτό όμως δεν αρκεί.
Είναι ολοφάνερο ότι σε τέτοιες συνθήκες, όσο μένουμε στον δισταγμό και την αναβλητικότητα, φέρνουμε πιο κοντά τα χειρότερα που ίσως νομίζουμε ότι με την αδράνειά μας θα γλιτώσουμε. Το μόνο που μπορεί να μας σώσει από την λεηλασία των μισθών και των δικαιωμάτων μας είναι η ενότητα και ο αγώνας μας. Να συσπειρωθούμε στις διαδικασίες συζήτησης και δράσης του Σωματείου. Η μαζική κινητοποίηση-διαμαρτυρία για το κόψιμο των κουπονιών στις 27/3 στο HR ήταν μια πρώτη απάντηση και δείχνει τις δυνατότητές μας. Πρέπει να συνεχίσουμε, όπως και με την απεργία στις 2/4. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις με μαζικότητα, διάρκεια και αποφασιστικότητα.

Ακολουθεί η δίωρη στάση εργασίας που έχει αποφασίσει το Σωματείο μας για την ερχόμενη Πέμπτη 09/02/2009 στο τέλος του ωραρίου εργασίας την οποία έχουμε την υποχρέωση όλοι οι εργαζόμενοι της WIND να την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Την αδιαλλαξία, την απαξίωση της εργασίας μας και την κοροιδία της Διοίκησης της WIND μπορεί να την κάμψει μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητά μας.

Το ΔΣ του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: