Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Για την Κωνσταντίνα Κούνεβα

Πρωτομαγιά αύριο και κύριο ίσως εργατικό γεγονός της χρονιάς ήταν το πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης στην χτυπημένη από την εργοδοσία Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Δημοσιεύουμε ένα άρθρο από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Στάση (http://stasiepisfaleias.wordpress.com/) που κυκλοφορεί στην Θεσσαλονίκη και έχει ένα καλό χρονικό των δράσεων που έχουν γίνει για την Κωνσταντίνα μέχρι τον Μάρτιο.



Η Κωνσταντίνα Κούνεβα δεν είναι η μόνη…

Την Τρίτη 23 Δεκέμβρη η συνδικαλίστρια της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού Κωνσταντίνα Κούνεβα, δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι, έξω από το σπίτι της επιστρέφοντας απ' τη δουλειά της. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, εργαζόμενη, μετανάστρια και συνδικαλίστρια ήρθε σε κόντρα με την εργοδοσία της "ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε." εταιρία καθαρισμού, επιχείρηση κάποιου Νικήτα Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που έχει αναλάβει εργολαβίες καθαριότητας στον ΗΣΑΠ και την ΕΒΟ (ελληνική βιομηχανία οχημάτων) καθώς και σε διάφορα νοσοκομεία και υπενοικιάζει κυρίως αλλοδαπούς εργάτες/τριες οι οποίοι δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες και με μηδενικά δικαιώματα. Εργάζονται 6 ώρες και πληρώνονται για 4-5, απολύονται, εκβιάζονται, και τώρα τυφλώνονται και με οξύ...

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, σε συνέντευξή της στο βέλγο φωτορεπόρτερ Ζακί Ντελόρμ, 26/11/2008, αναφέρει: «Δεν έχουμε την υποστήριξη που θα έπρεπε από τις αρχές. Οι μηχανισμοί της Επιθεώρησης Εργασίας δε λειτουργούν προς όφελός μας, είναι από την πλευρά της εργοδοσίας. Δουλεύουμε μόνες μας». Η τελευταία σύγκρουση μεταξύ της Κωνσταντίνας και των αφεντικών της αφορούσε το δώρο των Χριστουγέννων. Η εργοδοσία έβαζε τις εργαζόμενες να υπογράφουν πως το έλαβαν ολόκληρο ενώ στην πραγματικότητα είχαν πάρει ένα μέρος του. Η Κούνεβα τους ζητούσε να μη δεχτούν τον εκβιασμό και να μην υπογράψουν. Η ίδια δεχόταν το τελευταίο διάστημα απειλές για τη ζωή της. Συγκεκριμένα, όπως είχε δηλώσει στο βέλγο φωτορεπόρτερ στην προαναφερόμενη συνέντευξη, είχε δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα για τη ζωή της, ευθείες απειλές, υποψιαζόταν ότι μεθόδευαν την απέλασή της, έστειλαν την αστυνομία να την πιάσει περικυκλώνοντας το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι όπου εργαζόταν... Η επίθεση εναντίον της ήταν η πραγματοποίηση αυτών των απειλών και μια απόπειρα να εξοντωθεί η ίδια και να τρομοκρατηθούν οι συνάδελφοί της.

Δυστυχώς το γεγονός της απόπειρας δολοφονίας μιας αγωνίστριας μετανάστριας εργάτριας ήταν αυτό που έφερε στην επιφάνεια την πραγματική κατάσταση την οποία βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες στον τομέα των υπηρεσιών καθαριότητας και όχι μόνο. Δυστυχώς το γεγονός αυτό απέδειξε με τον πλέον φρικιαστικό τρόπο το ρόλο του επίσημου συνδικαλισμού, τον ρόλο των κομμάτων και τον ρόλο των «συνέταιρων» πολιτικών στην μπίζνα που ονομάζεται εργολαβίες, επινοικίαση εργαζομένων, σύμβαση έργου κτλ. Δυστυχώς χρειάστηκε το ΓΕΓΟΝΟΣ για να αποκαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις και συνέπειες της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στις πλάτες των εργαζομένων, και ειδικότερα των πιο ευάλωτων, τις γυναίκες και τους μετανάστες. Μπορούμε να μιλάμε στο εξής για σύγχρονο δουλεμπόριο. Όπου ο εκβιασμός της εργασίας στην προκειμένη παίρνει διαστάσεις απειλής της ζωής, της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας των εργαζομένων. Πρόκειται για καθαρή και απροκάλυπτη εργοδοτική τρομοκρατία. Και ως τέτοια την αντιλήφθηκε ένα κομμάτι ριζοσπαστικοποιημένου από την εξέγερση του Δεκέμβρη κόσμου. Και ως τέτοια (επιτέλους) έμελε να απαντηθεί. Ένα πλήθος ενεργειών συμπαράστασης χωρίς ιδιαίτερο συντονισμό μεταξύ τους στόχευσε στην κατάδειξη των υπευθύνων της δολοφονικής επίθεσης στην Κ. Κούνεβα. Από αυτή την ευθύνη, όσο και αν ακούγεται αντιφατικό, δεν υπολείπεται η ΓΣΕΕ, η οποία όχι μόνο γνώριζε για τους αγώνες των καθαριστριών και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτοί πραγματώνονται αλλά φτάνει στο σημείο και η ίδια στα κτίρια της να δέχεται συνεργία καθαρισμού μέσω εργολαβιών τύπου ΟΙΚΟΜΕΤ.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η τρομοκρατική επίθεση πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τον Ευαγγελισμό από εργαζόμενους που κατήγγειλαν την εργοδοτική τρομοκρατία και επίθεση. Ακολούθησαν:

· 27/12: Κατάληψη στο Κεντρικό κτίριο του ΗΣΑΠ
· 29/12: Πορεία αλληλεγγύης (Πειραιάς) - Αφού πέρασε από το δημοτικό θέατρο και το μπατσάδικο η πορεία, στην επιστροφή ξαναπέρασε από τα γραφεία του νονού-αφεντικού της ΟΙΚΟΜΕΤ όπου ξυλοφορτώθηκαν άγρια τα ΜΑΤ .
· 30/12: Κατάληψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με σκοπό την άσκηση πίεσης για να καλεστεί απεργία από την ΓΣΕΕ – κάτι που φυσικά δεν πραγματοποιήθηκε – και την συσπείρωση στην κατεύθυνση ανάληψης δράσεων αλληλεγγύης.
· 31/12: Δράση στον σταθμό της Ομόνοιας (Αθήνα)
· 3/1: Πορεία αλληλεγγύης στα Άνω Πετράλωνα (Αθήνα)
· 5/1: Πορεία αλληλεγγύης καλεσμένη από το κατειλημμένο Εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης προς τις δυτικές συνοικίες της πόλης.
· 7/1: Θεσσαλονίκη - επίθεση στην Επιθεώρηση Εργασίας
· 8/1: Κατάληψη Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
· 9/1: Επίθεση και σπάσιμο των γραφείων της Αdecco και της ΟΙΚΟΜΕΤ (Θεσσαλονίκη)
· 9/1: Κατάληψη στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων
· 12/1: Κατάληψη στο Εργατικό Κέντρο Βόλου
· 14/1: Κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του Ευαγγελισμού πραγματοποίησαν δεκάδες εργαζόμενοι της πρωτοβουλίας 27 σωματείων ενάντια στο δουλεμπόριο εργαζομένων και απαιτώντας από τη διοίκηση του νοσοκομείου να σταματήσει αυτή την πρακτική που οδηγεί σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα εργάτριες, κυρίως μετανάστριες.
· 14/1: Κατάληψη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης
· 20/1: Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα προχώρησε χθες σε παρέμβαση διαμαρτυρίας στον Κεντρικό Σταθμό του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη για το καθεστώς των εργολαβιών στο Δημόσιο.
· 21/1: Κατάληψη στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Αγ. Παρασκευή και στη Δάφνη στην Αθήνα
· 22/1: Αθήνα: Πορεία με συμμετοχή πάνω από 10.000 αλληλέγγυων εργαζόμενων, φοιτητών, μαθητών - συγκρούσεις με τα Ματ στο Υπ. Απασχόλησης, εκτεταμένες επιθέσεις σε πολυτελή καταστήματα – Θεσσαλονίκη: Πορεία 2000 ατόμων, κατά την διάρκεια της πορείας σπάστηκε η πόρτα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και πετάχτηκαν μπογιές στην πρόσοψη του κτιρίου.
· 24-25/1: Διήμερο εκδηλώσεων αλληλεγγύης (Ν.Φιλαδέλφεια)
· 31/1: Πορεία αλληλεγγύης στον ΗΣΑΠ Πειραιά
· 4/2: Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΕΚΟΠ και της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων στη 1η ΔΥΠΕ Αττικής, η οποία είναι η εποπτεύουσα αρχή των Νοσοκομείων του Νομού Αττικής καταγγέλοντες τις συνθήκες εργασίας.
· 6/2: Σπάζονται τα γραφεία της πολυεθνικής εταιρίας επινοικίασης εργαζομένων Manpower στη Θεσσαλονίκη. Παρέμβαση στο Ε.Κ. Κοζάνης
· 7/2: Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα οργάνωσε παρέμβαση στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, Mediterranean Cosmos. Στην παρέμβαση συμμετείχαν 70 άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους και μοιράστηκαν κείμενα στους/στις εργαζόμενους/ες που καλούσαν σε πορεία στις 19/1
· 9/2: Κατάληψη ραδιοφωνικών σταθμών στη Μυτιλήνη Παρέμβαση αλληλεγγύης στο Ωραιόκαστρο
· 13/2: Μικροφωνική αλληλεγγύης στην Κοζάνη
· 17/2: Επίθεση στα γραφεία της ΟΙΚΟΜΕΤ στον Πειραιά Συγκέντρωση στην Κομοτηνή
· 18/2: Παρέμβαση αλληλεγγύης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας (Αθήνα)
· 19/2: Συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης: Αθήνα Θεσσαλονίκη Ηγουμενίτσα Bόλος Χανιά
· 19/2: Επίθεση σε εταιρίες καθαρισμού εταιρείες που αναλαμβάνουν εργολαβίες στο χώρο του καθαρισμού. Το μεσημέρι δέχεται επίθεση η "Οικολογική" στον Πειραιά, και το απόγευμα η "Αριάνθη" στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Οι επιθέσεις έγιναν σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και σε όλους τους εκμεταλλευόμενους.
· 20/2: Έπειτα από απόφαση της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων Πετραλώνων/Κουκακίου/Θησείου, έγινε κατάληψη στον σταθμό του ΗΣΑΠ, διαβάζονταν συνεχώς κείμενα από το μικρόφωνο του σταθμού, ενώ αντί να χτυπήσουν εισιτήριο, στους επιβάτες μοιραζόταν το κείμενο της λαϊκής συνέλευσης.
· 21/2: Πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων μέσω εργολαβιών στο Α.Π.Θ. και την εργοδοτική τρομοκρατία από την «Πρωτοβουλία για την κοινή δράση ενάντια στις εργολαβίες στο Α.Π.Θ.». Στην εκδήλωση συμμετείχε εργαζόμενη-συνάδελφος και συναγωνίστρια του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού
· 25/2: Η Πρωτοβουλία των 90 Σωματείων για την για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των γραφείων της διοίκησης του ΗΣΑΠ στην οδό Αθηνάς .Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΕΚΟΠ και της Πρωτοβουλίας Σωματείων με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΣΑΠ Α.Ε. κ. Παπαθανάση και υπηρεσιακούς παράγοντες. Σε αυτήν οι εκπρόσωποι των σωματείων θέσανε τα αιτήματα για την κατάργηση του σύγχρονου δουλεμπορίου και όλων των μορφών ελαστικής και επισφαλούς εργασίας.
· 6/3: Αθήνα - Κατάληψη από 80 συντρόφους/ισσες του σταθμού Αττικής για αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα - Κιλκίς – Συναυλία αληλεγγύης
· 7/3: Κομοτηνή – Συναυλία αλληλεγγύης
· 8/3: Μοσχάτο - Εκδήλωση αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης της Κωνσταντίνας - Σόφια (Βουλγαρία) - Πορεία αλληλεγγύης στην Κούνεβα και όλες τις εκμεταλλευόμενες γυναίκες του κόσμου από τη φοιτητική ομάδα "Priziv za obrazovanie" (Call-out for education)
· 16/3: Θεσσαλονίκη – Καταλαμβάνεται η Πρυτανεία του Α.Π.Θ. με σκοπό να φύγουν οι εργολαβίες από το Α.Π.Θ. και από παντού. Το πανεπιστήμιο προκειμένου να καλύψει πάγιες ανάγκες του, όπως π.χ. ο καθαρισμός, συνάπτει συμβάσεις με εργολαβικές εταιρίες (στην περίπτωση του Α.Π.Θ. με την «Οικολογική», η οποία συνεργάζεται με την ΟΙΚΟΜΕΤ) και αυτές αναλαμβάνουν με δικά τους μέσα (δηλ. δικό τους προσωπικό και εξοπλισμό) να διεκπεραιώσουν το έργο. Στην πράξη παρουσιάζονται στις σχέσεις των εργαζομένων με την εργολαβική εταιρία φαινόμενα αντίστοιχου πνεύματος με αυτά που αντιμετώπιζε η Κ. Κούνεβα – επισφάλεια, ανασφάλεια εάν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργοδοτική αυθαιρεσία, απειλές και τρομοκρατία.
· 13/3: Υπό κατάληψη από αναρχικούς και αντιεξουσιαστές βρέθηκε τις αμέσως προηγούμενες ώρες ο σταθμός του Μετρό στο Αιγάλεω. Η κοινωνική του λειτουργία δεν εμποδίστηκε, μπλοκαρίστηκαν τα μηχανήματα ακύρωσης εισιτηρίων, ακυρώθηκαν οι εισπρακτικές και ελεγκτικές λειτουργίες και μοιράστηκε υλικό αντιπληροφόρησης για την υπόθεση της Κ. Κούνεβα. Η κίνηση αυτή εξελίχθηκε σε συντονισμό με άλλες καταλήψεις την ίδια ώρα σε διάφορους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ για την αλληλεγγύη στην Κ. Κούνεβα. - Εκδήλωση αλληλεγγύης στη Κ. Κούνεβα στο Λονδίνο
· 19/3: Ξάνθη - Πορεία αλληλεγγύης για την Κωνσταντίνα Κούνεβα και κάθε εργαζόμενο αγωνιστή – Θεσσαλονίκη – Πορεία ενάντια στις εργολαβίες και αλληλεγγύης στην Κ.Κούνεβα από την ανοιχτή συνέλευση κατάληψης Πρυτανείας, το σωματείο εργαζομένων στο Α.Π.Θ. και συλλόγους φοιτητών.
· 20/3: Θεσσαλονίκη- Κατάληψη της επιθεώρησης εργασίας από την ανοιχτή συνέλευση κατάληψης πρυτανείας.
· 27/3: Σπάρτη – Κατάληψη Εργατικού Κέντρου - 2ήμερο εκδηλώσεων

Συμπληρώνουμε την θετική εξέλιξη που έχει πάρει ο αγώνας, τόσο στον ΗΣΑΠ, όσο και στο ΑΠΘ, όπου σε πρώτη φάση υπάρχουν δεσμεύσεις ότι θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: